Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι στην κλήρωση των «16»

Οι 16 ομάδες που συνεχίζουν στο Champions League έμαθαν την αντίπαλό τους στα νοκ-άουτ και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος αναλύει ποιες από αυτές έμειναν ικανοποιημένες από την κλήρωση, αλλά και ποιες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται άτυχες.

Το… πραγματικό Champions League συνηθίζουν όλοι να λένε πως ξεκινάει το Φεβρουάριο, οπότε τα «μεγαθήρια» ανταμώνουν μεταξύ τους στα πρώτα νοκ-άουτ της διοργάνωσης. Το πρώτο πιάτο σερβιρίστηκε ήδη, με την κλήρωση των «16», που για μία ακόμη φορά είχε ομάδες να… χαμογελούν με την αντίπαλό τους και άλλες να τα βάζουν με την τύχη τους που τους γύρισε την πλάτη. Όλα, βέβαια, στη θεωρία, αφού το αγωνιστικό επίπεδο των 16 ομάδων είναι τόσο υψηλό, που τα πάντα θα κριθούν στα δύο 90λεπτα (ίσως και παραπάνω). Άλλωστε, καμία ομάδα δεν προκρίθηκε, ούτε αποκλείστηκε από την κλήρωση.

Αδιαμφισβήτητα το πιο «εμπορικό» ζευγάρι και αυτό που στρέφει πάνω του όλα τα βλέμματα είναι το Μπαρτσελόνα-Παρί Σεν Ζερμέν. Μπορεί το 2017 να έγινε η ανατροπή του αιώνα, με το 6-1 των «μπλαουγκράνα» στο Καμπ Νου, όμως τέσσερα χρόνια μετά όλα είναι διαφορετικά. Η Παρί μεγάλωσε και ωρίμασε στα μεγάλα ραντεβού, φτάνοντας μέχρι τον τελικό την περσινή σεζόν, αντίθετα οι Καταλανοί δείχνουν να βρίσκονται σε ελεύθερη πρώτη. Αυτή τη στιγμή, η ομάδα του Νεϊμάρ και του Εμπαπέ δείχνει να έχει προβάδισμα. Πόσο φαβορί, όμως, μπορεί να αισθάνεται μια ομάδα, όταν απέναντί της βρίσκεται ο Λιονέλ Μέσι; Καθόλου. Πιθανότατα να νιώθει και άτυχη. Γιατί άλλα τα δεδομένα αυτή τη στιγμή και άλλα ενδεχομένως να είναι το Φεβρουάριο.

Το δεύτερο πιο δυνατό ζευγάρι, βάση των ονομάτων και των δύο αντιπάλων, είναι το Ατλέτικο Μαδρίτης-Τσέλσι. Πόσο ισχυρή μπορεί να αισθάνεται, επίσης, η νεανική ομάδα του Λάμπαρντ, όταν απέναντί της έχει να αντιμετωπίσει το πιο σκληροτράχηλο σύνολο του Champions League την τελευταία δεκαετία; Μία ομάδα πολύπειρη, που πέρσι απέκλεισε τη Λίβερπουλ μέσα στο Άνφιλντ και έχει στον πάγκο της τον μετρ των νοκ-άουτ Ντιέγκο Σιμεόνε. Μάλιστα, ο Αργεντινός τεχνικός έχει στο ενεργητικό του την πρόκριση μέσα στο Στάμφορντ Μπριτζ, στα ημιτελικά της σεζόν 2013-14.

Σε μια ίδια κατηγορία ανήκουν τα ζευγάρια Αταλάντα-Ρεάλ Μαδρίτης και Λειψία-Λίβερπουλ. Φαβορί υπάρχει και στα δύο, όμως ούτε η «βασίλισσα», ούτε οι «κόκκινοι» μπορούν να νιώθουν άνετα μετά την κλήρωση. Τόσο η Αταλάντα, όσο και η Λειψία έχουν «μεγαλώσει» τα τελευταία χρόνια στο Champions League, παίζουν ελκυστικό ποδόσφαιρο και μπορούν να κάνουν τη ζημιά σε οποιαδήποτε έδρα. Η φανέλα τους έχει αρχίσει να γίνεται πιο «βαριά», με τους Γερμανούς να «πετούν» εκτός συνέχειας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τους Ιταλούς να αποκλείουν τον Άγιαξ, μέσα στο Άμστερνταμ. Αν κανείς υπολογίσει και τη μέτρια φετινή εικόνα της Ρεάλ και της Λίβερπουλ, τότε μόνο εύκολο δε θα είναι το έργο τους.

Από ‘κει και πέρα βρίσκονται τρία ζευγάρια, που υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί και με τα σημερινά δεδομένα μόνο με «αυτοκτονικές» τάσεις θα αποκλειστούν οι ισχυροί. Στις αναμετρήσεις Γκλάντμπαχ-Μάντσεστερ ΣίτιΛάτσιο-Μπάγερν και Πόρτο-Γιουβέντους έχουν σαφές προβάδισμα οι «Πολίτες», οι Βαυαροί και η «Μεγάλη Κυρία». Έχουν φανέλα, εμπειρία, μεγάλο βάθος στο ρόστερ και δύσκολα θα μπορέσουν να τους ανταγωνιστούν οι αντίπαλοί τους σε διπλά παιχνίδια. Τέλος, το πιο ισορροπημένο ζευγάρι φαίνεται να είναι το Σεβίλλη-Ντόρτμουντ. Και οι δύο ομάδες μπορούν να αισθάνονται ανακουφισμένες που απέφυγαν εκατέρωθεν μεγαθήρια και θα λύσουν τις διαφορές τους σε δύο – πιθανότατα – χορταστικές αναμετρήσεις.

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button