Άλλα αθλήματαΜπάσκετΤοπικά Σπορ

Γ. Σοφογιάννης: ”Αποτελεί μονόδρομο η συνέχιση των πρωταθλημάτων”

Στο StereaBasket μίλησε ο προπονητής του Έσπερου Λαμίας, Γιάννης Σοφογιάννης, σχολιάζοντας την κατάσταση που βρίσκονται οι ομάδες μετά και από το δεύτερο "lockdown" στον αθλητισμό αλλά και για την επόμενη ημέρα στο μπάσκετ. 

Στο StereaBasket μίλησε ο προπονητής του Έσπερου Λαμίας, Γιάννης Σοφογιάννης, σχολιάζοντας την κατάσταση που βρίσκονται οι ομάδες μετά και από το δεύτερο “lockdown” στον αθλητισμό αλλά και για την επόμενη ημέρα στο μπάσκετ.

Ο Έσπερος Λαμίας πρόλαβε στο φετινό πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής να αγωνιστεί μόλις μια φορά, καθώς τα επόμενα δύο παιχνίδια του αναβλήθηκαν λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού σε μέλη αντίπαλων ομάδων, για να ακολουθήσει το αθλητικό και μετέπειτα κοινωνικό lockdown που μας έχει αφήσει ήδη ένα μήνα εκτός δράσης και ποιος ξέρει για πόσο ακόμα…

Σήμερα το StereaBasket φιλοξένησε τον κόουτς του Έσπερου Λαμίας Γιάννη Σοφογιάννη, από τον οποίο ζητήσαμε μεταξύ άλλων να τοποθετηθεί για την επόμενη μέρα στο μπάσκετ, για το αν πρέπει ή όχι να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα αλλά και για την οικονομική ζημιά των ομάδων.

Αν είναι υπέρ η κατά της συνέχισης της σεζόν: ”Θεωρώ πως είναι αδιανόητο να μπαίνουμε σε ένα τέτοιο δίλημμα. Ασφαλώς και πρέπει να συνεχιστεί η σεζόν, πρέπει η προσπάθεια που έγινε το καλοκαίρι απ’ όλες τις ομάδες να έχει αντίκτυπο, πρέπει να κινήσουμε γη και ουρανό για να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Υπάρχουν πόσοι παίκτες που υπολόγιζαν σε ένα μεροκάματο από τις ομάδες, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε ξεκρέμαστους.

Για το πότε προβλέπει την επιστροφή στην αγωνιστική δράση: ”Με τα σημερινά δεδομένα και εφόσον δεν αλλάξει κάτι προς το χειρότερο, πιστεύω πως μετά τις γιορτές, περίπου στις 10-15 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα γυμναστήρια και στις αρχές Φεβρουαρίου θα μπορέσουμε να δώσουμε τους πρώτους αγώνες για το πρωτάθλημα.

Για το διάστημα που θα χρειαστεί ένας αθλητής να επιστρέψει σε αγωνιστικό ρυθμό μετά τη δίμηνη αποχή: ”Δεν θα υπάρξει χρόνος για μια κανονική προετοιμασία μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα. Πρέπει όμως όλοι να καταλάβουμε πως η επιστροφή δεν θα είναι αναίμακτη για κανένα μας. Είμαστε σε μια ειδική κατάσταση, στην οποία πρέπει να προσαρμοστεί όλος ο κόσμος, άρα και εμείς σε αθλητικό επίπεδο. Θα πρέπει να δουλέψουμε διαφορετικά για να τα καταφέρουμε να γυρίσουμε στη δράση το ταχύτερο δυνατό. Αν μας έβαζαν το δίλημμα, ξεκινάτε αύριο το πρωτάθλημα ή αλλιώς δεν συνεχίζεται η σεζόν, θα απάνταγα ξεκινάμε αύριο. Σίγουρα δε μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, όμως θέλω να σας μεταφέρω και να καταλάβουν όλοι, πως η συνέχιση των πρωταθλημάτων, με οποιοδήποτε κόστος, είναι μονόδρομος”.

Αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι ομάδες σε ένα πρόγραμμα Τετάρτη-Κυριακή σε βάθος μηνών για να βγουν τα πρωταθλήματα: ”Δεν θα είναι το ιδανικό, όμως όπως είπα και προηγουμένως, θα πρέπει όλοι μας να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Φυσικά και θα επιλέξω να παίζουμε Τετάρτη-Κυριακή από το να μην παίξουμε καθόλου. Τα πρωταθλήματα πρέπει να συνεχιστούν και με αυτό το δεδομένο θα πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε τις λύσεις. Φαντάζεστε τη ζημιά για το άθλημα, στο σενάριο να μείνουμε στην ουσία για 1 1/2 χρόνο χωρίς μπάσκετ; Ούτε που θέλω να το σκέφτομαι”.

Για την οικονομική ζημιά των ομάδων: ”Η οικονομική ζημιά που έχουμε υποστεί είναι τεράστια. Και μάλλον θα συνεχιστεί, αφού ακόμα και να επιστρέψουν στη δράση τα αγωνιστικά τμήματα, δύσκολα θα γίνει κάτι αντίστοιχο για τις ακαδημίες που αποτελούν για όλες τις ομάδες μια δυσαναπλήρωτη πηγή εσόδων. Θα πρέπει από την πολιτεία να γίνει μια σωστή κατανομή χρημάτων ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν όλες οι ομάδες. Θα πρέπει να βγουν επιχορηγήσεις και να καλυφθούν για παράδειγμα τα έξοδα διαιτησίας και γραμματείας για όλες τις ομάδες. Μιλάνε για 12 εκ. που θα μοιραστούν στον αθλητισμό. Αυτό το ποσό θα πρέπει να κατανεμηθεί σωστά. Με 2,5 χιλ. € τι να πρωτοπληρώσει ένας σύλλογος;”

Πηγή:  Stereabasket.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button