ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Επίδομα 534 ευρώ: Κόφτης σε πληττόμενες επιχειρήσεις – Ξεκινούν οι δηλώσεις

Ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου, η προαναγγελία στο σύστημα «Εργάνη» των αναστολών συμβάσεων για τον Μάρτιο.

Ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου, η προαναγγελία στο σύστημα «Εργάνη» των αναστολών συμβάσεων για τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε αργά χθες τη νύχτα υιοθετούνται νέα κριτήρια και προϋποθέσεις για την πρόσβαση των πληττόμενων βάσει λίστας ΚΑΔ επιχειρήσεων στις αναστολές του Μαρτίου. Πλέον δεν θα αρκεί ο ΚΑΔ της επιχείρησης να συμπεριλαμβάνεται απλώς στην λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά θα πρέπει να συντρέχουν κι άλλες, πρόσθετες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών έχουν (εκτός φυσικά από τις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή) επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ. Αυτές οι επιχειρήσεις δύνανται κατά τον μήνα Μάρτιο και πάντως όχι πέραν της 31ης Μαρτίου 2021:

Να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, ή και
να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2021.

Όσον αφορά στο πρακτικό μέρος της διαδικασίας, οι εργοδότες, κλειστοί με κρατική εντολή αλλά και πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, που επιθυμούν να δηλώσουν σε αναστολή μισθωτούς τους ολόκληρο τον Μάρτιο, οφείλουν να σπεύσουν να υποβάλλουν την δήλωση έως και την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαρτίου. Εντός των επόμενων πέντε 24ώρων θα είναι δυνατή η δήλωση στο σύστημα «Εργάνη» της αναστολής σύμβασης με αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου. Στο ίδιο διάστημα, δηλαδή, θα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας που αφορούν την περίοδο 1-3 Μαρτίου.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαρτίου και εφεξής κλείνει το παράθυρο της δήλωσης με αναδρομική ισχύ και θα ισχύει αυστηρά η προαναγγελία. Με άλλα λόγια, όσοι εργοδότες υποβάλλουν δήλωση αναστολής σύμβασης την ερχόμενη Δευτέρα 8 Μαρτίου, η αναστολή θα ισχύει από την Τρίτη 9 Μαρτίου. Αντίστοιχα αν η δήλωση υποβληθεί την Τρίτη 9 Μαρτίου, η αναστολή θα ισχύει από την Τετάρτη 10 Μαρτίου κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση, για τις πρώτες 9 ή 10 ημέρες του Μαρτίου ο εργοδότης θα οφείλει μερίδιο του μισθού στον εργαζόμενο. Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις θα έχουν προαναγγελτικό χαρακτήρα ενώ θα υποβάλλονται για μέρος ή για όλο τον μήνα Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται πως σε αναστολή σύμβασης τον Μάρτιο μπορούν να δηλωθούν πλέον όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021. Τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι αναστολές συμβάσεων εφαρμόζονταν σε εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί έως τις 4 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν και θα συνεχίζονται έως 15 Μαρτίου οι μονομερείς δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για τα 534 ευρώ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου από τις ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων:

Ξεναγοί και όσοι αποφοίτησαν 2019 και 2020 από διετούς φοίτησης Σχολές Ξεναγών

Τουριστικοί συνοδοί

Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο έτους 2019, σε τουριστικές επιχειρήσεις με ΚΑΔ 79.11 «Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων», 79.12 «Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών», 79.90 «Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες», εφόσον δεν επαναπροσλήφθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο του 2020.

Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν σε χειμερινά τουριστικά καταλύματα και χιονοδρομικά κέντρα από τον Οκτώβριο 2019 έως και τον Μάρτιο 2020 και δεν επαναπροσλήφθηκαν από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τις 16 Φεβρουαρίου 2021

Έως τις 15 Μαρτίου υποβάλλονται και μονομερείς δηλώσεις από εργαζόμενους που απολύθηκαν από 31/10/2020 έως και 23/12/2020 στις πληγείσες περιοχές Σάμου – Ικαρίας – Χίου από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020. Η υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται ανά μήνα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr και για έως 3 μήνες. Για παράδειγμα εάν ένας εργαζόμενος έχει καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας του στις 31/10/2021 υποβάλλει αυτοτελείς δηλώσεις για τους μήνες Οκτώβριο (μία ημέρα), Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2020 και Ιανουάριο 2021.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button