ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Πέτσας: «Με τον κωδικό 6 θα πάμε στα γιορτινά τραπέζια – Δεν αποκλείονται τοπικά lockdown» (vids)

Ανοικτό το ενδεχόμενο της ύπαρξης τοπικών lockdown άφησε σε συνέντευξη που έδωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Ανοικτό το ενδεχόμενο της ύπαρξης τοπικών lockdown άφησε σε συνέντευξη που έδωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Συνέντευξη στον ANT1 έδωσε το πρωί της Τρίτης (22/12) ο Στέλιος Πέτσας.

Σε αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της ύπαρξης τοπικών lockdown, σε ορισμένες περιοχές«αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν άλλα από αυτά της γενικής χώρας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αναφερόμενος στις μετακινήσεις για την παραμονή, αλλά και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ο ίδιος είπε ότι για να μπορέσει να μετακινηθεί κάποιος, αυτό θα γίνει με τον κωδικό 6.

Παράλληλα απηύθυνε εκ νέου έκκληση «να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως». Κληθείς να σχολιάσει τα τυχόν σκληρότερα μέτρα, τα οποία πρόκειται να ληφθούν την Πρωτοχρονιά είπε ότι «πιο σκληρά μέτρα έχουν να κάνουν με την εφαρμογή των υφιστάμενων», ενώ παράλληλα έκανε σαφές ότι «όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον σταματήσει η Αστυνομία» με εξαίρεση βέβαια όσους είναι εργαζόμενοι.

«Αλλά αν κάποιος είναι με την οικογένειά του μέσα στο αυτοκίνητο και πηγαίνει αλλού, να ξέρει πως το πρόστιμο θα είναι βαρύ» είπε ο κ. Πέτσας σημειώνοντας, ότι αυτό θα είναι και το κριτήριο για την Πρωτοχρονιά. Σ΄ότι έχει να κάνει με τις γιορτές είπε ότι σχεδιάζονται «περισσότεροι έλεγχοι» και όχι «άλλα μέτρα», ενώ κάλεσε τους πολίτες να μαζευτούν μεσημέρι και όχι βράδυ με τις οικογένειές τους.

Στην συνέχεια των όσων είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαφώνησε για το ότι ο ΕΟΔΥ, δεν έχει επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ενώ εξήγησε ότι η διενεργεια τεστ έχει να κάνει με δύο παράγοντες που είναι: το να μην το κάνει κάποιος χωρίς λόγο και η διαθεσιμότητά τους. «Πρέπει να υπάρχει περιοδικότητα στα τεστ» τόνισε ο ίδιος, για να προσθέσει στη συνέχεια τα εξής: «Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν άλλα από αυτά της γενικής χώρας , τότε μπορεί να πάμε σε μέτρα τύπου τοπικό lockdown».

Παράλληλα επανέλαβε ότι «ευτυχώς, τις τελευταίες μέρες πάμε καλά». Σε ερώτηση που του έγινε για την χαλάρωση των μέτρων, σε περιοχές όπως είναι η Αλόννησος, ο ίδιο ξεκαθάρισε ότι «μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ακολουθούμε τα μέτρα και μετά ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε φάση να απελευθερώσουμε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».

Σχολιάζοντας την αρνητική τάση κάποιουν στο να εμβολιαστούν ο κ. Πέτσας είπε: «Ακούμε τους ειδικούς: όλοι αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή»,ενώ σε ότι έχει να κάνει με τις αμφιβολίες που αποτυπώθηκαν από τους υγειονομικούς τόνισε «αν είναι γυναικολόγος ή ορθοπεδικός, τότε καλά κάνει και ρωτάει τον επιδημιολόγο», για να συμπληρώσει έπειτα ότι «έχει σημασία η ενημέρωση, γι’ αυτό και καθιερώσαμε από χθες την ενημέρωση».

Στην συνέχεια ξεκαθαρισε πως «ποτέ δεν έχουμε λάβει αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή». «Η πανδημία ήταν τροχοπέδη κι έτσι πάμε πίσω sτην ανάκαμψη» είπε στην συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγωνρίζοντας ότι όλα τα χρόνια της κρίσης, το εισόδημα έπεσε ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων πως «το Κράτος έχει σταθεί αρωγός, όσο μπορούσε, κι ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα».

Σχετικά με τα επιδόματα, αλλά και το ενδεχόμενο αυτά να κατατεθούν νωρίτερα είπε ότι δεν διαφαίνεται δυνατότητα αλλαγής στην ημερομηνία καταβολής τους, ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα μείνουμε στις ανακοινώσεις της κ. Μιχαηλίδου».

Σ΄ότι έχει να κάνει με το εμβόλιο, αλλά και τις πρώτες δόσεις που θα παραλάβει η χώρα μας είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι ο αριθμός που θέλουμε, είναι όμως αυτός που έχουμε σίγουρα», ενώ στην συνέχεια εξήγησε πως «λόγω της μεγάλης ζήτησης, οι παραδόσεις είναι λίγες για να φτάσουν σε όλες», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «σταδιακά θα έρχονται εμβόλια από άλλες εταιρείες και έτσι θα προχωρήσει ο εμβολιασμός».

Παράλληλα διευκρίνισε οτι «είναι 11-12 εταιρείες που κάνουν ένα ράλι για να προλάβουν να έχουν τα εμβόλια στην ώρα τους», ενώ τόνισε ότι «το κρίσιμο είναι να δουλέψει ο μηχανισμός που έχουμε φτιάξει. Θα τσεκαριστεί τις επόμενες μέρες κι ελπίζουμε να δουλέψει».Όσον αφορά την διανομή του εμβολίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κυβερνητικός εκπρόσπωπος είπε ότι ο πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους που είπε να γίνει το εμβόλιο δημόσιο αγαθό, τονίζοντας πως «πήγαμε σε συλλογική συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να έρχεται σε καθυστέρηση, συγκριτικά με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, γι’ αυτό και πρέπει να επιταχύνει» ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «από Φεβρουάριο να καλυφθεί το κενό».

Μάλιστα για το ενδεχόμενο μεμονωμένης παραγγελίας από την ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει σκέψη για εθνική, αλλά για κοινοτική ενέργεια κι έτσι ελπίζουμε να καλυφθεί το κενό».

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Back to top button