Άλλα αθλήματαΜαχητικά αθλήματα

Η μέρα που ο Μοχάμεντ Άλι έπεσε στο καναβάτσο: «Η Μάχη του Αιώνα» στην πυγμαχία

Ήταν ένας από τους αγώνες που εκτόξευσε τη δημοφιλία της πυγμαχίας στα ύψη.

Ήταν ένας από τους αγώνες που εκτόξευσε τη δημοφιλία της πυγμαχίας στα ύψη.

Ο Τζο Φρέιζιερ αναμετρήθηκε με τον Μοχάμεντ Άλι για πρώτη φορά (από τις συνολικά τρεις) στις 8 Μαρτίου 1971 στο θρυλικό Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν στον αγώνα που χαρακτηρίστηκε «η μάχη του αιώνα».

Στο λόμπι του ξενοδοχείου New Yorker γινόταν ένας πραγματικός πανικός από κόσμο. Δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να τον αγγίξουν, να του μιλήσουν να τον ενθαρρύνουν. «Όλοι εσείς είστε εδώ για τον ηττημένο;» αναφώνησε ο μάλλον αγενής υπάλληλος.

Ο… ηττημένος σύμφωνα με τον υπάλληλο δεν ήταν άλλος από τον Μοχάμεντ Άλι. Ο κορυφαίος πυγμάχος όλων των εποχών μετά από 15 εξαντλητικούς γύρους κόντρα στον Τζο Φρέιζιερ είχε ηττηθεί Ο κορυφαίος μποξέρ όλων των εποχών έπεσε στο καναβάτσο. Με ομόφωνη απόφαση των κριτών γνωρίζει την πρώτη ήττα της καριέρας του. Ο Τζο Φρέιζιερ ήταν πρωταθλητής κόσμου.

Ο Μοχάμεντ Άλι είχε αναδειχθεί πρωταθλητής κόσμου το 1964, όταν ακόμη ονομαζόταν Κάσιους Κλέι. Ο Αμερικανός πυγμάχος απώλεσε τον τίτλο χωρίς να ηττηθεί ποτέ του μέσα στο ρινγκ. Ο λόγος ήταν η άρνησή του να καταταγεί στον στρατό και να πολεμήσει στο Βιετνάμ το 1967. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί ο τίτλος η πυγμαχική άδεια αλλά και το διαβατήριο. Ακόμη καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών, την οποία αργότερα αναίρεσε αρμόδιο δικαστήριο.

Όσον καιρό ο Μοχάμεντ Άλι παράμενε τιμωρημένος, ένα νέο αστέρι ανέτειλε στο ρινγκ. Ο Τζο Φρέιζιερ αναδείχτηκε χρυσός Ολυμπιονίκης το 1964 στο Τόκιο ενώ το 1970 κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο «Smokin’ Joe» όπως τον αποκαλούσαν ήταν πια το Νο.1 στο αγώνισμα της πυγμαχίας.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ο Μοχάμεντ Άλι απέκτησε ξανά την πυγμαχική του άδεια και ήταν έτοιμος να αποδείξει ότι ήταν ακόμη κορυφαίος. Ο Μοχάμεντ Άλι δεν έχανε την ευκαιρία να προκαλεί τον αντίπαλό του αποκαλώντας τον «άσχημο χιμπατζή», «ηλίθιο» αλλά και «ανήξερο». Ο Φρέιζιερ δεν άφησε τις προσβολές αναπάντητες και παρά το γεγονός ότι είχε διαμαρτυρηθεί υπέρ του Άλι και τον είχε βοηθήσει οικονομικά, τον αποκάλεσε «κλόουν» και «απάτη».

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το υψηλό διακύβευμα έδωσαν στον αγώνα χαρακτήρα που ξεπέρασε τα όρια του ίδιου του σπορ. Ο Μοχάμεντ Άλι αποτελούσε το σύμβολο της αντίστασης για τους Αφροαμερικανούς και για τους προοδευτικούς Αμερικανούς. Από την άλλη, ο Φρέιζιερ ήταν ένας χαμηλών τόνων οικογενειάρχης, πήγαινε τακτικά στην εκκλησία ενώ τύγχανε της υποστήριξης της συντηρητικής κοινωνίας των ΗΠΑ.

Το αγωνιστικό στυλ των δύο πυγμάχων ήταν τελείως διαφορετικό. Οι κινήσεις του Άλι έμοιαζαν με χορευτή. Βρισκόταν διαρκώς σε κίνηση για να αποφεύγει τα χτυπήματα των αντιπάλων του και απαντούσε με γρήγορα και δυνατά χτυπήματα. Ο Φρέιζιερ από την άλλη παρέμενε σκυφτός με τα χέρια ψηλά. Με όπλο το πανίσχυρο κροσέ ήταν ανθεκτικός στο ξύλο και έκανε την επίθεσή του όποτε έβρισκε την ευκαιρία.

Ο αγώνας ξεκίνησε με τον Άλι να είναι ανώτερος στο ρινγκ. Δεν μπορούσε όμως να συνεχίσει στο ίδιο. Η πολύχρονη απουσία του είχε στοιχίσει. Ο Άλι είχε προβλέψει πριν τον αγώνα ότι θα έριχνε νοκ άουτ τον αντίπαλό του στον έκτο γύρο. Ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη με τον Φρέιζιερ να αρχίζει να κυριαρχεί στο ρινγκ.

Ο Φρέιζιερ άρχισε να στριμώχνει τον Άλι στα σχοινιά αλλά ο τελευταίος δεν τα παρατά. Στην αρχή του 11ου γύρου ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 1960 δέχτηκε ένα δυνατό αριστερό στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να αποτέλεσμα να γονατίσει χωρίς όμως να πέσει. Ο Φρέιζιερ συνέχισε τις γροθιές με τον Άλι να καταφέρνει να σταθεί όρθιος.

Ο Φρέιζιερ συνέχισε σταθερά να έχει το πάνω χέρι στον αγώνα. Ένα ακόμη αριστερό του κροσέ έριξε κάτω τον Άλι. Σηκώθηκε και πάλι και έδωσε τα πάντα για να βγάλει νοκ άουτ τον αντίπαλό του όμως δεν τα κατάφερε. Ο αγώνας τελείωσε και οι κριτές ανακήρυξαν ομόφωνα νικητή και Παγκόσμιο Πρωταθλητή τον «Smokin’ Joe» (οι βαθμολογίες των κριτών: 8-6, 9-6, 11-4), ο οποίος έφυγε από τον αγώνα και πήγε στο νοσοκομείο, όπως συνέβη και με τον Μοχάμεντ Άλι δείγμα του τρομακτικού αγώνα που προηγήθηκε.

«Πάντα ήξερα ποιος είναι ο πρωταθλητής» δήλωσε ο Φρέιζιερ μετά τη μεγάλη νίκη του. Ο Άλι δε δέχτηκε την ήττα του και υποστήριξε ότι ήταν αποτέλεσμα «απόφασης λευκών ανδρών». Ακολούθησαν δύο ακόμη επικές μάχες για τους δύο πυγμάχους με τον Άλι να παίρνει αντίστοιχες νίκες τόσο το 1974 όσο και το 1975 στο «Θρίλερ στη Μανίλα» σφραγίζοντας τον μύθο του ως του κορυφαίου όλων των εποχών.

πηγή: SDNA / Πηνελόπη Παπαδήμου

Διαβάστε επίσης

Back to top button