Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

FIFA: 100 χρόνια από την έναρξη της «βασιλείας» του Ζιλ Ριμέ

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από την έναρξη της «βασιλείας» του Ζιλ Ριμέ, του μεγαλύτερου και μακροβιότερου ηγέτη στην ιστορία της FIFA.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από την έναρξη της «βασιλείας» του Ζιλ Ριμέ, του μεγαλύτερου και μακροβιότερου ηγέτη στην ιστορία της FIFA. Ηταν μία ημέρα σαν σήμερα, πριν ένα αιώνα, όταν εκλέχτηκε ως τρίτος πρόεδρος της FIFA – έχοντας συμμετάσχει ήδη στην ίδρυσή της-, υπηρετώντας στη θέση αυτή για 33 χρόνια (1921-1954), κερδίζοντας μάλιστα υποψηφιότητα για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1956, όπως αναφέρει σήμερα η FIFA σε σχετικό αφιέρωμα.

Ο «πατέρας» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, διοργάνωση που έφερε το όνομά του μέχρι το 1970, ήταν αυτός που συνέλαβε την ιδέα της διοργάνωσης, για πρώτη φορά το 1930, με την Ουρουγουάη, να πανηγυρίζει και την κατάκτηση του νικώντας (4-2) την Αργεντινή. Επίσης χάρη στις προσπάθειές του, το ποδόσφαιρο εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Αν και παθιασμένος με τον αθλητισμό, ο Ριμέ, γιος ενός Γάλλου παντοπώλη, δεν ήταν εξαιρετικός ποδοσφαιριστής.

Ωστόσο από νεαρή ηλικία, αφιερώθηκε στη δημιουργία της ευκαιρίας στους άλλους να παίξουν. Στα 24 του ίδρυσε μαζί με τον αδελφό του, τον αθλητικό σύλλογο Ρεντ Σταρτ, ο οποίος τέσσερις φορές (1921, 1922, 1923 και 1928) κατέκτησε το Γαλλικό Κύπελλο, την κύρια ποδοσφαιρική διοργάνωση της Γαλλίας εκείνη την εποχή, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν έγινε πρόεδρος του πρώτου εθνικού πρωταθλήματος της Γαλλίας και στη συνέχεια της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FFF).

Ο Ριμέ παραιτήθηκε το 1954, σε ηλικία 80 ετών και μία από τις τελικές του πράξεις ως πρόεδρος της FIFA θα ήταν να παραδώσει το περίφημο τρόπαιο για πέμπτη φορά, στον Φριτζ Βάλτερ της Δυτικής Γερμανίας. Είχε γεννηθεί στις 16.10.1873 και πέθανε στις 14.10.1956.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Back to top button