ΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Έλμαρ Μπιάρνασον: Ένας «Ironman» στη Λαμία (vids)

Από τη συμμετοχή του στο Euro 2016, στους πανηγυρισμούς των Ισλανδών που έγιναν viral και από εκεί στον σεβασμό προς τον Εϊντουρ Γκούντγιονσεν.

Από τη συμμετοχή του στο Euro 2016, στους πανηγυρισμούς των Ισλανδών που έγιναν viral και από εκεί στον σεβασμό προς τον Εϊντουρ Γκούντγιονσεν.

Το gazzetta.gr γράφει για τον 33χρονο Ισλανδό μέσο, Έλμαρ Μπιάρνασον που έρχεται στη Λαμία για να δώσει τη θαρραλέα μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού, βγάζοντας το πάθος της ισλανδικής ψυχής, όπως στο Euro του 2016.

Ο Έλμαρ Μπιάρνασον, ο οποίος ανήκει πλέον στο δυναμικό της Λαμίας, το 2016 βίωσε την καλύτερη στιγμή στην ποδοσφαιρική του καριέρα αποτελώντας μέλος της Εθνικής Ισλανδίας που έφτασε ως την τελική φάση του Euro, πραγματοποιώντας εκείνη την αξέχαστη πορεία ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Ένα μικρό έθνος αποτελούμενο από 365.000 ανθρώπους έβλεπε τα χρυσά παιδιά της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου να βγάζουν όλο το πάθος στο χορτάρι και στο τέλος να πανηγυρίζουν μαζί με τα «χέρια». Ένας πανηγυρισμός που αποτέλεσε σήμα κατατεθέν για τους Ισλανδούς και μια από τις αξιοσημείωτες εικόνες εκείνου του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Όσα τον σημάδεψαν στη ζωή του και το ποδόσφαιρο…

Έξι χρόνια πριν τις μεγάλες στιγμές που βίωσε στο Euro όμως ο Έλμαρ θα δεχόταν ένα τεράστιο χτύπημα με την απώλεια του μεγαλύτερου του αδερφού. Βρισκόταν στη Σουηδία, όντας παίκτης της Γκέτεμποργκ, όταν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα δέχθηκε ένα μήνυμα από την οικογένειά του στην Ισλανδία πως ο αδερφός του αυτοκτόνησε. «Ήταν μια περίοδος τριών – τεσσάρων χρόνων πριν τον θάνατό του που δεν μπορείς να ξέρεις πως ένιωθε. Είχε προβλήματα με ναρκωτικά. Αλλά πρέπει να πιστέψω ότι βρίσκεται σε ένα καλύτερο μέρος πλέον», είχε αναφέρει για το περιστατικό σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2016 ο Μπιάρνασον, παραδεχόμενος πως εκείνο το περιστατικό τον επηρέασε τόσο εντός όσο και εκτός των γραμμών του γηπέδου.

Αυτό τον έφερε ακόμα πιο κοντά με τον μικρότερό του αδερφό, τον οποίο μάλιστα θεωρεί ως καλύτερό του φίλο. Η σχέση τους έγινε ακόμα πιο δυνατή και αποτελεί το άτομο με τον οποίο μιλάει συχνά. Ένας ακόμη όμως άνθρωπος που στάθηκε στον πλευρό του και τον βοήθησε σημαντικά τόσο για να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός όσο και γενικότερα είναι η σύζυγός του η Πάτρα. «Πριν τη γνωρίσω έδινα σημασία σε πράγματα που δεν ήταν σημαντικά. Με έχει βοηθήσει πολύ στην καριέρα μου και με υποστηρίζει. Πάντα είναι δίπλα μου παρακολουθώντας από την εξέδρα τα παιχνίδια είτε εντός είτε εκτός έδρας», είχε υποστηρίξει ο Μπιάρνασον για τη σύζυγό του, η οποία διατηρεί μια ιστοσελίδα που ασχολείται με τη μόδα.

Ο Μπιάρνασον ήταν αθλητικός τύπος από μικρός και καλός σε ό,τι κι αν έκανε. Για την ακρίβεια έπαιζε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και χάντμπολ μαζί, αποτελώντας μέλος των μικρών Εθνικών ομάδων της Ισλανδίας και στα τρία αθλήματα! Και όλα αυτά ενώ έπρεπε να παρακολουθεί και τα μαθήματα στο σχολείο. Τελικώς αυτό που τον κέρδισε ήταν το ποδόσφαιρο, υπογράφοντας το 2003 το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο της ζωής του σε ηλικία 16 ετών στη Ρέικιαβικ. Εκεί άλλωστε γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μπιάρνασον και σίγουρα ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι 13 χρόνια αργότερα θα βρισκόταν στην αποστολή της Εθνικής Ισλανδίας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Οι μεγάλες στιγμές με την Ισλανδία στο Euro 2016

Μπορεί να μην ξεκινούσε στο αρχικό σχήμα στα ματς της τελικής φάσης, ωστόσο πρόσφερε πολύτιμες βοήθειες μπαίνοντας συνεχώς ως αλλαγή σε μια θαρραλέα Εθνική ομάδα που απέσπασε ισοπαλία με 1-1 κόντρα στην Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο στην πρεμιέρα, παίρνοντας ακόμη ένα βαθμό στο 1-1 με την Ουγγαρία και παίρνοντας τη μεγάλη πρόκριση στους 16 στη νίκη με 2-1 επί της Αυστρίας. Εκεί ήρθε το ματς που θα μνημονεύεται για πάντα στο νησί του πάγου και της φωτιάς. Η τεράστια νίκη με 2-1 επί της Αγγλίας, που έκανε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο να παραμιλά με τα κατορθώματα των Ισλανδών.

 

Με θάρρος όπως ένα τσιουάουα κόντρα στον ρινόκερο

Ο Μπιάρνασον, όπως και όλοι οι συμπαίκτες του σε εκείνη την Εθνική ομάδα, είχε τόλμη και άγνοια κινδύνου. Μάλιστα πριν από εκείνο το ματς με την Αγγλία στη συνέντευξη Τύπου είχε αποκαλύψει ένα από τα τρικ που χρησιμοποιούσε ο Λαρς Λάγκερμπακ για να κρατάει τους παίκτες του ετοιμοπόλεμους. Τι ήταν αυτό; «Έχουμε μια φωτογραφία με ένα τσιουάουα να κυνηγάει έναν ρινόκερο. Είναι μια αστεία εικόνα, αλλά για μένα ξεχωρίζει», είχε αναφέρει ο Μπιάρνασον. Ουσιαστικά η φωτογραφία αυτή ήθελε να δείξει ότι διαθέτοντας θάρρος μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Μάλιστα ο Μπιάρνασον στα social media είχε ανεβάσει τη συγκεκριμένη φωτογραφία, σχολιάζοντας: «Δεν είμαστε ο μικρός σκύλος. Είναι απλά ένα σύμβολο για το πόσο μακριά μπορεί να σε οδηγήσει το υψηλό επίπεδο χαρακτήρα και το κουράγιο».

«Αν μας υποτιμήσετε, θα είναι λάθος», είχε προειδοποιήσει τους Άγγλους δημοσιογράφους ο Μπιάρνασον σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: «Είμαστε το μικρότερο έθνος που έχει ποτέ προκριθεί και φυσικά οι αντίπαλοι θα επικεντρώνονται σε αυτό. Έχουμε δείξει ότι είμαστε ικανοί να νικήσουμε τον οποιονδήποτε. Δεν νομίζω πως κανείς πρέπει να μας υποτιμήσει. Έχουμε νικήσει κι άλλες μεγάλες ομάδες στο παρελθόν και αν επικεντρωθούμε στους εαυτούς μας και κάνουμε αυτό στο οποίο είμαστε καλοί τότε έχουμε καλές πιθανότητες. Είμαστε πεινασμένοι και απέναντι στην Αγγλία θα πάμε 100% για τη νίκη». Όταν ρωτήθηκε μάλιστα για τον Γουέιν Ρούνεϊ, καθώς ο Μπιάρνασον δηλώνει φίλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε τονίσει αστειευόμενος: «Αν μου το ζητήσει θα του δώσω τη φανέλα μου»!

Ο σεβασμός για τον Γκούντγιονσεν

Φυσικά, όπως κάθε Ισλανδός ποδοσφαιριστής, τρέφει μεγάλο σεβασμό στον σταρ της χώρας, τον Εϊντουρ Γκούντγιονσεν, με τον οποίο βρέθηκε μαζί στην αποστολή της Εθνικής Ισλανδίας στο Euro. Μετά το ματς με την Πορτογαλία μάλιστα και το ισόπαλο 1-1, παρότι ο Γκούντγιονσεν δεν είχε αγωνιστεί, ο Μπιάρνασον τον είχε χαρακτηρίσει ως MVP της αναμέτρησης για την ομιλία του στην προπόνηση ως πραγματικός ηγέτης: «Πιστεύω πως ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του παιχνιδιού. Κάναμε προπόνηση και μας είδε ότι είχαμε λίγο άγχος. Μας μάζεψε όλους και μας είπε κάποια ξεχωριστά λόγια που μας βοήθησαν ως σύνολο. Δείχνει πόσο σημαντικό είναι να έχεις στην ομάδα ένα άτομο με την εμπειρία του, κάποιον που οι υπόλοιποι τον προσέχουν».

Ένα… τρεχαντήρι στον άξονα

Ο Μπιάρνασον έχει χαρακτηριστεί και ως Ironman καθώς είναι ένας μέσος που έχει τα χαρακτηριστικά του… μαραθωνοδρόμου, καταπίνοντας πολλά χιλιόμετρα μέσα στο γήπεδο. Έχει την ικανότητα να αγωνιστεί τόσο ως «6άρι» όσο και ως «8άρι», ενώ δεν θα πει «όχι» όταν του ζητηθεί να υπηρετήσει διάφορους ρόλους στον χώρο της μεσαίας γραμμής, ακόμη και στα πλάγια αν κριθεί σκόπιμο. Τρέχει παντού και ακατάπαυστα, τα δίνει όλα για την ομάδα του αντλώντας ενέργεια από την επιθυμία του να προσφέρει. Όταν ένας σκάουτ τον πρότεινε στη Σέλτικ και υπέγραψε στον τεράστιο σκωτσέζικο σύλλογο θα έφευγε μακριά από την οικογένειά του στα 17 του χρόνια.

Εκεί τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα φανταζόταν , ωστόσο το γεγονός ότι έκανε προπονήσεις κοντά σε παίκτες όπως ο Ρόι Κιν, ο Κρις Σάτον και ο Τόμας Γκράβεσεν τον γέμισε με εμπειρίες. Οι οποίες στη συνέχεια τον βοήθησαν στην καριέρα του στη Σκανδιναβία στη Λιν, την Γκέτεμποργκ, τη Ράντερς, την Άαρχους και τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία φορώντας τις φανέλες των Ελαζίγκσπορ, Γκαζιαντέπ και Ακίσασπορ. Πλέον από εκεί μετακινείται στη γειτονική Ελλάδα, εδώ στα μέρη μας. Προσδοκώντας ότι με την εμπειρία του και τη δεδομένη ποιότητά του θα μπορέσει να προσφέρει στη μάχη της Λαμίας για την αποφυγή του υποβιβασμού.

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button