Άλλα αθλήματα

Aναταραχή από τις δηλώσεις του Σάλο για το σκάνδαλο της Ferrari

O αγωνοδίκης της FIA και πρώην οδηγός της Formula 1, Μίκα Σάλο, εκμυστηρεύθηκε σε φίλο του σταρ των ράλι, με ποια ποινή τιμωρήθηκε η Ferrari για τις παράνομες παρεμβάσεις στους κινητήρες της, αργότερα όμως ανασκεύασε μιλώντας για ένα… χαζό αστείο!

O αγωνοδίκης της FIA και πρώην οδηγός της Formula 1, Μίκα Σάλο, εκμυστηρεύθηκε σε φίλο του σταρ των ράλι, με ποια ποινή τιμωρήθηκε η Ferrari για τις παράνομες παρεμβάσεις στους κινητήρες της, αργότερα όμως ανασκεύασε μιλώντας για ένα… χαζό αστείο!

Το 2019 σοκάρισε η Ferrari τον ανταγωνισμό κατακτώντας τη νίκη σε τρία συνεχόμενα Γκραν Πρι στο Σπα, στη Μόντσα και στη Σιγκαπούρη. Ταυτόχρονα, οι κόκκινοι κυριαρχούσαν την ίδια περίοδο και στις δοκιμές, όπου βρίσκονταν ένα επίπεδο πάνω από τους αντιπάλους τους. Οι τελευταίοι κατηγόρησαν τη Scuderia για παράνομες μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στους κινητήρες των μονοθεσίων της και υποχρέωσαν τη Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου FIA, να ερευνήσει το θέμα.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά έπεσε κατακόρυφα η απόδοση των Ferrari και η ιταλική ομάδα έχει να νικήσει εδώ και πάνω από 17 μήνες!

H Ferrari δεν έχει νικήσει εδώ και πάνω από 17 μήνες.

Η FIA προχώρησε πολλές εβδομάδες αργότερα σε μία επίσημη ανακοίνωση, ενώ ο πρόεδρός της, Ζαν Τοντ, εξήγησε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία τηρώντας ωστόσο απόλυτη εχεμύθεια για το περιεχόμενό της. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο 75χρονος Γάλλος, «βασικά θα ήθελα να πω, τι αποφασίσαμε τότε», όμως μέχρι σήμερα παρέμενε η ποινή της Ferrari επτασφράγιστο μυστικό. Απλά τον Ιούλιο του 2020 παραδέχθηκε ο διευθυντής της Ferrari, Ματία Μπινότο, ότι οι Ιταλοί υποχρεώθηκαν από τη FIA να κάνουν κάποιες αλλαγές στον κινητήρα τους, κάτι που αρνούνταν μέχρι τότε.

Ετσι έπεσε σαν βόμβα η δήλωση του αγωνοδίκη της FIA, Μίκα  Σάλο, σε διαδικτυακή συζήτηση με τον οδηγό Ράλι, Κρίστιαν Σόλμπεργκ. Ο Σάλο, που έχει λάβει μέρος σε 110 Γκραν Πρι της Formula 1, υποστήριξε επί λέξει για το σκάνδαλο της Scuderia και τις συνέπειες που είχε για τους πελάτες της, δηλαδή τις ομάδες της Haas και της Alfa Romeo, ότι «υπέφεραν τον προηγούμενο χρόνο εξαιτίας της παρανομίας της Ferrari και υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιούν λιγότερη βενζίνη».

Με άλλα λόγια, η ποινή της Ferrari ήταν -σύμφωνα με τον Σάλο- να χρησιμοποιεί στον αγώνα  λιγότερα από 100 κιλά βενζίνης (ισοδυναμούν με 135 λίτρα καυσίμου), που είναι και το όριο σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Ο Σάλο δεν ανέφερε πάντως με πόσα κιλά λιγότερα ήταν υποχρεωμένα να ξεκινούν τα αυτοκίνητα της Ferrari.

Εξαιτίας της μειωμένης ποσότητας καυσίμου αναγκάστηκε να χαμηλώσει η Scuderia την ισχύ των μοτέρ της, για να μη μείνουν ξαφνικά τα αυτοκίνητά της από βενζίνη στη μέση του αγώνα!

Μία τέτοια ποινή δεν θα φρενάριζε βεβαίως μόνον τις Ferrari, αλλά και τις Haas και Alfa Romeo, που χρησιμοποιούν κινητήρες των Ιταλών. Αυτό θα έλυνε και τον γρίφο της μειωμένης απόδοσης των μοτέρ της Ferrari και των κακών επιδόσεων του Λεκλέρ και του Φέτελ.

O ξανθομάλης Σάλο συνυπήρξε στη Ferrari με τον Σουμάχερ και τον Τοντ.

Ο 54χρονος Φιλανδός αποδείχθηκε όνομα και πράγμα, καθώς οι δηλώσεις του προκάλεσαν πραγματικό…σάλο και στη συνέχεια τις ανασκεύασε με το εξής μήνυμα που ανέβασε στο Instagram: «Υπήρξε παρανόηση. Θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι δεν έχω καμία ενημέρωση όσον αφορά στη συμφωνία μεταξύ της Ferrari και της FIA. Κατά τη συζήτηση αναφερθήκαμε μόνο σε ό,τι είχε δημοσιοποιηθεί εδώ και καιρό στα Μέσα Ενημέρωσης και όλο αυτό ήταν περισσότερο ένα χαζό αστείο σε μία χαλαρή συζήτηση μεταξύ δύο ανδρών. Δεν έχω καμία γνώση για οποιαδήποτε συμφωνία και ακόμη και αν γνώριζα κάτι, φυσικά δεν θα μιλούσα για αυτό».

Όντως χαζό αστείο ή του ξέφυγε η αλήθεια; Η ιδιότητα του Σάλο ως αγωνοδίκη της FIA, δίνει πάντως άλλη βαρύτητα και εγκυρότητα στα λεγόμενά του!

Πύρινος λόγος από τον Ελκαν

Το νέο μονοθέσιο της Scuderia θα παρουσιαστεί στις 10 Μαρτίου, δηλαδή μόλις δύο ημέρες πριν την έναρξη των χειμερινών δοκιμών της Formula 1 στο Μπαχρέιν. Ο πρόεδρος της Ferrari, Τζον Έλκαν, έχει σαλπίσει πάντως ήδη επίθεση βγάζοντας έναν πύρινο λόγο, όπου είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρέπει να προσέξουμε τώρα στον δρόμο της επιστροφής μας και τις μικρότερες λεπτομέρειες και να τους δώσουμε πραγματικά τη μέγιστη προσοχή μας. Πρέπει να δείξουμε σε όλον τον κόσμο τη θέλησή μας, να νικήσουμε επιτέλους και πάλι».

Ο διευθυντής της Scuderia, Ματία Μπινότο, κρατάει από την πλευρά του χαμηλά τον πήχη τονίζοντας ότι «ρεαλιστικός μας στόχος πρέπει να είναι η τρίτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Είμαστε σίγουρα σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι την τελευταία σεζόν».

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button