ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Παγκόσμια ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών παγκοσμίως, έχουν μπει, οι τελευταίες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που εντοπίζονται σε Ευρώπη και Αφρική.

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών παγκοσμίως, έχουν μπει, οι τελευταίες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που εντοπίζονται σε Ευρώπη και Αφρική.

Αυτό που δηλώνουν οι επιστήμονες όλου του πλανήτη είναι πως η μετάλλαξη αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο των ιών και κατά συνέπεια και ο ιός SARS-CoV-2 ενσωματώνει, συνεχώς μεταλλαγές στο γονιδίωμα του, οπότε η εμφάνιση νέων γενετικά στελεχών αποτελεί μια αναμενόμενη διαδικασία.

Γενετικές αναλύσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι ο συγκεκριμένος ιός, συσσωρεύει μία με δύο τυχαίες μεταλλάξεις ανά μήνα.

Οι τελευταίες όμως μεταλλάξεις, προκαλούν ανησυχία καθώς η διαφορά τους με τις προηγούμενες, είναι ότι εξαπλώνονται ταχύτερα, γι’ αυτό και οι λοιμωξιολόγοι προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις.

Πού εμφανίστηκε η πρώτη μετάλλαξη

Η πρώτη ανησυχητική μετάλλαξη του κορωνοϊού, που ονομάζεται Ν501Υ, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο.

Το συγκεκριμένο στέλεχος θεωρήθηκε ιδιαίτερα ανησυχητικό λόγω της υψηλής του μεταδοτικότητας, με αποτέλεσμα η βρετανική κυβέρνηση να ανακοινώνει έκτακτο lockdown στο Λονδίνο στη διάρκεια των Χριστουγέννων. Πολλές χώρες δε, διέκοψαν τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο μεταξύ δύο μέρες αργότερα ακόμη μία «ανησυχητική» μετάλλαξη του SARS-CoV-2 εντόπισαν οι βρετανικές αρχές στη χώρα.

«Εντοπίσαμε δύο κρούσματα μιας άλλης, νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού», είπε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Και οι δύο ασθενείς είχαν ταξιδέψει στη Νότια Αφρική. Για τον λόγο αυτό η Βρετανία έθεσε περιορισμούς, με άμεση ισχύ, στις μετακινήσεις από και προς τη Νότια Αφρική.

«Αυτή η νέα μετάλλαξη είναι πολύ ανησυχητική επειδή είναι ακόμη πιο μεταδοτική και φαίνεται ότι (ο ιός) έχει μεταλλαχθεί περισσότερο σε σύγκριση με την (πρώτη) μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Πόσο επηρεάζει το εμβόλιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπάθησε να κατευνάσει τις μεγάλες ανησυχίες, λέγοντας ότι αυτή αποτελεί φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξης μιας πανδημίας.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ παρουσίασαν από την άλλη μια θετική πτυχή της ανακάλυψης των νέων στελεχών του ιού, λέγοντας ότι νέα εργαλεία για την παρακολούθηση του ιού έχουν αποτελέσματα.

«Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια, είναι πολύ σημαντικό να πούμε στο κοινό τα πράγματα όπως έχουν, αλλά είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξης του ιού» δήλωσε σε διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ

«Το να είσαι σε θέση να παρακολουθείς τόσο στενά έναν ιό, τόσο προσεκτικά, τόσο επιστημονικά σε πραγματικό χρόνο είναι πραγματικά θετική εξέλιξη για την παγκόσμια δημόσια υγεία, και οι χώρες που κάνουν αυτό το είδος της παρακολούθησης αξίζουν επαίνους».

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ ανέφεραν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι μέχρι στιγμής πολύ πιο αργές από ό,τι με την γρίπη και ότι ακόμη η νέα μετάλλαξη που εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει πολύ λιγότερο μεταδοτική από άλλες ασθένειες όπως η παρωτίτιδα.

Είπαν, δε, ότι τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση της Covid-19 πρέπει να αντιμετωπίζουν και τα νέα στελέχη του ιού, αν και έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη για να διασφαλιστεί ότι αυτό όντως συμβαίνει. «Μέχρι στιγμής, παρόλο που έχουμε δει πολλές αλλαγές, πολλές μεταλλάξεις, καμία δεν έχει επηρεάσει σημαντικά ούτε την ευαισθησία στον ιό σε οποιαδήποτε από τις τρέχουσες θεραπευτικές ουσίες και φάρμακα ούτε στα υπό ανάπτυξη εμβόλια και υπάρχει η ελπίδα ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει» δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν.

Το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης στη Γερμανία

Η μετάλλαξη του SARS-CoV-2 εντοπίστηκε στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Το μολυσμένο άτομο πέταξε στη Φρανκφούρτη από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, στις 20 Δεκεμβρίου για να επισκεφθεί συγγενείς και εξετάσθηκε και βρέθηκε θετικό κατά την άφιξή του. Περαιτέρω γενετική ανάλυση του δείγματος σε ένα εργαστήριο στο Βερολίνο έδειξε ένα κρούσμα Β.1.1.7, όπως είναι γνωστή η ονομασία της μετάλλαξης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του νοτιοδυτικού ομόσπονδου κρατιδίου.

«Αυτό είναι το πρώτο γνωστό κρούσμα στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Ο άνθρωπος αυτός, που έκτοτε παρουσίασε ήπια συμπτώματα, παραλήφθηκε από το αεροδρόμιο με αυτοκίνητο από μέλη της οικογένειας του και έχει τεθεί σε απομόνωση από τότε στην κατοικία της οικογένειας στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, πρόσθεσε το υπουργείο.

Τρία πρόσωπα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον άνθρωπο αυτό μπήκαν επίσης σε καραντίνα.

Η γρήγορη εξάπλωση της νέας παραλλαγής του ιού στη Βρετανία ώθησε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις συγκοινωνιακές συνδέσεις με την χώρα.

Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε επίσης σήμερα το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης του κορωονοϊού.

Άλλη μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού βρέθηκε στη Νιγηρία

Άλλη μια νέα παραλλαγή του νέου κορωνοϊού φαίνεται να έχει εμφανιστεί στη Νιγηρία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής ο επικεφαλής του Αφρικανικού οργανισμού ελέγχου της νόσου προειδοποιώντας ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα.

“Είναι ένα ξεχωριστό στέλεχος από τα στελέχη στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική”, δήλωσε ο Τζον Νκένγκασονγκ, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στην Αφρική σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από την Αντίς Αμπέμπα.

“Αυτό που βλέπουμε στη Νιγηρία, και αυτό βασίζεται σε πολύ περιορισμένα δεδομένα ακόμη, έχει τη μετάλλαξη 501”, πρόσθεσε ο Νκένγκασονγκ, αναφερόμενος στην παραλλαγή με την ονομασία 501.V2 που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και ανακοινώθηκε από αξιωματούχους δημόσιας υγείας εκεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Το CDC της Νιγηρίας και το Αφρικανικό Κέντρο Αριστείας για τη Γονιδιωματική των Λοιμωδών Νόσων στη Νιγηρία θα μελετήσουν περισσότερα δείγματα, δήλωσε ο Νκένγκασονγκ.

Το κύριο ερευνητικό κέντρο της χώρας για την COVID-19 μόλις δημοσίευσε τις γονιδιωματικές ακολουθίες της νέας παραλλαγής, πρόσθεσε ο Νκένγκασονγκ.

Το CDC της Νιγηρίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των παρατηρήσεων του Νκένγκασονγκ.

Η Νιγηρία, η πιο πολυπληθής χώρα της Αφρικής με περισσότερα από 200 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει λιγότερα κρούσματα κορονοϊού σε σχέση με πολλές άλλες στην ήπειρο.

Ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων ξεπέρασε τις 80.000 χθες, Τετάρτη. Τα καταγεγραμμένα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000 για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα.

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button