ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Κορονοϊός: Στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια – Πέρασαν τον Προμαχώνα

Κάτω από άκρα μυστικότητα, τα πρώτα εμβόλια κορονοϊού είναι στην Ελλάδα, όπως μετέδωσε το OPEN TV - Τα πρώτα πλάνα από τον Προμαχώνα

Κάτω από άκρα μυστικότητα, τα πρώτα εμβόλια κορονοϊού είναι στην Ελλάδα, όπως μετέδωσε το OPEN TV – Τα πρώτα πλάνα από τον Προμαχώνα

Ανήμερα Χριστουγέννων, κι όχι στις 06:00 το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου, όπως αναμενόταν, έφτασαν στη χώρα μας τα φορτηγά με τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το OPEN TV, τα φορτηγά με ένα μέρος από τις πρώτες δόσεις του εμβολίου που αντιστοιχούν στη χώρα μας, πέρασαν τον Προμαχώνα. Υπολογίζεται ότι οι πρώτες 9.000 δόσεις βρίσκονται πλέον ήδη στην Ελλάδα, ενώ στο σημείο βρισκόταν και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Η μεταφορά έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα, με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας από τις Αρχές. Το OPEN TV, με ρεπορτάζ του Λάζαρου Θεοδωρακίδη, μετέδωσε αποκλειστικά και ζωντανά πλάνα από την άφιξη των πρώτων εμβολίων στη χώρα.

Με βάση το σχεδιασμό που έχει ανακοινωθεί, στις 31 του μήνα θα φθάσουν άλλες 83.850 δόσεις, ενώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αναμένεται να παραλάβουμε άλλες 429.000 και 333.450 δόσεις αντίστοιχα. Η μεταφορά των δόσεων στις αποθήκες και από εκεί στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνει με απόλυτη μυστικότητα και με ισχυρότατη αστυνομική προστασία. Την Κυριακή θα εμβολιαστούν στον Ευαγγελισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ θα ακολουθήσουν εμβολισμοί υγειονομικών στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς.

Το σχέδιο – μαμούθ για τη μεταφορά των εμβολίων

Οι Αρχές έχουν προετοιμαστεί προκειμένου η μεταφορά των εμβολίων να γίνει με απόλυτη ασφάλεια και να μην υπάρξουν προβλήματα. Σύμφωνα, μάλιστα, με το OPEN, έχει στηθεί μια πρωτοφανής επιχείρηση και άπαντες κινούνται σε ρυθμούς προετοιμασίες προκειμένου να μην πάει τίποτα στραβά. Στο ρεπορτάζ του OPEN αναφέρθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο προβλέπει την παρουσία οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ., πάνοπλων αστυνομικών της ΕΚΑΜ και ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η νταλίκα που θα μεταφέρει τα εμβόλια.

Μάλιστα, έχει γίνει ήδη προσομοίωση της διαδρομής, η οποία έχει χρονομετρηθεί με στόχο να μην υπάρξει κανένα εμπόδιο. Δεν αποκλείεται να κλείσουν ακόμα και δρόμοι κατά τη μεταφορά των εμβολίων. Συγκεκριμένα πρόσωπα στο κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα παρακολουθούν όλη τη διαδικασία και θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το όχημα με τα εμβόλια.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» για το εμβόλιο στην Ελλάδα

Στο σχέδιο «Ελευθερία» που δόθηκε στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο, πώς θα γίνεται η μεταφορά και αποθήκευση των εμβολίων, πόσα εμβόλια και από ποιες εταιρείες περιμένει η Ελλάδα καθώς και πώς θα κλείνονται τα ραντεβού. Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα περιμένει 4,7 εκατ. δόσεις από την Pfizer, 7,1 εκατ. δόσεις από την Astrazeneca, 4,7 εκατ. ευρώ από την Johnson & Johnson, 4,7 εκατ. από την Sanofi, 1,8 εκατ. δόσεις από τη Moderna και 5,3 εκατ. δόσεις από την Curevac.

  • Pfizer/BioNTech 4,7 εκατ. δόσεις
  • Moderna 1,8
  • AstraZeneca/Oxford 7,1 εκατ. δόσεις
  • Johnson & Johnson 4,7 εκατ. δόσεις
  • Sanofi / GSK 4,7 εκατ. δόσεις
  • Curevac 5,3 εκατ. δόσεις

Προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο «Ελευθερία», ο εμβολιασμός θα γίνει σε τρεις φάσεις:

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν

  • Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
  • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
  • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν

  • Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
  • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
  • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
  • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
  • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν

  • Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Ετσι θα κλείνονται τα ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.
• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
• Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κ.λπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης

πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button