ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Βατόπουλος: «Άρση του lockdown σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιοχή»

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η άρση του lockdown να γίνει σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιοχή, σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η άρση του lockdown να γίνει σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιοχή, σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ επεσήμανε, ακόμα, ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία συζήτηση στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό που να αφορά στο άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων και τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν πρώτα.

«Στην επιτροπή δεν έχουμε συζητήσει ακόμα για το πώς θα γίνει το άνοιγμα. Υποθέτω ότι θα το συζητήσουμε αυτές τις μέρες. Η 7η Δεκεμβρίου είναι σε 10 μέρες, οπότε είναι μια ημερομηνία που μπορούμε να συζητήσουμε αναλόγως πως θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος σχετικά με την άρση του lockdown.

Όσον αφορά τη σειρά προτεραιότητας για την άρση των μέτρων, όταν αυτή είναι δυνατή, ο καθηγητής τόνισε ότι πρώτα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, ενώ στο τέλος θα ανοίξει η εστίαση. «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, γιατί ειδικά τα παιδιά ταλαιπωρούνται πάρα πολύ με την τηλεκπαίδευση. Τα μαγαζιά είναι πιο εύκολο να ανοίξουν, γιατί μπορεί κανείς να προγραμματίσει πότε θα πάει να ψωνίσει, ενώ τα εστιατόρια και η διασκέδαση είναι λίγο πιο δύσκολο να ανοίξουν, παρόλο που κατανοώ απόλυτα την ανάγκη και του κόσμου να βγει να ξεσκάσει και τον κλάδο που ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από όλους», σημείωσε.

Για τις μετακινήσεις εκτός νομού ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πώς δεν έχει ακόμα απόφαση. Ωστόσο, ανέφερε ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις, αλλά είδαμε ότι οι μετακινούμενοι άνθρωποι φέρανε και την επιδημία. Συνεπώς, είναι λογικό να πει κανείς μια καθαρή περιοχή να μη δέχεται ανθρώπους από άλλο νομό. Δε χρειάζεται να υπάρχουν απαγορεύσεις για να πράξουμε το αυτονόητο για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

Αισιοδοξία για Αθήνα Θεσσαλονίκη – «Καμπανάκι» για την υπόλοιπη Ελλάδα

Περισσότερο αισιόδοξα είναι τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως τόνισε ο καθηγητής, ωστόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα τα κρούσματα δεν φαίνεται να μειώνονται. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο δείκτης Ro αυτή τη στιγμή «είναι γύρω στο 1 και ίσως λιγότερο», ενώ στο ποσοστό θετικότητας των τεστ ανίχνευσης παρατηρείται μια πτωτική τάση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας, το βασικότερο είναι «να αρθεί η έντονη πίεση που ασκείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Βασικό κριτήριο δηλαδή είναι να αρχίσουν να ελαττώνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται».

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button