Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Φοφόνκα: Το αγαπημένο παιδί του Ηρακλή έγινε 47!

Ο Έντερσον Φοφόνκα αγάπησε και αγαπήθηκε από τους φίλους του Ηρακλή όσο λίγοι, πετυχαίνοντας σπουδαία πράγματα με την «κυανόλευκη» φανέλα κάτι που τον κάνει μέχρι σήμερα μια από τις αδυναμίες των φίλων της ομάδας.

Ο Έντερσον Φοφόνκα αγάπησε και αγαπήθηκε από τους φίλους του Ηρακλή όσο λίγοι, πετυχαίνοντας σπουδαία πράγματα με την «κυανόλευκη» φανέλα κάτι που τον κάνει μέχρι σήμερα μια από τις αδυναμίες των φίλων της ομάδας.

Γεννημένος στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας στις 12 Μαρτίου του 1974 ο Έντερσον Φοφόνκα, έμελλε να γίνει ένας από τους αγαπημένους ποδοσφαιριστές του Ηρακλή, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του.

Ο Βραζιλιάνος συμπληρώνει σήμερα τα 47α του χρόνια και οι ευχές που δέχεται από τους φίλους του Ηρακλή, είναι αμέτρητες. Ο Φοφόνκα κατάφερε τόσο με την παρουσία του στους αγωνιστικούς χώρους όσο και με την συμπεριφορά του έξω από αυτούς, δημιούργησε ένα τεράστιο δέσιμο ανάμεσα σε αυτόν και τους «κυανόλευκους».

Ο… έρωτας ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Έντερσον Φοφόνκα, ξεκίνησε το μακρινό καλοκαίρι του 2000. Όταν ο Βραζιλιάνος άσος βρέθηκε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, έχοντας δίπλα του τον Μιχάλη Κωντσαντίνου που έγραφε τη δική ιστορία στο Γηραιό. Την πρώτη σεζόν, κινήθηκε σε… ρηχά νερά, με τους αριθμούς του να μην εντυπωσιάζουν (25 εμφανίσεις και δύο γκολ).

Ο Ελληνοκύπριος επιθετικός λίγο αργότερα πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό, με ένα ποσό ρεκόρ. Το βάρος για τον Έντερσον Φοφόνκα ήταν τεράστιο, κλήθηκε να καλύψει το κενό που άφησε ο πρώτος σκόρερ του Γηραιού.

Την αμέσως επόμενη σεζόν όλα ήταν διαφορετικά για τον Βραζιλιάνο επιθετικό, πέτυχε 18 τέρματα και έγινε ο πρωταγωνιστής του Ηρακλή για την ποδοσφαιρική χρονιά 2001/02 σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Μάλιστα έδειξε να απολαμβάνει τα… μεγάλα παιχνίδια  καθώς βρήκε το δρόμο σε ντέρμπι κόντρα σε Ολυμπιακό, Άρη, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Το πάθος και η ένταση που έβγαζε σε κάθε παιχνίδι έκαναν τον Φοφόνκα ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα των «κυανόλευκων», με τον πανηγυρισμό του στο γήπεδο της Τούμπας στην επικράτηση του Ηρακλή επί του ΠΑΟΚ με 0-1 να γίνεται το σήμα κατατεθέν του Βραζιλιάνου.

Μετά από 117 παιχνίδια σε τέσσερις σεζόν και 40 τέρματα ο Έντερσον Φοφόνκα και ο Ηρακλής, τράβηξαν ξεχωριστούς δρόμους το καλοκαίρι του 2004 όμως το δέσιμο έμεινε. Στη συνέντευξη Τύπου της αποχώρηση του δήλωσε: «O Ηρακλής χάνει έναν παίκτη, αλλά θα έχει για πάντα έναν φίλαθλο.Δεν ήθελα να
φύγω από τον Ηρακλή με άσχημο τρόπο, φεύγω ως φίλος».

Ο Βραζιλιάνος άσος, αγωνίσθηκε μέχρι το 2009 σε Τέγκος (Μεξικό), Κέρκυρα, Πανσερραϊκό και στη Ντεφενσόρ της Ουρουγουάης. Ο Ηρακλής όμως έμεινε στην καρδιά και στην σκέψη του 47χρονου σήμερα Φοφόνκα.

Βάφτισε «Hercules 9» την ακαδημία που δημιούργησε στην Ουρουγουάη, δεν έχασε ποτέ την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να μιλήσει για την αγαπημένη του ελληνική ομάδα.

Τα παιδιά του από αρκετά μικρά, φόρεσαν τη φανέλα του Ηρακλή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος πάντα μιλάει μέσα από την καρδιά για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας συχνά την επιθυμία του να βοηθήσει, ενώ οι δυσκολίες που περνάει ο «κυανόλευκος» σύλλογος, δείχνουν να τον επηρεάζουν.

«Κρίμα για τον Ηρακλή. Εμείς που αγαπάμε την ομάδα, στενοχωριόμαστε για αυτά που περνάει. Αυτά τα χρέη, είναι μεγάλα και δύσκολα να βρεθεί κάποιος άνθρωπος για να βοηθήσει την ομάδα. Δεν είναι εύκολη κατάσταση και τα τελευταία χρόνια ο Ηρακλής ταλαιπωρείται, πρέπει όμως να βρεθεί ένας άνθρωπος, που θα βάλει χρήματα και θα πληρώσει και τα παλαιότερα χρέη. Εγώ όσες φορές ήθελα να ασχοληθώ με τον Ηρακλή, ο Παπαθανασάκης δεν μου απαντούσε ποτέ.

Δεν με ήθελε. Ο Κατσαμπής ήταν εκεί επίσης φέτος. Λεφτά να βάλουμε εμείς δεν έχουμε, αλλά θέλουμε να βοηθήσουμε την ομάδα. Εμένα το πρόβλημά μου είναι ότι μένω μακριά».

Είχε δηλώσει το καλοκαίρι του 2019 για τον Ηρακλή. Επιπλέον συχνά σχολιάζει τα γεγονότα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, μέσω των social media, με τους φίλους του Γηραιού, να εκφράζουν μέχρι και σήμερα την αγάπη τους.

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Back to top button