Άλλα αθλήματαΜπάσκετ

Στον αέρα οι διοργανώσεις στο μπάσκετ

Κανονικά οι διοργανώσεις του μπάσκετ έχουν προγραμματιστεί ν’ αρχίσουν τον Οκτώβριο. Ο σκοπός μας δεν είναι να κινδυνολογήσουμε αλλά να δούμε την αλήθεια κατάματα:

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, με τις υπάρχουσες συνθήκες και καταστάσεις, θα είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΛΗΞΗ αν αρχίσουν στην ώρα τους όλες οι μπασκετικές διοργανώσεις. Κι εννοούμε τόσο τις διεθνείς, όσο και τις εγχώριες.

Σε ό,τι αφορά στις διεθνείς διοργανώσεις του μπάσκετ, η FIBA συνέλαβε την ιδέα διεξαγωγής ενιαίου τουρνουά για τον πρωταθλητή του 2020 (Final-8) στο BCL αλλά και για τα προκριματικά ενόψει της νέας σεζόν.

Η Euroleague ασφαλώς περιμένει…

Η ουσία είναι ότι τον Οκτώβριο περισσότερες από 100 ομάδες, 18 από Euroleague, 32 από BCL, 24 από Eurocup και 27 από FIBA EuropeCup, θα πρέπει να μπορούν σε αγωνιστικό ρυθμό. Να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα και θα πρέπει να συνυπολογίσετε ότι στις 101 ομάδες βάλτε και… περίπου 30 διαφορετικές χώρες.
Πως ακριβώς θα γίνει αυτό; Ή ακόμα και οι διαιτητές, πως θα ταξιδεύουν; Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και με τις υπάρχουσες συνθήκες μπορείτε να το καταλάβετε αυτό.

Στην Ελλάδα, πέρα από τα θέματα υγείας, το οικονομικό βάρος είναι δυσβάσταχτο ειδικά στις Εθνικές Κατηγορίες ή τα Τοπικά όπου οι (ερασιτεχνικές) ομάδες καλούνται να πληρώνουν του κόσμου τα χρήματα σε τεστ καθώς δεν έχουν υποστήριξη από την Πολιτεία. Πόσο θα αντέξουν; Κανείς δεν ξέρει…

Πολλές ομάδες δεν αντέχουν πάντως ενώ ήδη αναμένεται να ληφθούν και κάποια μέτρα (όπως πχ η σκέψη ματαίωσης του Κυπέλλου).
Στην Basket League κάθε ομάδα θα πρέπει να υπολογίσει ένα σεβαστό ποσό όλη τη σεζόν προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όσο ο ιός δεν υποχωρεί, τόσο ο κίνδυνος αυξάνεται και μαζί είναι ορατό το ενδεχόμενο να αργήσουμε πολύ να δούμε μπάσκετ φέτος…

Αναβολή και βλέπουμε

Πάντως η Basket League έστω και με καθυστέρηση, θ’ αρχίσει. Οι εθνικές κατηγορίες έτσι όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή, δύσκολα θ’ αρχίσουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση συζητείται για αναβολή δύο εβδομάδων σε όλα τα πρωταθλήματα. Η Basket League δηλαδή, θα πάει για 24/10 και η Α2 για 17/10 και το ίδιο και στις Εθνικές Κατηγορίες.

Αν δεν βοηθήσει η Πολιτεία στο θέμα των τεστ, τότε είτε θα μπει λουκέτο είτε θα υπάρξουν εκπτώσεις στο θέμα υγείας… Κι αυτό είναι ανεύθυνο κι επικίνδυνο

Άλλωστε δεν υπάρχει περίπτωση στην Ευρώπη να δούμε… φούσκα όπως στο ΝΒΑ.

Κύπελλο μπάσκετ: Οδεύει προς ματαίωση

Οι πρώτες σκέψεις σχετικά με το Κύπελλο είναι να μη γίνει καθόλου φέτος. Φανταστείτε ότι άρχιζε πάντα στα μέσα του Σεπτεμβρίου και με τη συμμετοχή των ομάδων της Α2 και της Β’ Εθνικής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της κατάστασης το πιθανότερο είναι να ματαιωθεί ο θεσμός του Κυπέλλου για τη νέα περίοδο. Ή να γίνει αργότερα (εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και ο χρόνος) υπό άλλη μορφή.

Α2-Β-Γ: Δεν αντέχουν το βάρος

Ξέρετε πόσο κοστίζει το τεστ; Φανταστείτε λοιπόν να πρέπει να το κάνει κάθε εβδομάδα μια ομάδα στη διάρκεια της προετοιμασίας της.

Βάλτε και όλα τα επακόλουθα σχετικά με το υγειονομικό πρωτόκολλο κι αντιλαμβάνεστε ότι οι περισσότερες ομάδες στις Εθνικές Κατηγορίες (Α2- Β’ και Γ’ Εθνική) δεν αντέχουν το οικονομικό βάρος. Ειδικά στην Γ’ Εθνική η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς υπάρχουν πολλές αποχωρήσεις.

BASKET LEAGUE: 60 χιλιάδες ευρώ επιπλέον

Ας αφήσουμε όμως τις Εθνικές Κατηγορίες κι ας πάμε στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Μια πρώτη μελέτη που έγινε στον ΕΣΑΚΕ αποκάλυψε ότι κάθε ομάδα θα πρέπει να υπολογίζει επιπλέον 60 χιλιάδες ευρώ σε ό,τι αφορά στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει καθώς αφορά την υγεία ΟΛΩΝ. Όμως δεν υπάρχει ενίσχυση από κάπου και οι περισσότερες ομάδες ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ απλά να σηκώσουν αυτό το βάρος.

Πηγή: Sportime. gr

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button