Άλλα αθλήματα

Από τη μία η EuroLeague… από την άλλη όμως το «αιώνιο ντέρμπι»

Ποιος είναι καλύτερος φέτος; Ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός; Αυτό διακυβεύεται για την πλειονότητα των φιλάθλων στο 14ο στην Ιστορία ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων», αύριο (21:00 Novasports 2HD), στο ΟΑΚΑ.

Ισως το ερώτημα θα ετίθετο πιο σωστά αν αντικαταστούσε κανείς το «φέτος» με το «αυτή τη στιγμή»! Ποια ομάδα θα διαχειριστεί καλύτερα την πίεση ενός ντέρμπι, για το οποίο «ζουν και αναπνέουν» οι Έλληνες φίλαθλοι και μάλιστα με ξένους διαιτητές, στην… ουδέτερη ζώνη της Ευρώπης, όπου δεν υπάρχουν δικαιολογίες για… στημένες διαιτησίες.

Ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός προέρχεται από το πρώτο «διπλό» του στη Euroleague φέτος (67-72) επί της Μπουντούτσνοστ. Ο Ολυμπιακός κοίταξε κατάματα την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ηττήθηκε στις λεπτομέρειες στο τέλος. Οι δύο αντίπαλοι, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, μετρούν από 3 νίκες και 2 ήττες, μέχρι στιγμής στη διοργάνωση.

Ο έμπειρος πλέον σε «μάχες» με τον Ολυμπιακό, Τσάβι Πασκουάλ, έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του, πέρα από την εμπειρία του. Το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα της έδρας! Ο Ντέιβιντ Μπλατ, θα βρίσκεται για πρώτη φορά στην καριέρα του ως βασικός πρωταγωνιστής στη «μητέρα των μαχών». Η πρόκληση να οδηγήσει την ομάδα του σε εκτός έδρας νίκη επί του Παναθηναϊκού είναι τεράστια!

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ: Εννέα νίκες ο Ολυμπιακός στα 14 ευρωπαϊκά ντέρμπι «αιωνίων»
========================================================================
Ο Ολυμπιακός πέρασε πάντως από το ΟΑΚΑ, έστω κι αν χρειάστηκε το έξτρα πεντάλεπτο, την τελευταία φορά που αγωνίστηκε στο ΟΑΚΑ, στη Euroleague. Για την 24η αγωνιστική, στις 2 Μαρτίου 2018, οι Πειραιώτες νίκησαν με 87-85 κι ενώ στην κανονική διάρκεια του αγώνα οι δύο ομάδες είχαν αναδειχτεί ισόπαλες με 71-71. Αυτή ήταν η 9η νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη στις 14 συναντήσεις των δύο ομάδων και 3η στην έδρα του Παναθηναϊκού. Όμως νωρίτερα, στις 10 Νοεμβρίου 2017, για την 6η αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός είχε πετύχει το πρώτο ευρωπαϊκό «διπλό» του με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Η νίκη των «πρασίνων» με 70-62 στο ΣΕΦ τότε, εκτός από πρώτη στην έδρα των «ερυθρόλευκων» ήταν η 4η του Παναθηναϊκού επί του «αιώνιου» σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Σε αυτές τις 14 φορές που η Ευρώπη παρακολούθησε μία «μάχη» ανάμεσα στις δύο ελληνικές ομάδες οι τρεις ήταν σε ημιτελικό φάιναλ φορ (1994, 1995 και 2009).

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: Ιωάννης Παπαπέτρου!
===============================
Μετά από 5 σεζόν στον Ολυμπιακό, ο Ιωάννης Παπαπέτρου (8,4π.) υπέγραψε στον Παναθηναϊκό το περασμένο καλοκαίρι και την Παρασκευή (9/11) θα βρεθεί για πρώτη φορά αντίπαλος των «ερυθρόλευκων». Αγωνιζόμενος στην έδρα της νέας ομάδας του, ο διεθνής φόργουορντ θα παρουσιαστεί πιο απελευθερωμένος με υψηλό κίνητρο να πραγματοποιήσει μια καλή εμφάνιση και να βοηθήσει τους «πράσινους» να φτάσουν στο θετικό αποτέλεσμα.

Ο Παπαπέτρου ήταν και ο παίκτης που στο περυσινό ντέρμπι «αιωνίων» στο ΟΑΚΑ «σφράγισε» τη νίκη της ομάδας του Πειραιά (84-87 στην παράταση), στα 4΄΄ με 1/2 βολές κι ενώ είχαν προηγηθεί 5 διαδοχικοί πόντοι του Μπράιαν Ρόμπερτς (με τρίποντο καιι 22/2 βολές) από πλευράς «ερυθρόλευκων». Δύο ακόμη παίκτες, οι Ιαν Βουγιούκας και Ματ Λοτζέσκι πέρασαν από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό, στο παρελθόν, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης είχε κάνει την αντίθετη πορεία, όπως βέβαια και ο σέντερ των Πειραιωτών, Γιώργος Μπόγρης.

Οι ηγέτες Νικ Καλάθης (10,6π.μ.ο., 9ασ.μ.ο) και Βασίλης Σπανούλης (10,8π.μ.ο., 6,2α.μ.ο.) για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό αντίστοιχα, θα έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής, αφού το γόητρο «ζυγίζει» περισσότερο και από τους βαθμούς αυτή τη φορά! Ο «τελευταίος» αποτελεί πάντα… «κόκκινο πανί» για τους φιλάθλους του τριφυλλιού, αλλά ο “Kill-Bill” έχει δείξει πως δεν επηρεάζεται… Ηγέτης της ομάδας του Πειραιά είναι και ο Γιώργος Πρίντεζης (11,2π.μ.ο.) και μάλιστα βγαίνει μπροστά και κάνει τη διαφορά συνήθως στις «μητέρες των μαχών».

ΕΜΠΕΙΡΙΑ
========
Ο Ολυμπιακός έχει πέντε παίκτες που θα αγωνιστούν για πρώτη φορά σε ντέρμπι «αιωνίων» ενώ οι «πράσινοι» έχουν δύο! Από πλευράς Ολυμπιακού, μπορεί οι Τίμα, Τουπάν και Βεζένκοφ να έχουν παίξει απέναντι στον Παναθηναϊκό στο παρελθόν, στο πλαίσιο της Euroleague, όμως θα παίξουν για πρώτη φορά σε «μητέρα των μαχών», ενώ εντελώς άγνωστο είναι για τους Ουίλιαμς-Γκος και ΛεΝτέι (παρθενική χρονιά τους στη διοργάνωση).

Από τον Παναθηναϊκό, μόνο οι Λάνγκφορντ και Τόμας δεν έχουν παραστάσεις από το ελληνικό ντέρμπι. Έχουν τεθεί αντιμέτωποι κι αυτοί με τον Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα, αλλά θα είναι η πρώτη τους συμμετοχή σε ντέρμπι «αιωνίων».

ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ;
==============
Η ψυχολογία και οι λεπτομέρειες, ως γνωστόν, κάνουν τη διαφορά σε τόσο μεγάλα παιχνίδια. Ο φορμαρισμένος Νίκολα Μιλουτίνοβ αποτελεί παίκτη “κλειδί” ως προς την εξέλιξη του ματς. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα καταφέρουν οι ψηλοί του Παναθηναϊκού να τον σταματήσουν στη ρακέτα (11,2π.μ.ο. με 61,1% στα δίποντα και 8 ριμπάουντ μέσο όρο ανά αγώνα). Ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν εμπνέει… σιγουριά ως προς την ετοιμότητά του για μια τέτοια «μάχη γιγάντων», με τον Στέφαν Λάσμε που είναι πιο αθλητικός και έμπειρος να καλείται να τον παίξει στο «5». Στα συν των «πρασίνων» είναι η επιθετική άμυνα, με 8,4 κλεψίματα και 3,4 κοψίματα μέσο όρο στη Euroleague φέτος. Στον αντίποδα, οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ δείχνουν… μπερδεμένοι με τις αλληλοκαλύψεις και την ομαδική άμυνα που τους ζητά ο Αμερικανο-Ισραηλινός προπονητής. Παπανικολάου και Μάντζαρης καλούνται να πιάσουν υψηλή απόδοση, όπως βέβαια και οι ξένοι του Ολυμπιακού. Ο δεινός σουτέρ Κιθ Λάνγκφορντ (12π.) θα αποτελέσει αδιαμφισβήτητα «πονοκέφαλο» για τον Μπλατ που τον γνωρίζει πολύ καλά, αφού ήταν παίκτης του στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, τη σεζόν 2011-12.

Το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής στη Euroleague έχει ως εξής:

EUROLEAGUE

    

6η Aγωνιστική (8-9/11)

 

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου
Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Νταρουσάφακα (Τουρκία)
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)
Γκραν Κανάρια (Ισπανία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ                                        21:00
Κίμκι (Ρωσία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
Μπουντούτσνοστ (Μαυροβούνιο)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)
Μπασκόνια (Ισπανία)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
==========
ΤΣΣΚΑ Μόσχας       5-0
Ρεάλ Μαδρίτης      5-0
Φενερμπαχτσέ       4-1
Αρμάνι Μιλάνο      4-1
Αναντολού Εφές     3-2
Ολυμπιακός         3-2
Μπαρτσελόνα        3-2
Παναθηναϊκός       3-2
Ζαλγκίρις Κάουνας  2-3
Μπάγερν Μονάχου    2-3
Μπασκόνια          2-3
Γκραν Κανάρια      1-4
Νταρουσαφάκα       1-4
Μακάμπι Τελ Αβίβ   1-4
Κίμκι              1-4
Μπούντουτσνοστ     0-5

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button