Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

H «συνταγή» της επιτυχία της Μπιλμπάο

Ο πρόεδρος της Αθλέτικ Μπιλμπάο αποκαλύπτει τη «συνταγή» της επιτυχίας της ομάδας του, με αφορμή τη συμμετοχή της σε 2 τελικούς Κυπέλλου Ισπανίας μέσα σε δύο εβδομάδες (τον περσινό με Σοσιεδάδ στις 4/4 και τον εφετινό με Μπαρτσελόνα στις 17/4). 

Ο πρόεδρος της Αθλέτικ Μπιλμπάο αποκαλύπτει τη «συνταγή» της επιτυχίας της ομάδας του, με αφορμή τη συμμετοχή της σε 2 τελικούς Κυπέλλου Ισπανίας μέσα σε δύο εβδομάδες (τον περσινό με Σοσιεδάδ στις 4/4 και τον εφετινό με Μπαρτσελόνα στις 17/4).

Ο «ισχυρός άνδρας» των Βάσκων, Αϊτόρ Ελιθέγκι, ο οποίος είναι επίσης σεφ και επιχειρηματίας, εκτιμά ότι η γνώση από άλλους τομείς βοηθάει στην προώθηση της Μπιλμπάο στην ελίτ του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου.

Παραμένοντας πιστός στο μοναδικό του μοντέλο, ο σύλλογος παρέμεινε ανταγωνιστικός για πάνω από 120 χρόνια και τώρα στοχεύει να διαδώσει το μυστικό του σε όλο τον κόσμο.

Οι βασικοί παράγοντες που βοηθούν την Αθλέτικ Μπιλμπάο να ξεχωρίζει στην παγκόσμια αθλητική βιομηχανία, είναι οι εξής:

Πρώτον, ο σύλλογος από το Μπιλμπάο ανήκει σε ένα κλειστό γκρουπ τριών ομάδων, μαζί με τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, που είναι μόνιμοι «κάτοικοι» της LaLiga χωρίς να έχουν βιώσει τον υποβιβασμό. Έχει επίσης τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό τίτλων πρωταθλήματος στην Ιστορία της LaLiga. Αυτό επιτεύχθηκε διατηρώντας μια προσέγγιση που είναι σχεδόν μοναδική στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: κάθε παίκτης που έχει εκπροσωπήσει την ομάδα είτε προέρχεται από τη χώρα των Βάσκων, είτε έχει οικογενειακούς δεσμούς με την περιοχή.

Έχοντας πάνω από 120 χρόνια επιτυχίας πίσω του, ο σύλλογος παραμένει έντονα πιστός στις τοπικές του ρίζες, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να συνεχίσει να επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Μπιλμπάο είναι επίσης μια γνωστή προσωπικότητα στον κόσμο της βασκικής γαστρονομίας και ένας τοπικός επιχειρηματίας. Κατά τη διάρκεια μιας εικονικής εκδήλωσης με διεθνή μέσα που διοργάνωσε η LaLiga, εξήγησε πώς η εκμάθηση από διάφορες βιομηχανίες μπορεί να βοηθήσει την Αθλέτικ να κάνει τη διαφορά στην παγκόσμια σκηνή και αυτό γιατί η υποστήριξη των τοπικών ταλέντων είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τον υπόλοιπο κόσμο.

Η αξία των τοπικών προϊόντων

Το πάθος του Ελιθέγκι για τη γαστρονομία τον έχει κάνει γνωστό στη Χώρα των Βάσκων. Τώρα ως πρόεδρος της Αθλέτικ Μπιλμπάο, μεταφέρει πολλές από τις ιδέες, τις γνώσεις και τις ιστορίες επιτυχίας που συλλέχθηκαν από το έργο του ως σεφ και επιχειρηματίας.

«Μπορούμε να κοιτάξουμε στη βασκική γαστρονομία για να βρούμε τις αξίες που υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα, όπως ο σεβασμός στην παράδοση, τα τοπικά προϊόντα, τους προμηθευτές και τους συναδέλφους», είπε και συνέχισε: «Αναφέρομαι συχνά στην ιδέα να ακολουθώ σεφ, προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης και συγγραφείς που έχουν πραγματική κατανόηση του επαγγέλματός τους, επειδή πολλά από αυτά τα μαθήματα ισχύουν για την ελίτ του αθλητισμού».

Ακριβώς όπως ο κόσμος της γαστρονομίας δίνει μεγάλη αξία στα τοπικά προϊόντα, ο πρόεδρος της Μπιλμπάο κάλεσε τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους να κάνουν τους παίκτες της χώρας ένα ισχυρότατο μέρος προσέγγισής τους. Για την Αθλέτικ, η καρδιά της τοπικής φιλοσοφίας βρίσκεται στην Aκαδημία Lezama.

Πάνω από 50 χρόνια ιστορίας

Έχοντας πρόσφατα γιορτάσει την 50ή επέτειό του, η Ακαδημία Lezama αναφέρεται τακτικά ως πρωτοπόρος χώρος στην Ευρώπη και όχι μόνο. Αφού ένωσε όλες τις ομάδες του στις ίδιες εγκαταστάσεις, η Μπιλμπάο έθεσε τα θεμέλια για το μέλλον της.

Σήμερα, η Lezama εξακολουθεί να παράγει μια συντριπτική ροή ταλέντων. Στην πρόσφατη νίκη της επί της Κάντιθ (4-0, 15/2), 14 από τους 16 παίκτες που χρησιμοποίησε η Μπιλμπάο είχαν περάσει από την Ακαδημία της.

«Γνωρίζουμε ότι θα μπορούσε να είναι ένας περιορισμός, αλλά είναι και η δύναμή μας γιατί μας επιτρέπει να χτίσουμε ένα ομαδικό πνεύμα όταν αγωνιζόμαστε και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να διαδώσουμε σε άλλους», αποκάλυψε ο Ελιθέγκι.

Προκειμένου να υποστηρίξει αυτήν την ανάπτυξη, η ομάδα του Μπιλμπάο συνέχισε με την πολιτική της να υπογράφει συμφωνίες με τοπικούς συλλόγους, με πάνω από 130 συνεργαζόμενες ομάδες στο περιβάλλον της. Πρόσφατα υπέγραψε 10ετές συμβόλαιο με τον τοπικό σύλλογο Antiguoko για να βοηθήσει στην εξασφάλιση νέων ταλέντων ατενίζοντας το μέλλον, ενώ ο Ελιθέγκι αποκάλυψε ότι ο σύλλογος έχει ενισχύσει το σκάουτινγκ της ομάδας στη Ναβάρα και την Άλαβα.

Χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία για αλληλεπιδράσει με τις παγκόσμιες αγορές

Ο σεβασμός του συλλόγου στις τοπικές κοινότητες, τις επιχειρήσεις και τους παίκτες έχει κερδίσει πολλούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο και τώρα αποτελεί μέρος της παγκόσμιας στρατηγικής επέκτασης του ονόματός του. Ήδη, η Αθλέτικ πραγματοποιεί διάφορες πρωτοβουλίες μέσω συνεργασιών στην Ασία, τη Νότια Αμερική και την Αφρική, με επικεφαλής το ίδρυμα του συλλόγου. «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μοιραστούμε μοντέλα κοινωνικής ευθύνης στην κοινότητα, όπως η προστασία των παιδιών και η διατροφή. Θέλουμε να το μοιραστούμε όπου κι αν πηγαίνουμε», δήλωσε σχετικά ο Ελιθέγκι.

Ο πρόεδρος της Μπιλμπάο πιστεύει στη δύναμη της τεχνολογίας για να βοηθήσει τον σύλλογο να εισέλθει στην επόμενη φάση ανάπτυξής του: «Όλοι οι πολιτισμοί που βασίζονται στις τοπικές ταυτότητες χρειάζονται καινοτόμα εργαλεία για να μοιραστούν τις ιστορίες τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Η ψηφιοποίηση και η διαχείριση δεδομένων θα μας βοηθήσουν σε αυτό και θα μας βοηθήσουν να ανακαλυφθούμε ως μια παγκόσμια και τοπική επωνυμία».

Ο Ελιθέγκι, μάλιστα, εκτιμά ότι οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο αναζητούν αυθεντικότητα και πραγματικές ιστορίες, τις οποίες ο σύλλογος μπορεί να φέρει στη ζωή μέσω ψηφιακών καναλιών: «Ενώ σεβόμαστε όλους τους αντιπάλους μας, θέλουμε να μοιραστούμε το μύθο του πώς κατανοήσαμε το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό για 120 χρόνια. Ελπίζουμε ότι αυτό το μήνυμα, το οποίο μπορεί να μοιραστεί έξυπνα μέσω ψηφιακών εργαλείων και ποιοτικού περιεχομένου, μπορεί να προσφέρει κοινωνικές αποδόσεις και οικονομικές αποδόσεις».

San Mamés: Ένα μυστικό συστατικό

Βραχυπρόθεσμα, η Αθλέτικ Μπιλμπάο σχεδιάζει να αναπτύξει και να εκμεταλλευτεί το γήπεδο του San Mamés. Ο χώρος έχει λάβει πολλά βραβεία για την αρχιτεκτονική του ποιότητα τα τελευταία χρόνια και θεωρείται ευρέως ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας σταδίων. Ο σύλλογος λοιπόν επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις από το γήπεδο, ακόμη και μέσω του τουρισμού, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες υγείας.

«θέλουμε το San Mamés να είναι παγκόσμια αναφορά και μέρος το οποίο θα θέλουν να επισκεφθούν οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου», δήλωσε ο Ελιθέγκι.

Ο σύλλογος ολοκλήρωσε επίσης πρόσφατα τα πρώτα στάδια ενός διαγωνισμού, ο οποίος κάλεσε τους επιχειρηματίες να σχεδιάσουν νέα εργαλεία που θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να αυξήσουν τις επισκέψεις στο γήπεδο σε μη αγωνιστικές ημέρες και να αναπτύξουν τον τοπικό τουρισμό.

Ενάντια σε μία ευρωπαϊκή Super League

Δεδομένου ότι οι τοπικές ρίζες του συλλόγου έχουν οδηγήσει σε επιτυχία εντός και εκτός του γηπέδου, ο Ελιθέγκι καθιστά σαφές ότι η αξία των τοπικών αγώνων θα πρέπει να διατηρηθεί και κάθε ιδέα δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής Super League θα πρέπει να απορριφθεί.

«Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι υπέροχο και θαυμάζεται σε όλο τον κόσμο ακριβώς επειδή υπάρχουν μεγάλες ομάδες σε εγχώρια πρωταθλήματα», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Οι βάσεις φιλάθλων έχουν δημιουργήσει αντιπαλότητες και ιστορία την οποία έχουμε ερωτευτεί. Αν σπάσει αυτή την ισορροπία, αυτή η τεχνογνωσία και αυτή η κατανόηση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι επικίνδυνο. Το τρέχον προϊόν είναι ένα εξαιρετικό προϊόν».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Back to top button