Άλλα αθλήματα

Τα 5 ατυχήματα της Formula 1 που ξεχώρισαν περισσότερο το 2020 (vids)

Όταν το Halo... σώζει ζωές!

Το gazzetta.gr επέλεξε ανάμεσα στα ατυχήματα του εφετινού παγκόσμιου πρωταθλήματος της Formula 1 το δραματικότερο, το…πιο αυτοκτονικό, το πιο «ανατρεπτικό», το ατύχημα του ατζαμή, αλλά και την καραμπόλα της χρονιάς!

Στις 29 Νοεμβρίου του 2020 βίωσε η Formula 1 ένα σοκαριστικό ατύχημα, από το οποίο γλίτωσε ο Ρομέιν Γκροζάν σαν από θαύμα.

Ηταν το πρώτο ατύχημα σε Γκραν Πρι της Formula 1 όπου τυλίχθηκε το μονοθέσιο στις φλόγες μετά από ένα αντίστοιχο περιστατικό το 1989 στην Ίμολα με πρωταγωνιστή τον Γκέρχαρντ Μπέργκερ.

Ο Γάλλος βγήκε από τη φλεγόμενη Haas του μέσα σε 27 δευτερόλεπτα αποκομίζοντας «μόνον» εγκαύματα στα χέρια, αλλά και ψυχολογικά τραύματα που ενδέχεται να τον συνοδεύουν σε όλη τη ζωή του.

Το ατύχημα του Γκροζάν ήταν χωρίς αμφιβολία το σοβαρότερο της χρονιάς, ωστόσο είχαμε και άλλα που σημειώθηκαν είτε κατά τη διάρκεια των δοκιμών είτε του αγώνα. Το gazzetta.gr ξεχώρισε πέντε τέτοια περιστατικά με κριτήριο κυρίως την ιδιαιτερότητά τους και όχι τόσο πολύ τη σοβαρότητά τους και τα παρουσιάζει μαζί με τα σχετικά videos.

To πιο τρομακτικό, (Γκραν Πρι Μπαχρέιν)

 

Όπως προαναφέραμε, ο Ρομέιν Γκροζάν βγήκε στο Γκραν Πρι του Μπαχρέιν εκτός πίστας μετά από σύγκρουση με τον Κβίατ και η Haas του προσέκρουσε μετωπικά και εμβόλισε τις προστατευτικές μπαριέρες. Το μονοθέσιο τυλίχτηκε στις φλόγες, ωστόσο ο Γάλλος κατάφερε να σκαρφαλώσει έξω από αυτό, καθώς τον προστάτευσαν το σύστημα ασφαλείας Halo και η αντιπυρική αγωνιστική φόρμα του!

Το χαρακίρι, (Γκραν Πρι Στυρίας, Αυστρία)

 

Λεκλέρ και Φέτελ είχαν συγκρουστεί ήδη μία φορά μεταξύ τους, στο Γκραν Πρι Βραζιλίας του 2019. Ωστόσο στο εφετινό Γκραν Πρι Στυρίας ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, καθώς ο Μονεγάσκος ουσιαστικά εμβόλισε τον Γερμανό στην εκκίνηση του αγώνα, με αποτέλεσμα να τεθούν και οι δύο Ferrari εκτός μάχης.

Η καραμπόλα, (Γκραν Πρι Τοσκάνης, Μουτζέλο Ιταλίας)

 

Το Γκραν Πρι Τοσκάνης διακόπηκε λόγω ατυχημάτων δύο φορές. Τη μία φορά έγινε αυτό εξαιτίας μίας καραμπόλας και ενώ ακολουθούσαν τα μονοθέσια το Αυτοκίνητο Ασφαλείας. Οι μπροστινοί επιβράδυναν, οι πίσω δεν είχαν πλήρη εικόνα και πάτησαν γκάζι και κάπως έτσι προέκυψε μία μεγάλη διαφοράς ταχύτητας μεταξύ των αυτοκινήτων με αποτέλεσμα μία μεγαλειώδη καραμπόλα. Θύματα αυτού του χαοτικού ατυχήματος ήταν τελικά οι ΤζιοβινάτσιΣάινθΛατίφι και Μάγκνουσεν που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν.

Το ατύχημα του ατζαμή (Γκραν Πρι της Εμίλια Ρομάνα, Ίμολα Ιταλίας)

 

Ο Τζορτζ Ράσελ ακόμη το φυσάει και δεν κρυώνει. Ο οδηγός της Williams ακολουθούσε σε χαλαρό ρυθμό το Αυτοκίνητο Ασφαλείας στην πίστα της Ίμολα, όταν απέκλινε απότομα από την πορεία του και πήγε και έπεσε στις ντάνες των ελαστικών εγκαταλείποντας τον αγώνα. Ο Βρετανός ζήτησε συγγνώμη από την ομάδα του, στη συνέχεια όμως εξιλεώθηκε με τη μία και μοναδική του εμφάνιση με τα χρώματα της Mercedes, όπου έλαμψε το άστρο του αν και αποδείχθηκε τελικά άτυχος.

Το «ανατρεπτικό» (Γκραν Πρι Μπαχρέιν)

Τυχερός μέσα στην ατυχία του ήταν ο Λανς Στρολ στο Γκραν Πρι του Μπαχρέιν. Ο Καναδός εμβολίστηκε πίσω δεξιά από τον Κβίατ και η ροζ Racing Point του ανατράπηκε, ευτυχώς χωρίς συνέπειες για τον ίδιο. Ο Στρολ κατάφερε και βγήκε σέρνοντας το σώμα του μέσα από το μονοθέσιό του, ενώ το συγκεκριμένο ατύχημα πέρασε στα…ψιλά, καθώς είχαμε βιώσει νωρίτερα στον ίδιο αγώνα το τρομερό περιστατικό με τον Γκροζάν και με τη συμμετοχή –και πάλι- του Ντάνιελ Κβίατ! Και εδώ είχαμε πάντως τη σωτήρια παρέμβαση του συστήματος Halo.

Πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button