Τοπικές Ειδήσεις

Κακοκαιρία Λέανδρος: Χιόνια στην κεντρική Ελλάδα – Σε κόκκινο συναγερμό η Λαμία

Σε κόκκινο συναγερμό, λόγω της κακοκαιρίας «Λέανδρος» βρίσκεται η Λαμία.

Σε κόκκινο συναγερμό, λόγω της κακοκαιρίας «Λέανδρος» βρίσκεται η Λαμία.

Με ιδιαίτερη ένταση εμφανίστηκε η κακοκαιρία Λέανδρος στην Κεντρική Ελλάδα, αφού ήδη βρίσκεται στη δεύτερη φάση της σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Αμέσως μετά τα μεσάνυχτα οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Ευρυτανία, την Δυτική Φθιώτιδα, τη Βόρειο Εύβοια αλλά και τη Φωκίδα. Είναι ιδιαίτερα έντονες χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Στην Ευρυτανία το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 5 εκατοστά και ήδη τα μηχανήματα της Περιφέρειας ρίχνουν αλάτι και κρατούν ανοιχτό το δρόμο από Λαμία προς Καρπενήσι στις Ράχες Τυμφρηστού και από Καρπενήσι προς Αγρίνιο στο Μπαγασάκι.

Στα χωριά της Σπερχειάδας στη Δυτική Φθιώτιδα η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη και στα ορεινά χωριά όπως το Γαρδίκι και τα Πουγκάκια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά. Παρόμοιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν και στην περιοχή της Υπάτης χωρίς όμως να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

Ήδη μετά τη 01:00 τα ξημερώματα άρχισε να χιονίζει περιφερειακά της πόλης της Λαμίας βάζοντας σε κόκκινο συναγερμό το δήμο της Λαμίας. Δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα τόσο των Δήμων όσο και της Περιφέρειας βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι έτοιμα να παρέμβουν σε κρίσιμα σημεία είτε ρίχνοντας αλάτι είτε απομακρύνοντας το χιόνι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς στην Περιφέρεια Στερεάς και τους Δήμους η ένταση των καιρικών φαινομένων αναμένεται τις πρωινές ώρες ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο και η κυκλοφορία εξελίσσεται κανονικά σε όλα τα σημεία.

Ήδη τα εκχιονιστικά της Περιφέρειας Στερεάς έχουν ρίξει τόνους αλάτι στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού έτσι ώστε να κρατήσουν ανοιχτά τα κρίσιμα σημεία όπως επίσης και στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου και Λαμίας ‘Αμφισσας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένα πρόβλημα στο εθνικό οδικό δίκτυο ιδιαίτερα στη ΠΑΘΕ Αθηνών-Θεσσαλονίκης ενώ δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό σταθμευμένα σε κρίσιμα σημεία του δικτύου αναμένοντας την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με το meteo.gr, oι χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν από το βράδυ της Παρασκευής 15/1 στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρα, θα επεκταθούν έως το πρωί του Σαββάτου 16/1σε όλα τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο καθώς και ορεινά της υπόλοιπης χώρας. Βροχοπτώσεις αναμένονται στην υπόλοιπη περιοχές της χώρας. Οι βροχοπτώσεις σε Νότιο Ιόνιο, Κεφαλονιά και Ιθάκη θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από το βράδυ του Σαββάτου 16/1 και από το πρωί της Κυριακής 17/1 θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στο Αιγαίο.

Στα «λευκά» τα ορεινά χωριά της δυτικής και βόρειας Φθιώτιδας

Όπως μεταδίδει το lamiareport.gr, στο εθνικό οδικό δίκτυο, πυκνή χιονόπτωση υπάρχει στο δρόμο για το Δομοκό από το 7ο χιλιόμετρο, στον Μπράλο από το Χάνι του Καρανάσιου και πάνω, ενώ στην εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου το χιόνι έχει κατέβει στον Άγιο Γεώργιο. Πυκνή χιονόπτωση έχουμε σε όλα τα ορεινά χωριά της δυτικής και βόρειας Φθιώτιδας, όπως και στην Υπάτη από όπου και το παρακάτω βίντεο:

Αλυσίδες σε τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας

Με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω χιονόπτωσης και παγετού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στη Χαλκιδική:

από το 55 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη)

διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο

δημοτικό διαμέρισμα Παλαιοκάστρου – Ταξιάρχη

δασική οδό Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά)

Στην Πέλλα, στο επαρχιακό & δημοτικό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας. Στο Κιλκίς, στην παρχιακή οδό Καστανερής – Λιβαδίων.

Χιόνια και στην Αττική θα φέρει ο Λέανδρος

Σήμερα 16 Ιανουαρίου, αναμένεται ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, με βροχές και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Παράλληλα στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές.

Στην βόρεια Ελλάδα θα έχει πολύ ισχυρό παγετό και ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει ακόμα και κάτω από τους -15 βαθμούς κελσίου». Ο παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες. Στη δυτική Μακεδονία ο παγετός θα είναι κατά τόπους ισχυρός και ολικός.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Οpen Κλέαρχο Μαρουσάκη: «Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να απασχολήσει τη χώρα μας. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν τη Δυτική Ελλάδα και μέχρι το τέλος της ημέρας θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Χιονοπτώσεις θα έχουμε και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα θα δούμε να χιονίζει, ακόμα και μέσα σε πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αττική θα ξεκινήσει να χιονίζει στα ορεινά ημιορεινά και μέχρι το βράδυ τα χιόνια θα φτάσουν και στα βόρεια προάστια, δεν αποκλείεται και σε πιο κεντρικές περιοχές προς την αλλαγή της ημέρας. Στα νότια και θαλάσσια τμήματα θα έχουμε και ισχυρές καταιγίδες. Αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, ενώ οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και στα βόρεια σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στην Αθήνα από 5 έως 8 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια ο υδράργυρος θα πέσει ακόμα 3-4 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις και τον υδράργυρο στους 0 έως 4 βαθμούς κελσίου.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button