Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

LaLiga: Το ιστορικό ντέρμπι των Βάσκων

Από τη «γέννηση» της LaLiga το 1929, το βασκικό ντέρμπι μεταξύ της Αθλέτικ Μπιλμπάο και της Ρεάλ Σοσιεδάδ έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις του ισπανικού πρωταθλήματος. 

Από τη «γέννηση» της LaLiga το 1929, το βασκικό ντέρμπι μεταξύ της Αθλέτικ Μπιλμπάο και της Ρεάλ Σοσιεδάδ έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις του ισπανικού πρωταθλήματος.

Πρόκειται για μία σημαντική συνάντηση γεμάτη ιστορία και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξηγεί πέντε λόγους που την κάνουν τόσο ξεχωριστή, ενόψει της μεταξύ τους «μάχης» στο Μπιλμπάο (31/12, 15:00), για την 17η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος.

του ΘΟΔΩΡΗ ΨΩΜΑ

1. Αυτό το ντέρμπι κρατάει πολλά χρόνια

Η LaLiga ιδρύθηκε το 1929, με 10 ομάδες να παίζουν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας σε 18 αγωνιστικές, προκειμένου να αναδειχθεί ο πρώτος πρωταθλητής. Η Μπαρτσελόνα κέρδισε τον τίτλο εκείνο το έτος, αλλά Μπιλμπάο και Σοσιεδάδ τα πήγαν εξαιρετικά στην εναρκτήρια σεζόν, τερματίζοντας στην τρίτη και τέταρτη θέση, έχοντας συγκεντρώσει από 20 βαθμούς. Στη μεταξύ τους αναμέτρηση του πρώτου γύρου αναδείχθηκαν ισόπαλοι, πριν η Μπιλμπάο γράψει το υπέρ της 4-2 στον δεύτερο γύρο.

2. Τo βασκικό ντέρμπι χάρισε πρωταθλήματα

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κυριαρχούσε το ποδόσφαιρο των Βάσκων. Η Ρεάλ Σοσιεδάδ κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλήματος στις σεζόν 1980/81 και 1981/82, προτού η Μπιλμπάο της αρπάξει το στέμμα της LaLiga στις αγωνιστικές περιόδους 1982/83 και 1983/84. Και οι δύο ομάδες κέρδισαν έναν από τους τίτλους τους μέσω αυτού του ντέρμπι.

3. Μερικοί από τους πιο εμβληματικούς παίκτες της LaLiga έχουν αγωνιστεί στο βασκικό ντέρμπι

Η Μπιλμπάο είναι γνωστή για την εμπιστοσύνη που δείχνει σε ποδοσφαιριστές με βασκική καταγωγή, αλλά αυτό δεν της έχει στερήσει τη συμμετοχή ορισμένων από τους πιο διάσημους παίκτες στην ιστορία της LaLiga, συμπεριλαμβανομένου του Τέλμο Θάρα (ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών του πρωταθλήματος μέχρι το 2014), του τερματοφύλακα Αντονι Θουμπιθαρέτα και του μεσοεπιθετικού Τζουλέν Γκερέρο. Σήμερα, όλα τα φώτα είναι στραμμένα στα αστέρια της τρέχουσας ομάδας: Ινιάκι Γουίλιαμς, Ίκερ Μουνιαΐν και Ουνάι Σιμόν.

Η Σοσιεδάδ είχε μια παρόμοια πολιτική, να επιλέγει δηλαδή μόνο Βάσκους παίκτες, αλλά «έσπασε» την παράδοση με την απόκτηση του επιθετικού της Λίβερπουλ Τζον Όλντριτζ στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ενώ οι Ντάρκο Κοβάσεβιτς και Νιχάτ Καβεχτσί πρωταγωνιστούσαν στο παρελθόν, η σημερινή ομάδα καθοδηγείται από τους ισπανούς Μικέλ παίκτες Μίκελ Ογιαρθάμπαλ, Πορτού και Νταβίντ Σίλβα.

4. Η Ρεάλ Σοσιεδάδ δεν έχει αποκλείσει ποτέ την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο Κύπελλο

Ενώ και οι δύο ομάδες έχουν βιώσει χαρά και στεναχώρια στα ντέρμπι πρωταθλήματος, στις τρεις ισοπαλίες για το Κύπελλο Ισπανίας η Μπιλμπάο ήταν αυτή που τελικά χαμογέλασε Η Αθλέτικ κέρδισε με συνολικό σκορ 5-1 στη φάση των «16» της σεζόν 1960/61, με 3-1 στους προημιτελικούς της σεζόν 1971/72 και μέσω της διαδικασίας των πέναλτι στην οκτάδα της αγωνιστικής περιόδου 1974/75, καθώς το συνολικό σκορ των διπλών αναμετρήσεων ήταν 4-4. Οι δύο ομάδες… χρωστάνε βέβαια τον τελικό του 2020, που αναβλήθηκε λόγω της COVID-19.

5. Πρόκειται για ντέρμπι χωρίς αντιπαλότητα

Ενώ η επιθυμία των δύο ομάδων να κατακτήσουν την κορυφή είναι ισχυρή, η συναντήσεις τους χαρακτηρίζονται πάντα από τη φιλική διάθεση, καθώς δεν υπάρχει έχθρα στις κερκίδες. Σε αντίθεση με πολλά άλλα ντέρμπι, οι οπαδοί και των δύο ομάδων κάθονται συχνά μαζί στις κερκίδες κατά τη διάρκεια του αγώνα. Πως εξηγείται αυτό; Μα φυσικά στη βασκική αλληλεγγύη…

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Back to top button