Άλλα αθλήματαΜπάσκετ

Σαράντα χρόνια από το ντεμπούτο του Γκάλη με την Εθνική: «Ήμουν περήφανος και αγχωμένος»

Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια (1980), ο... αγχωμένος Νίκος Γκάλης έκανε το ντεμπούτο του με την «γαλανόλευκη» στο Βεβέ της Ελβετίας.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως η 6η Μαίου του 1980 άλλαξε για πάντα τον ρου της ιστορίας στο ελληνικό μπάσκετ.

Τότε, στο μακρινό Βεβέ της Ελβετίας, η Εθνική ομάδα βρήκε το μεγάλο της αστέρι. Τότε, ήταν ο Νίκος Γεωργαλής, ένας 23χρονος γκαρντ που έκανε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα στον Άρη. Πολλά χρόνια μετά, είναι ο Νίκος Γκάλης, ένας πραγματικός θρύλος για το ελληνικό και το παγκόσμιο μπάσκετ, ένας Hall of Famer γεμάτος λάμψη.

«Ήμουν πολύ χαρούμενος, ανυπόμονος και υπερήφανος που θα φορούσα την φανέλα της Εθνικής ομάδας, αλλά παράλληλα ένιωθα και πολύ αγχωμένος και πιεσμένος ενόψει της πρώτης μου εμφάνισης. Έβαλα 25 πόντους, αλλά χάσαμε και κανένας δεν ήταν ευχαριστημένος», ανέφερε στα «Νέα» ο Γκάλης για το περίφημο ματς κόντρα στην Σουηδία (ήττα με 79-71), προτού προσθέσει:

«Τότε διαπίστωνα ότι είχαμε καλές μονάδες και πίστευα ότι υπάρχει προοπτική, αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ότι θα φτάναμε στον θρίαμβο του 1987».

Για την ιστορία, ο Γκάλης φόρεσε το νο.10 στο ντεμπούτο του και όχι το νο.4, με το οποίο στη συνέχεια έκανε… όργια σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο.

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button