ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Φθιώτιδα : Και επίσημα σε βαθύ “κόκκινο” / Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν στην περιοχή μας

Σε βαθύ κόκκινο εισέρχεται πλέον η  Φθιώτιδα εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Σε βαθύ κόκκινο εισέρχεται πλέον η  Φθιώτιδα εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ο κ. Κικίλιας μίλησε για την ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και τόνισε πως για την αποσυμφόρησή του, τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Να σημειωθεί ότι στη Φθιώτιδα σήμερα καταγράφονται 47 νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα.

Με την χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αυτό δεν είναι το μοναδικό μέτρο που ισχύει σε μια περιοχή όταν μπει στο βαθύ κόκκινο δηλαδή στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου. Ποια είναι τα μέτρα που εφαρμόζονται.

Μετακινήσεις

Για τη μετακίνηση των εργαζομένων χρειάζεται το σχετικό έγγραφο από το Πληροφοριακό
Σύστημα Εργάνη και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, χρειάζεται η Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS (ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα που είναι διαθέσιμο στο forma.gov.gr ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.
* Η μετακίνηση για κυνήγι ή ψάρεμα δεν εμπίπτει σε έναν από τους προβλεπόμενους λόγους της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης και οι δραστηριότητες αυτές δεν επιτρέπονται σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.

Απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων, με εξαίρεση:

λόγοι υγείας
επαγγελματικοί λόγοι
επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
επανένωση οικογενειών
Μετακινήσεις από και προς το εξωτερικό

Όσοι εισέρχονται στη χώρα θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά αρνητικό τεστ PCR. Πιο συγκεκριμένα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού αλλά και όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν. Παραμένει υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και η επίδειξη του QR code για όλους όσοι έρχονται από το εξωτερικό, ενώ ξεκινώντας από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, όλοι οι Έλληνες που ταξιδεύουν προς χώρες του εξωτερικού θα πρέπει να συμπληρώνουν τη φόρμα PLF στη σελίδα travel.gov.gr, 24 ώρες πριν το ταξίδι.

Συναθροίσεις/Δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού, με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020 (Α’ 131)

Αναστολή

Δημόσιες υπηρεσίες

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
Υποχρεωτική προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.
Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.
Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.
Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.
Συνεδριάσεις  των συλλογικών οργάνων και διενέργεια συναντήσεων εργασίας είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε  τηρουμένης της απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου και με τη συμμετοχή έως επτά (7) ατόμων. Κατά τη λειτουργία συλλογικών οργάνων που διενεργούν διαδικασίες στις οποίες προβλέπεται συνέντευξη, αυτή διενεργείται με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων χωρίς τη φυσική παρουσία του καλούμενου σε συνέντευξη. Στην περίπτωση αυτή το συλλογικό όργανο ορίζει τους αναγκαίους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας αναφορικά με την ταυτοπροσωπία του καλούμενου και τη μη υποβοήθησή του από εξωγενείς παράγοντες.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
Υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.
Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.
Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.] Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.
Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρουμένης της απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου και με τη συμμετοχή έως επτά (7) ατόμων.

Δικαστήρια, εισαγγελίες, στρατιωτικά δικαστήρια Έμμισθα, άμισθα υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα “Ελληνικό Κτηματολόγιο”

Στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες και στα στρατιωτικά δικαστήρια ισχύουν τα κάτωθι:

Μέχρι δεκαπέντε (15) άτομα στην αίθουσα. Κατ’ εξαίρεση ο αριθμός των ατόμων στην αίθουσα μπορεί να υπερβεί τα δεκαπέντε (15), εάν, κατά την κρίση του προεδρεύοντος του δικαστηρίου, η παρουσία των ατόμων αυτών είναι απολύτως αναγκαία, αποκλειστικά σε περιπτώσεις όπου ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται για τα πλημμελήματα μέχρι 31.8.2021 και για τα κακουργήματα μέχρι 31.12.2021 ή συμπληρώνεται ο ανώτατος χρόνος προσωρινής κράτησης κατηγορουμένων.
Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.
Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου ή εισαγγελίας, που τοιχοκολλάται στην είσοδο του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα τους, εφόσον διαθέτουν, ορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στην εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών τους, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα που τηρούνται υπ’ ευθύνη τους, για την ασφαλή λειτουργία του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.
1. α) Αναστέλλονται προσωρινά:
αα) οι εργασίες των δικαστικών σχηματισμών του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και των Ειδικών Δικαστηρίων του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος και του άρθρου 99 του Συντάγματος και
αβ) οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών τους, καθώς επίσης και της παραγραφής των συναφών αξιώσεων.
β) Κατ’ εξαίρεση της υποπερ. αα) της παρ. 1α):

βα) Διενεργούνται διασκέψεις εξ αποστάσεως με τη χρήση υπηρεσιακών τεχνολογικών μέσων, καθώς και επείγουσες διασκέψεις με φυσική παρουσία και

ββ) δημοσιεύονται αποφάσεις. Η δημοσίευση των αποφάσεων μπορεί να γίνεται εκτάκτως από τριμελές κλιμάκιο του δικαστηρίου που συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου και αποτελείται από τον ίδιο ή τον νόμιμο αναπληρωτή του και δύο (2) δικαστές.

2. α) Αναστέλλονται προσωρινά:
αα) οι εργασίες των δικαστικών σχηματισμών του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και

αβ) οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών τους, καθώς επίσης και της παραγραφής των συναφών αξιώσεων,

αγ) οι, κατά τις κείμενες διατάξεις, διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και διενέργειας πλειστηριασμών.
β) Αναφορικά με το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατ’ εξαίρεση της υποπερ. αα):
βα) Εκδικάζονται οι ώριμες προς συζήτηση υποθέσεις, κατά την παρ. 4 του άρθρου 22 του π.δ. 18/1989 (Α’ 8), για τις οποίες έχει υποβληθεί από όλους τους διαδίκους κοινή ή ξεχωριστή δήλωση περί παράστασης χωρίς εμφάνιση στο ακροατήριο, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 33 του π.δ. 18/1989 και στην παρ. 2 του άρθρου 157 του ν. 4764/2020 (Α’ 256), εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις για τη συζήτησή τους. Oι λοιπές υποθέσεις αναβάλλονται υποχρεωτικά από το δικαστήριο σε επόμενη δικάσιμο, οι δε διάδικοι, εφόσον έχουν κλητευθεί νόμιμα, δεν κλητεύονται εκ νέου.
ββ) Εξετάζονται αιτήματα έκδοσης προσωρινής διαταγής.
βγ) Εκδικάζονται επείγουσες αιτήσεις παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας.
βδ) Διενεργείται η επεξεργασία επειγόντων προεδρικών διαταγμάτων.
βε) Διενεργούνται διασκέψεις εξ αποστάσεως με τη χρήση υπηρεσιακών τεχνολογικών μέσων, καθώς και επείγουσες διασκέψεις με φυσική παρουσία και
βστ) Δημοσιεύονται αποφάσεις και πρακτικά επεξεργασίας. Ειδικώς, η δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομέλειας μπορεί να γίνεται εκτάκτως από πενταμελές κλιμάκιο αυτής που συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου και αποτελείται από τον ίδιο ή τον νόμιμο αναπληρωτή του και από τέσσερις (4) Συμβούλους Επικρατείας.
• 3. Αναφορικά με τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, κατ’ εξαίρεση της υποπερ. αα) της παρ. 2α:
α) Εξετάζονται αιτήματα έκδοσης προσωρινής διαταγής.
β) Εκδικάζονται οι αιτήσεις παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας.
γ) Υποβάλλονται και εκδικάζονται αντιρρήσεις κατά της απόφασης κράτησης αλλοδαπού και αιτήσεις ανάκλησης κατά των δικαστικών αποφάσεων που εκδίδονται επί των αντιρρήσεων, σύμφωνα με τις παρ. 3-6 του άρθρου 76 του ν. 3386/2005 (A’ 212).
δ) Υποβάλλονται και εκδικάζονται ένδικα βοηθήματα, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 42), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α’ 76).
ε) Διενεργούνται διασκέψεις εξ αποστάσεως με τη χρήση υπηρεσιακών τεχνολογικών μέσων, καθώς και επείγουσες διασκέψεις με φυσική παρουσία.
στ) Δημοσιεύονται αποφάσεις.

• 4.α) Αναστέλλονται προσωρινά:
αα) Οι εργασίες των δικαστικών σχηματισμών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και
αβ) οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των δικαστικών υπηρεσιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς επίσης και της παραγραφής των συναφών αξιώσεων.
β) Κατ’ εξαίρεση της υποπερ. αα):
βα) Εκδικάζονται οι υποθέσεις ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και οι υποθέσεις προσυμβατικού ελέγχου ενώπιον του Εβδόμου Τμήματος.
ββ) Διενεργούνται από τους λοιπούς δικαστικούς σχηματισμούς συνεδριάσεις χωρίς την εμφάνιση διαδίκων στο ακροατήριο και συζητούνται οι υποθέσεις, για τις οποίες έχει υποβληθεί από όλους τους διαδίκους κοινή ή ξεχωριστή από τον καθένα τους δήλωση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 231 του ν. 4700/2020 (Α΄ 127) και την παρ. 2 του άρθρου 157 του ν. 4764/2020, συντρεχουσών και των λοιπών νομίμων προϋποθέσεων. Oι λοιπές υποθέσεις αναβάλλονται υποχρεωτικά από το δικαστήριο στη μεθεπόμενη δικάσιμο, οι δε διάδικοι, εφόσον έχουν κλητευθεί νόμιμα, δεν κλητεύονται εκ νέου. Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δύναται, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των υποθέσεων των τμημάτων που αναβάλλονται δυνάμει της παρούσας υποπερίπτωσης να διαθέτει, με απόφασή του και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες, παρέδρους ή εισηγητές που υπηρετούν σε τμήματα προς ενίσχυση των κλιμακίων προσυμβατικού ελέγχου.
βγ) Εκδικάζονται οι αιτήσεις παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας.
βδ) Εξετάζονται αιτήματα έκδοσης προσωρινής διαταγής.
βε) Διενεργούνται οι εργασίες των κλιμακίων προσυμβατικού ελέγχου και οι διασκέψεις τους διενεργούνται όπως ορίζεται στην υποπερ. βστ).
βστ) Διενεργούνται διασκέψεις εξ αποστάσεως με τη χρήση υπηρεσιακών τεχνολογικών μέσων.
βζ) Δημοσιεύονται αποφάσεις. Ειδικώς, η δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομέλειας μπορεί να γίνεται εκτάκτως από πενταμελές κλιμάκιο αυτής που συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου και αποτελείται από τον ίδιο ή τον νόμιμο αναπληρωτή του και τέσσερις (4) Συμβούλους του Ελεγκτικού Συνέδριο.

• 5.α) Αναστέλλονται προσωρινά:
αα) οι δίκες ενώπιον των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων,
αβ) οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, καθώς και της παραγραφής των συναφών αξιώσεων,
αγ) οι, κατά τις κείμενες διατάξεις, διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και της διενέργειας πλειστηριασμών.
β) Εξαιρούνται από την εφαρμογή της υποπερ. αα:
βα) Η χορήγηση και ανάκληση προσωρινών διαταγών, οι οποίες γίνονται χωρίς κλήτευση του αντιδίκου. Οι προσωρινές διαταγές που έχουν χορηγηθεί και έχουν ισχύ έως τη συζήτηση της υπόθεσης, παρατείνονται οίκοθεν με απόφαση του Προέδρου Υπηρεσίας, ο οποίος ορίζει τη διάρκεια της παράτασης των προσωρινών διαταγών.
ββ) Η εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων, εφόσον αφορά κατηγορούμενο που κρατείται δυνάμει των διατάξεων περί αυτόφωρης διαδικασίας.
βγ) Η κλήρωση των ενόρκων και η έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων, εφόσον κατά τη σύνοδο είναι προσδιορισμένες προς εκδίκαση υποθέσεις που εμπίπτουν στις υποπερ. βδ) και βστ), καθώς και η κλήρωση των συνθέσεων για την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων και των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων σε όσα δικαστήρια προβλέπεται κλήρωση.
βδ) Η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση, το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.
βε) Η εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης κατά τα άρθρα 471 και 497 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ, ν. 4620/2019, Α’ 96), ακύρωσης της διαδικασίας κατά τα άρθρα 341 και 435 ΚΠΔ, ακύρωσης της απόφασης κατά τα άρθρα 430 και 431 ΚΠΔ, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης της ποινής κατά τα άρθρα 555 και 557 ΚΠΔ, καθώς και των αιτήσεων που αφορούν στον καθορισμό συνολικής ποινής κατά το άρθρο 551 ΚΠΔ, στην απότιση της χρηματικής ποινής σε δόσεις εντός προθεσμίας κατά τα άρθρα 80 του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα (ΠΚ, ν. 4619/2019, Α’ 95) και 82 του προϊσχύσαντος ΠΚ (π.δ. 283/1985, Α΄ 106) και στη μετατροπή της χρηματικής ποινής ή του προστίμου σε παροχή κοινωφελούς εργασίας κατά την παρ. 5 του άρθρου 82 του προϊσχύσαντος ΠΚ.
βστ) Οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.12.2021, καθώς και πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.8.2021. Το δικαστήριο αποφασίζει, κατά περίπτωση, για την εκδίκαση ή τη διακοπή αυτών.
βζ) η δημοσίευση αποφάσεων.
γ) Για τις ποινικές δίκες που άρχισαν πριν την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και έχουν διακοπεί για δικάσιμο εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, το δικαστήριο, κατά την ορισθείσα δικάσιμο, αποφασίζει κατά περίπτωση για την εκδίκαση ή την εκ νέου διακοπή αυτών, λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω εξαιρέσεων, χωρίς να δεσμεύεται από αυτές.
δ) Η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών περιορίζεται στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων που, σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, εκδικάζονται ενώπιον των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, καθώς και εκείνων που, κατά περίπτωση και κατά την κρίση του οργάνου διοίκησης εκάστης αυτών, έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Οι διασκέψεις, καθώς και η διεκπεραίωση οποιασδήποτε ενέργειας, που αφορά στη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών γίνονται, εφόσον είναι εφικτό, εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων. Προς διευκόλυνση της ενημέρωσης διαδίκων, μαρτύρων και συνηγόρων, η διακοπή της δίκης και ο ορισμός νέας δικασίμου γνωστοποιούνται από τον γραμματέα της έδρας στον Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας του Δικαστηρίου και, αν το Δικαστήριο διαθέτει ιστοσελίδα, αναρτάται και σε αυτήν.
• Σε όλο το προσωπικό που απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα Δικαστήρια, στις Εισαγγελίες, στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων εφαρμόζονται κατ’ αναλογία τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020.

• 6. α) Αναστέλλονται προσωρινά:
αα) οι κάθε είδους συναλλαγές, καθώς και ο έλεγχος των αρχείων,
αβ) κάθε προθεσμία σχετική με τη μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων και
αγ) η παραγραφή κάθε συναφούς αξιώσεως.
β) Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται οι διοικητικές λειτουργίες των έμμισθων υποθηκοφυλακείων, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
● Σε όλο το προσωπικό που απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία καθώς και στα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», εφαρμόζονται κατ’ αναλογία τα οριζόμενα στο άρθρο 4 και 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76).
● Ειδικά για τα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» όπου παρέχεται ηλεκτρονική υπηρεσία αίτησης, έκδοσης και λήψης πιστοποιητικών, με σχετική απόφαση του ΔΣ του Φορέα κατά τον ν. 4512/2018 (Α’ 5), αυτή εξακολουθεί να λειτουργεί.

Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα

Ένας (1) συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή
Περιορισμός* των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%.
Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων.
*Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα

Αναστολή επισκεπτηρίου
Αναστολή λειτουργίας δημοτικών Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.), σύμφωνα με την παρ. 3.
Αναστολή λειτουργίας α) επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας και υποστήριξης ηλικιωμένων, β) επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες, σύμφωνα με την παρ. 3.
Διενέργεια υποχρεωτικού περιοδικού εργαστηριακού ελέγχου κάθε πέντε (5) ημέρες για κορωνοϊό COVID-19 είτε με τη μέθοδο PCR, είτε με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) στους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), ανοιχτές δομές φιλοξενίας, καθώς και κάθε είδους δομή και χώρος υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών

Αναστολή εξόδου σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής όπου εδρεύει το ΚΥΤ ή η δομή.

Σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές

Αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων, γυμνασίων και λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλων των λοιπών εκπαιδευτικών δομών της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/ 31.10.2020 (Β’ 4810) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως παρατάθηκε και τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.969/7.1.2021 (Β’ 23) κοινή υπουργική απόφαση. Εξαιρετικώς επιτρέπεται η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία α) των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων στον Δήμο Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στον Δήμο Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, β) των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
Διενέργεια σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας κατ’ εφαρμογή της υπό στοιχεία 120126/ΓΔ4/12.9.2020 (Β’ 3882) κοινής απόφασης της Υπουργού και της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως έχει τροποποιηθεί με τις υπό στοιχεία 131451/ΓΔ4/30.9.2020 (Β’ 4264), 151978/ΓΔ4/7.11.2020 (Β’ 4900) και 155689/ΓΔ4/ 14.11.2020 (Β’ 5044) όμοιες αποφάσεις.
Αναστολή λειτουργίας και για τις δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και δυνατότητα τηλε-εκπαίδευσης.
Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διεξαγωγή εξετάσεων (συμπεριλαμβανομένων και εξετάσεων γλωσσομάθειας) για τελειόφοιτους μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ή αποφοίτους, οι οποίες απαιτούνται από Πανεπιστήμια του εξωτερικού για την εισαγωγή υποψηφίων στο Β’ εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 ή για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, και θα διεξαχθούν από ιδιωτικούς φορείς/εξεταστικά κέντρα, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής των άρθρων 19 και 20 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/31.10. 2020 (Β’ 4810) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει. Οι φορείς/εξεταστικά κέντρα οφείλουν να γνωστοποιήσουν τη διάρκεια λειτουργίας τους και τους κανόνες τήρησης υγιεινής στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Εξαιρετικώς επιτρέπεται η δια ζώσης εκπαίδευση των Δοκίμων Αστυφυλάκων και των Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου στη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς τηρουμένων των μέτρων προστασίας της υγείας και αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.)

Τηλε-εκπαίδευση
Αναστολή κάθε είδους εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής άσκησης φοιτητών, με εξαίρεση τη δυνατότητα διενέργειας κλινικών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους των προγραμμάτων σπουδών α΄ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι., κατόπιν απόφασης της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι..
Αναστολή διενέργειας εξετάσεων με φυσική παρουσία.
Αναστολή λειτουργίας βιβλιοθηκών, αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναγνωστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων των Α.Ε.Ι..
Απαγόρευση ημερίδων, συνεδρίων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων εντός των Α.Ε.Ι..

Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί

Αναστολή λειτουργίας, πλην του Δήμου Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Στον Δήμο Μυκόνου: Υποχρεωτική τήρηση κανόνων λειτουργίας, απαιτήσεων και διαδικασιών του Παραρτήματος VΙΙ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Χώροι λατρείας/θρησκευτικές τελετές

Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
Σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδείες, μνημόσυνα και τις σχετικές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα (9) ατόμων.

Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

Αναστολή λειτουργίας ανοιχτών (υπαίθριων) και κλειστών χώρων σύμφωνα με την παρ. 3

Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

Αναστολή προσέλευσης κοινού σύμφωνα με την παρ. 3
Δυνατότητα διεξαγωγής αποκλειστικά προς τον σκοπό αναμετάδοσης (βιντεοσκόπησης/live-streaming)

Κινηματογραφικές προβολές

Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3

Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα, ηχογραφήσεις

Πραγματοποίηση μόνο κατ’ εξαίρεση, μετά από άδεια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με την παρουσία μόνο των αυστηρά απαραίτητων προσώπων, χωρίς την παρουσία κοινού και πάντως υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας α) σε πρόβες, β) όσων δεν συμμετέχουν στη σκηνή γυρίσματος.
Τήρηση απόστασης δύο (2) μέτρων για συντελεστές
Καταγραφή εισερχομένων-εξερχομένων
Υποχρεωτική προηγούμενη διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τον κορωνοϊό COVID-19 από όλους τους συμμετέχοντες σε ψυχαγωγικές εκπομπές και υποχρεωτική προβολή ανά δεκάλεπτο, καθώς και πριν από την έναρξη και μετά τη λήξη των εκπομπών αυτών, ειδικού μηνύματος ως προς τη διενέργεια του τεστ και την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό COVID-19.

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ

Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3

Εστίαση (π.χ. εστιατόρια [πλην φοιτητικών εστιατορίων], καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering) 

Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3
Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην παρούσα, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, εφόσον εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 3 έως 6, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Επιπλέον, ορίζονται τα εξής:
α) Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από τους διαμένοντες κατά την αναμονή (όχι όμως των καθήμενων στα τραπεζοκαθίσματα).

β) Mέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.

γ) Πληρότητα 50% της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ. 2δ’ της παρ. Α του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β΄ 2161) επί της συνολικής εσωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/1,3 τ.μ).

δ) Πληρότητα 40% της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ. 2δ’ της παρ. Α του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας επί της συνολικής εξωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/0,70 τ.μ).

ε) Απαγόρευση ζωντανής μουσικής.

στ) Απαγόρευση πραγματοποίησης εκδηλώσεων/συναθροί-σεων/ δεξιώσεων.

Παιδότοποι/Παιδικές χαρές

Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3

Μεταφορές

Λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς σε περιορισμένη συχνότητα διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων, και πάντως με μέγιστη πληρότητα 65% [λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου), λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, αναβατήρες (τελεφερίκ), όπως επίσης σιδηρόδρομος].
Μέχρι δύο (2) επιβάτες πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012 (Α’ 222). Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
Μέχρι τρία (3) άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα που κυκλοφορούν σύμφωνα με την υπ’ αρ. 61512/2900/11.12.2002 απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών (Β’ 1548). Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
Μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα (4) άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου. Η δυνατότητα του προηγούμενου εδαφίου παρέχεται, με την προσκόμιση αντίστοιχης βεβαίωσης, και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών σε μη αστικές περιοχές, που εξυπηρετούνται είτε με ταξί είτε με όχημα ενός εκ των εκπαιδευτικών.
Εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε Ε.Ι.Χ. όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.
Πληρότητα σε πλοία 50% ή 55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες (συμμόρφωση προς τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (https://www.ynanp.gr/ el/).
Η λειτουργία επιβατηγών υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία επιτρέπεται μόνο με επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και σχετικού δελτίου κίνησης, από το οποίο προκύπτει η διαδρομή του οχήματος, και υπό την προϋπόθεση της κάλυψης κατ’ ανώτατο όριο του πενήντα τοις εκατό (50%) των διαθέσιμων θέσεων επιβατών.
Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.

Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις)

Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

Της λειτουργίας ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω ατομικών αθλημάτων.
Της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών: α) των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου ανδρών (Superleague Ι και Superleague ΙΙ), στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης (Basket league), της Α’ κατηγορίας ανδρών και γυναικών πετοσφαίρισης (Volleyleague ανδρών και γυναικών) και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων διεθνών ομοσπονδιών, β) των εθνικών ομάδων, ανδρών και γυναικών, που έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο διάστημα και γ) για τη διεξαγωγή προγραμματισμένων αγώνων που αποτελούν κριτήριο πρόκρισης σε διεθνείς διοργανώσεις όπου συμμετέχουν αθλητές στους οποίους έχει ήδη επιτραπεί η προπόνηση με προηγούμενες αποφάσεις.
Της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και από τις 27 Φεβρουαρίου 2021 και για αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α1 κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, της Α1 κατηγορίας υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών και της Α1 κατηγορίας χειροσφαίρισης ανδρών και γυναικών.
Της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν α) στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανδρών της Football league, β) στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών Α’ εθνικής, γ) στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σάλας ανδρών Α’ εθνικής, δ) στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανδρών Γ’ εθνικής και ε) στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Α2 ανδρών.
Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.
Της λειτουργίας έως τριών (3) χιονοδρομικών κέντρων [δύο (2) στη Βόρεια και ένα (1) στη Νότια/Κεντρική Ελλάδα], κατόπιν υπόδειξης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων, για χρήση αποκλειστικά από αθλητές σωματείων χιονοδρομίας, με ονομαστικούς καταλόγους επικυρωμένους από την οικεία Ομοσπονδία. Κατά τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων τα σαλέ παραμένουν κλειστά, τα λιφτ χρησιμοποιούνται ατομικά και η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, ενώ οι αθλητές υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.
Της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.) για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του έτους 2021.
Της λειτουργίας και χρήσης των κολυμβητηρίων για αθλητές σωματείων, υποψήφιους Σχολών Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Στρατιωτικών Σχολών, εφόσον α) τηρείται η απόσταση του ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. νερού στα ανοικτά κολυμβητήρια και ενός (1) ατόμου ανά 30 τ.μ. νερού στα κλειστά κολυμβητήρια, , β) διενεργείται εβδομαδιαίο τεστ για κορωνοϊό COVID-19 και γ) τηρούνται τα αποδυτήρια κλειστά.
Της λειτουργίας και χρήσης των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από τους θεραπευόμενους, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον α) έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και β) προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Απαγόρευση της παραμονής πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Γυμναστήρια

Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3

Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων

Ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).
Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.
Ειδικώς ως προς τα καταστήματα τροφίμων τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
Υποχρέωση καταστημάτων τροφίμων για ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.
Τα καταστήματα τροφίμων (super market) απαγορεύεται να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:
α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41, β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42, γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43, δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο ειδών ύπνου (ΚΑΔ 47.51.51.08), το λιανικό εμπόριο κουβερτών και κλινοσκεπασμάτων ταξιδιού (εκτός από ηλεκτρικές κουβέρτες) [ΚΑΔ 47.51.51.17] και το λιανικό εμπόριο παπλωμάτων (ΚΑΔ 47.51.51.29)/ΚΑΔ 47.51, ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53, στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο βυσμάτων, πριζών και άλλων συσκευών για τη διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων που δεν καταχωρούνται αλλού [π.δ.κ.α.](ΚΑΔ 47.54.54.07), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών θερμαντικών αντιστάσεων (ΚΑΔ 47.54.54.12), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών κουβερτών (ΚΑΔ 47.54.54.13), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης κλειστών χώρων και εδάφους (ΚΑΔ 47.54.54.16)/ΚΑΔ 47.54, ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37), καθώς και του λιανικού εμπορίου συσκευών υγραερίου οικιακής χρήσεως (ΚΑΔ 47.59.58.38)/ΚΑΔ 47.59, η) λιανικό εμπόριο βιβλίων/ΚΑΔ 47.61, θ) λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.65, ι) λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43), του λιανικού εμπορίου ανδρικών ή αγορίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.08), του λιανικού εμπορίου γυναικείων ή κοριτσίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.22) και του λιανικού εμπορίου ομπρελών (ΚΑΔ 47.71.71.48)/ΚΑΔ 47.71 και ια) λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο ειδών υποδηματοποιίας (ΚΑΔ 47.72.72.02)/ΚΑΔ 47.72. ιβ) λιανικό εμπόριο αρωμάτων και κολονιών/ΚΑΔ 47.75.76.02 και λιανικό εμπόριο παρασκευασμάτων ομορφιάς, μακιγιάζ, φροντίδας του δέρματος (συμπεριλαμβάνονται και τα αντιηλιακά) που δεν καταχωρούνται αλλού [π.δ.κ.α.]/47.75.76.12.
Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 17:30 [ειδικώς στην Περιφέρεια Αττικής και κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Παρασκευή έως τις 20:30], και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί σε κάθε περίπτωση έως τη 1:00.
Οι προβλέψεις της παρούσας ως προς το επιτρεπόμενο ωράριο λειτουργίας κατά την ημέρα Σάββατο ισχύουν και για την Κυριακή, στην περίπτωση καταστημάτων η λειτουργία των οποίων επιτρέπεται την ημέρα αυτή, πλην των σούπερ μάρκετ που παραμένουν κλειστά, επιτρέπεται όμως να λειτουργούν αποκλειστικά προς τον σκοπό της αποστολής ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Λαϊκές αγορές [συμπεριλαμβανομένων και βιολογικών αγορών]

Υποχρεωτική επέκταση χώρου αγορών ή λειτουργία παράλληλων αγορών. Σε περίπτωση μη τεχνικής δυνατότητας επέκτασης του χώρου αγορών ή λειτουργίας παράλληλων αγορών, δραστηριοποιείται το πενήντα τοις εκατό (50%) των κλάδων παραγωγών/εμπόρων.
Πενήντα τοις εκατό (50%) των θέσεων των παραγωγών/εμπόρων με πέντε (5) μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων σε κάθε αγορά (κύρια και παράλληλη).
Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων
Αναστολή λειτουργίας το Σαββατοκύριακο (εξαιρουμένης της Περιφέρειας Αττικής)

Αγορές των άρθρων 37 και 38 και υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο του ν. 4497/2017 (Α΄ 171)

Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3

Λιανεμπόριο

Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3
Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της Χώρας και συγκεκριμένα επί της ζώνης μετά το σημείο ελέγχου εισιτηρίων και αποσκευών (air side).

Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών) κ.λπ

Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3
Αναστολή λειτουργίας για όμοιες υπηρεσίες που προσφέρονται από ιατρεία και πολυδύναμα ιατρικά κέντρα.

Συνέδρια/Εκθέσεις

Αναστολή σύμφωνα με την παρ. 3

Υπηρεσίες πίστας καρτ

Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3

Δραστηριότητες σχολών ερασιτεχνών οδηγών

– Δραστηριότητες σχολών οδηγών αυτοκινήτων

– Δραστηριότητες σχολών επαγγελματιών οδηγών αυτοκινήτων (Σχολές/Κέντρα Πιστοποίησης Επαγγελματικής Ικανότητας ΠΕΙ, ΚΕΘΕΥΟ)

– Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων (ΣΕΚΑΜ) και Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων ADR (ΣΕΚΟΟΜΕΕ)

Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3, εξαιρουμένων των αναγκών εκπαίδευσης και εξέτασης (θεωρητικής και πρακτικής) υποψηφίων οδηγών λεωφορείων και φορτηγών, συμπεριλαμβανομένης και της εξέτασης για τα Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας, με τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου και με τη συμμετοχή έως πέντε (5) εκπαιδευόμενων.
Αναστολή διενέργειας θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών.
Στις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση επιτρεπόμενης λειτουργίας, ωράριο λειτουργίας έως τις 17:30 [ειδικώς στην Περιφέρεια Αττικής, κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Παρασκευή έως τις 20:30).

Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών/ ΚΑΔ 71.20.14.00, συνεργεία αυτοκινήτων

Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή: εννέα (9) άτομα.
Ωράριο λειτουργίας έως τις 17:30 [ειδικώς στην Περιφέρεια Αττικής κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Παρασκευή έως τις 20:30].

Ζωολογικοί κήποι και φυσικοί βιότοποι

Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3

α) Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, β) υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα, γ) υπηρεσίες εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, δ) υπηρεσίες εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών (με κερματοδέκτη), ε) υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, με τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια, στ) υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ίντερνετ καφέ), ζ) υπηρεσίες παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο, η) επιχειρήσεις λειτουργίας υπηρεσιών καζίνο

Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3

Ανελκυστήρες/Κυλιόμενες κλίμακες

Αν η χρήση ανελκυστήρων θεωρηθεί αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) της χωρητικότητας αυτών.
Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε άτομα με αναπηρία, σε ηλικιωμένους ή για σκοπούς τροφοδοσίας.

Χιονοδρομικά κέντρα
Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3

Επιχειρήσεις διαχείρισης και λειτουργίας κατασκηνωτικών χώρων
Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3

Διαβάστε επίσης

Back to top button