ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ένα μέτρο χιόνι στα Τρίκαλα, κλειστά σχολεία στη Θεσσαλονίκη (pics & vids)

Η κακοκαιρία «Μήδεια» έχει κάνει την εμφάνισή της σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας με έντονες χιονοπτώσεις, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να κορυφωθεί η πρώτη φάση της.

Η κακοκαιρία «Μήδεια» έχει κάνει την εμφάνισή της σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας με έντονες χιονοπτώσεις, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να κορυφωθεί η πρώτη φάση της.

Στα «λευκά» έχουν ντυθεί οι περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα με την κακοκαιρία «Μήδεια» να έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της, όπως είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων το ύψος του χιονιού φτάνει σε ορισμένα σημεία στα ορεινά μέχρι και το ένα μέτρο. Συνολικά 51 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων ρίχνουν αλάτι και προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο.

Χιόνια και στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη, καθώς η κακοκαιρία Μήδεια δείχνει τα δόντια της, υπάρχει χιονόστρωση μέχρι και την παραλία και το θερμόμετρο δείχνει -3 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αισθητή θερμοκρασία, λόγω και των ανέμων του Βαρδάρη είναι στους -10!

Αυτό βέβαια δεν έχει πτοήσει τους Θεσσαλονικείς που κυκλοφορούν στην πόλη παρά τον άσχημο καιρό, ενώ και οι δημοτικές Αρχές δούλεψαν όλη τη νύχτα για να μείνουν ανοιχτοί οι κεντρικοί οδικοί άξονες, αλλά υπάρχει μέριμνα και για τα πεζοδρόμια, όπου έχει πέσει αλάτι. Κλειστοί συνεχίζουν να παραμένουν από χθες, ο δρόμος Μελισσοχωρίου – Ωραιοκάστρου, Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου και η επαρχιακή οδός Προχώματος Νέας Μεσήμβριας.

Σε ποιους δήμους της Θεσσαλονίκης θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, τα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης λόγω της πρόγνωσης για συνεχιζόμενο παγετό και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προς αποφυγή ατυχημάτων κατά την προσέλευση και την αποχώρηση από τις σχολικές μονάδες. Για τους ίδιους λόγους, κλειστοί θα παραμείνουν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο μηχανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης παραμένει σε κατάσταση 24ωρης επιφυλακής, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής, για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, όλοι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης αύριο, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, θα παραμείνουν κλειστά με απόφαση του δημάρχου, Λάζαρου Κυρίζογλου.

Στον Δήμο Καλαμαριάς κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου και μεθαύριο Τρίτη 16 Φεβρουαρίου. «Παρ’ όλο που όλοι οι δρόμοι της Καλαμαριάς είναι προσπελάσιμοι και τα συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν, ο συνδυασμός ολικού παγετού και συνθηκών λειτουργίας λόγω covid (με ανοιχτά παράθυρα) και δεδομένης της τηλεκπαίδευσης που εφαρμόζεται, οδήγησαν στην απόφαση αυτή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη στον Δήμο Θερμαϊκού. Νωρίτερα, ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη ανακοίνωσε ότι λόγω του πολύ μεγάλου συνεχιζόμενου παγετού και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, για την πρόληψη ατυχημάτων, θα παραμείνουν κλειστά αύριο Δευτέρα τα σχολεία σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου (Πανόραμα, Πυλαία, Χορτιάτης, Ασβεστοχώρι, Εξοχή και Φίλυρο), καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Πυκνά χιόνια στην Ξάνθη, στους -4 η θερμοκρασία

Χιονισμένο τοπίο αντίκρισαν το πρωί της Κυριακής οι κάτοικοι με το θερμόμετρο να δείχνει -4 βαθμούς Κελσίου μέσα στο κέντρο της Ξάνθης. Όπως αναφέρει το xanthinea, το χιόνι σκέπασε κυριολεκτικά τα πάντα, με τους δρόμους να ασπρίζουν και τις οροφές των σπιτιών να καλύπτονται από χιόνι.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται από νωρίς το πρωί όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται στο μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου των περιοχών της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης λόγω την έντονη χιονόπτωσης που επικρατεί από χθες το βράδυ.

Τόσο τα συνεργεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσο και τα τεχνικά συνεργεία των κατά τόπους δήμων στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να κρατήσουν ανοιχτές τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, κυρίως αυτές που οδηγούν στα νοσοκομεία των δυο πόλεων, όπως επίσης και τους κεντρικούς δρόμους στα αστικά κέντρα.

Από νωρίς το πρωί έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία όλων των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία οδό, στο τμήμα που διέρχεται κατά μήκος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οχήματα των δήμων Καβάλας και Δράμας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας αλλά και από νωρίς το πρωί, κάνουν συνεχείς ρίψης αλατιού και αλατόνερου προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτούς του βασικούς οδικούς άξονες.

Ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Καβάλας, της Δράμας και της Ξάνθης όπου η κίνηση των αυτοκίνητων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ αρκετοί δρόμοι παραμένουν ακόμα κλειστοί.

Τέλος, με απόφαση του δημάρχου Δράμας Χριστόδουλου Μαμσάκου, αύριο Δευτέρα όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Δράμας καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά λόγω του ολικού παγετού, του χιονιού και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

 

Στα λευκά και η Κοζάνη

Οι χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου δεν έχουν δημιουργήσει μέχρι στιγμής κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας. Ογδόντα εκχιονιστικά μηχανήματα παντός τύπου είναι διάσπαρτα σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας προσπαθώντας να κρατήσουν ανοικτούς όλους τους οδικούς άξονες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Πρόδρομο Ασλανίδη, το ύψος του χιονιού στα πεδινά κυμαίνεται στα 25 εκ. ενώ στα ορεινά πάνω από τα 800 μέτρα το ύψος φθάνει και τα 35 εκ.

Για προληπτικούς λόγους με διαταγή της Αστυνομικής διεύθυνσης δυτικής Μακεδονίας από το βράδυ του Σαββάτου έχει απαγορευθεί η κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων σε όλο το μήκος της Εγνατίας οδού από Πολύμυλο Κοζάνης έως Ιωάννινα, στους καθέτους άξονες Σιάτιστα – Ιεροπηγή (Α-29) και Φλώρινα – Νίκη (Α-27). Επίσης, έχει απαγορευθεί η κίνηση των φορτηγών σε όλο το επαρχιακό δίκτυο των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

Πυκνό χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες στα Ιωάννινα

Στην πόλη των Ιωαννίνων άρχισε λίγο μετά τις 8 το πρωί η χιονόπτωση, ενώ πυκνό χιόνι πέφτει απο τα μεσάνυχτα στις περιοχές του Μετσόβου, της Κόνιτσας, του Ζαγορίου,του Πωγωνίου και των Τζουμέρκων. Μηχανήματα των Δήμων και της Πολιτικής Προστασίας δουλεύουν ασταμάτητα για να μείνει ανοικτό το επαρχιακό δίκτυο.

Το έστρωσε στην Καρδίτσα

Σύμφωνα με το karditsalive το χιόνι φτάνει σε ύψος τα 15 εκατοστά χιονιού στην πόλη της Καρδίτσας ενώ σε υψόμετρο 700 μέτρων το χιόνι αγγίζει τα 35 εκατοστά. Η θερμοκρασία στην πόλη είναι στους -2 βαθμούς και στα ορεινά στους -6.

Σε ετοιμότητα ο Έβρος

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι που σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες από το βράδυ του Σαββάτου χιονοπτώσεις δημιουργούν κατά τόπους χιονοθύελλες, συνθέτουν το καιρικό σκηνικό στο νομό Έβρου. Δεδομένων των προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την έλευση της «Μήδειας», ο μηχανισμός τόσο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου όσο και των πέντε δήμων, Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σαμοθράκης, ήταν σε ετοιμότητα και από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των έντονων καιρικών φαινομένων οι αλατιέρες και τα εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε εγρήγορση κατά μήκος του οδικού δικτύου, παρεμβαίνοντας ώστε να παραμένει ανοικτό.

Σε ό,τι αφορά στις θερμοκρασίες, ο υδράργυρος δεν ξεπερνά τους -3 βαθμούς στην Αλεξανδρούπολη, τους -6 στο Σουφλί, τους -4 στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα και τους -7 στο νησί της Σαμοθράκης.

Διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Πάρνηθος
Διακόπηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.

Παράλληλα, επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία.

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button