Άλλα αθλήματαΜπάσκετ

Νίκος Γκάλης, ο πρώην πυγμάχος που άλλαξε το μπάσκετ στην Ελλάδα

Γιατί το πρώτο δελτίο του αθλητή έγραφε Νικόλαος Γεωργαλής;

«Σαν σήμερα εμφανίστηκα για πρώτη φορά στα Ελληνικά γήπεδα φορώντας τη φανέλα του ΑΡΗ. Εκείνο το βράδυ της 2ης Δεκεμβρίου του 1979 ξεκίνησε η επαγγελματική μου καριέρα στο αγαπημένο μου άθλημα, μια καριέρα γεμάτη από χαρές, συγκινήσεις και πολλές ομαδικές και ατομικές διακρίσεις.

Το σημαντικότερο όμως είναι η αγάπη και η εκτίμηση του φίλαθλου κόσμου προς το πρόσωπο μου ακόμα και σήμερα, 21 χρόνια μετά την αποχώρησή μου από τα παρκέ.

Σας ευχαριστώ για την πολύτιμη συμπαράστασή σας σε αυτό το ταξίδι της ζωής μου!»

Με αυτά τα λόγια ο Νίκος Γκάλης θυμήθηκε την πρώτη μέρα που έπαιξε μπάσκετ στην Ελλάδα. Αγωνίστηκε με το όνομα Γεωργαλής- Γκάλης κόντρα στον Ηρακλή και η ομάδα του, ο Άρης, επικράτησε με 79-78. Τότε ο Νίκος έβαλε μόλις 7 πόντους.

Ο Νικόλαος Γεωργαλής, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ της Αμερικής στις 23 Ιουλίου του 1957. Οι γονείς του ήταν από τη Ρόδο. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την πυγμαχία, όπως κι ο πατέρας του. Ο Νίκος Γκάλης στην κολεγιακή ομάδα του Σέτον Χολ. Οι μώλωπες και οι μελανιές που είχε κάθε φορά που γύριζε από τις προπονήσεις τρόμαζαν την μητέρα του, που τον παρακαλούσε να σταματήσει να πυγμαχεί.

Το ταλέντο του και όχι η αγωνία της μάνας του, τον οδήγησε στο μπάσκετ. Το 1975, μετά το Γυμνάσιο όπου διέπρεψε, φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ. Από τη θέση αυτή του σούτιγκ γκαρντ, από την πρώτη κιόλας χρονιά ξεχώρισε με ποσοστό 27,5 πόντων ανά αγώνα. Μετά την αποφοίτηση έγινε ντραφτ στους Μπόστον Σέλτικς. Ένας τραυματισμός στον αστράγαλο και ο σκληρός ανταγωνισμός  είχαν ως αποτέλεσμα να κοπεί. Ήταν η εποχή του Λάρυ Μπέρντ και εκείνη την εποχή δεν χωρούσε δεύτερος λευκός στην ομάδα, όπως εκμυστηρεύτηκε αργότερα ο Νικ.

Η καριέρα του στον Άρη Μετά τον τραυματισμό του, ο Νίκος Γκάλης δέχθηκε πρόταση να έρθει και  να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα. Μέχρι τότε, ο ίδιος είχε πει ότι εκείνη την εποχή, δεν ήξερε πως  υπήρχε επαγγελματικό μπάσκετ στην Ελλάδα, αφού το μυαλό του ήταν μόνο στο NBA.

Το 1979 υπέγραψε συμβόλαιο με τον Άρη Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρον είχαν δείξει κι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, αλλά ο Νικ έμεινε εκεί που του φέρθηκαν καλύτερα και κέρδισαν την εμπιστοσύνη του. Έκανε την παρθενική του εμφάνιση με τον Άρη στις 2 Δεκεμβρίου του 1979.

Μετά την πρώτη σεζόν, ο Γκάλης ήταν ο πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος για 11 συνεχόμενα χρόνια. Μαζί με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, που ήρθε στον Άρη το 1984, έκαναν την ομάδα της Θεσσαλονίκης ανίκητη…

Ο Νίκος Γκάλης κόντρα με τον Vlade Divac…

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-nikos-gkalis-thimate-to-proto-pechnidi-stin-ellada-ke-dimosievi-to-proto-deltio-os-nikolaos-georgalis-xekinise-os-pigmachos-ke-egine-ntraft-stous-boston-seltiks-tou-lari-bernt-alla-de-chorouse-de/

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button