ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Lockdown: Σκέψεις της κυβέρνησης για νέα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις

Το ενδεχόμενο ορισμένα κομμάτια της αγοράς να επιστρέψουν σε lockdown, από τη στιγμή που δεν παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων του κορωνϊού φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση.

Το ενδεχόμενο ορισμένα κομμάτια της αγοράς να επιστρέψουν σε lockdown, από τη στιγμή που δεν παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων του κορωνϊού φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση.

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν θα ακολουθεί μία ευθεία γραμμή». Με την φράση αυτή προαναγγέλλουν ουσιαστικά συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη την πιθανή λήψη νέων μέτρων, τα οποία θα εισηγηθούν οι ειδικοί. Προτεραιότητα, δε, σημειώνουν είναι η δημόσια υγεία και η διατήρηση – όσο είναι δυνατό – μίας ισορροπίας σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και την οικονομία.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρακτικά τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά στις περιοχές που δεν έχουν «κοκκινίσει» ενώ στις υπόλοιπες θα λειτουργήσουν ως έχουν, εφόσον βέβαια δεν προκύψει νέα έκρηξη κρουσμάτων του κορονοϊού. Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα, ένα από τα πλέον πιθανά σενάρια είναι ορισμένα κομμάτια της αγοράς να επιστρέψουν σε lockdown, από την στιγμή που δεν παρατηρηθεί μείωση των κρουσμάτων, κάτι που προφανώς οι ειδικοί αποκλείουν για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση βαίνει προς το χειρότερα. Ναι μεν πάντα το ολικό lockdown βρίσκεται στο τραπέζι εντούτοις τη δεδομένη στιγμή δεν είναι από τα πλέον πιθανά σενάρια τη στιγμή που εξετάζονται περαιτέρω περιοριστικά μέτρα αναφορικά με τη κυκλοφορία. Κι αυτό διότι, όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μετακινείται τόσο αυξάνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι τα όποια νέα μέτρα θα αποφασιστούν, κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιτροπής των ειδικών.

Στο μέτωπο της οικονομίας

Στο μεταξύ, στο μέτωπο της οικονομίας αξίζει να αναφερθεί ότι χθες εκταμιεύτηκαν 728 εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα, με τα οποία συμπληρώνεται το ποσό των 2,7 δισ. που είχε εγκριθεί για τη χώρα μας. Να θυμίσουμε, ότι τα χρήματα του προγράμματος SURE αποτελούν δάνειο, με εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό κόστος δανεισμού, και καλύπτουν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.

Περιλαμβάνουν, δηλαδή, την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ». Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ελλάδα προχώρησε πρόσφατα στην κατάθεση αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διάθεση πρόσθετων -αδιάθετων σε ευρωπαϊκό επίπεδο- πόρων από το πρόγραμμα SURE.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button