Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Η Ελλάδα στον γκρεμό του UEFA Ranking: Η Νέμεσις για την Ύβρις 25 ετών

Το 2003 οι διαδοχικές ευρωπαϊκές πορείες του Παναθηναϊκού φέρνουν την Ελλάδα στην 6η θέση του UEFA Ranking. Ωστόσο το εσωτερικό μονοπώλιο οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στον σημερινό γκρεμό της 20ης θέσης το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το 2003 οι διαδοχικές ευρωπαϊκές πορείες του Παναθηναϊκού φέρνουν την Ελλάδα στην 6η θέση του UEFA Ranking. Ωστόσο το εσωτερικό μονοπώλιο οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στον σημερινό γκρεμό της 20ης θέσης το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η κατρακύλα της Ελλάδας στο ranking της UEFA καλά κρατεί, καθώς πλέον η χώρα μας είναι μόνη στην 20η θέση, μετά την ήττα του Ολυμπιακού από την Άρσεναλ (1-3) και των βαθμών που έδωσε στην Τσεχία η ισοπαλία της Σλάβια Πράγας με τη Ρέιντζερς. Αυτό προφανώς σημαίνει ότι η βαθμολογική θέση της χώρας μας δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί εκτός… θαύματος, με δεδομένο τον πιθανότατο αποκλεισμό του Ολυμπιακού.

Κι όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου γίνεται ολοένα πιο ζοφερό, καθώς ήδη η χώρα μας έχει πιάσει ιστορικό χαμηλό και τη νέα αγωνιστική περίοδο θα ξεκινήσουμε από ακόμη χειρότερη θέση. Από εκεί δηλαδή που η Ελλάδα πάλευε για να βρεθεί στην πρώτη 17άδα, που μεταφράζεται σε έναν κερδισμένο προκριματικό γύρο στο Champions League για τον πρωταθλητή, πλέον βρίσκεται εκεί που… πιο κάτω δεν έχει, αφού από τη 18η θέση μέχρι την 28η δεν αλλάζει απολύτως τίποτα σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως ούτως ή άλλως δεν θα επηρεαζόταν η κατάσταση για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ερχόμενη σεζόν, καθώς οι όποιες αλλαγές επηρεάζουν τη σεζόν 2022-23.

Το… μονοπώλιο, έφερε την κατρακύλα

Αυτό που βέβαια που περιγράφουμε παραπάνω, είναι η μία όψη του νομίσματος. Το… μετά. Για να φτάσουμε όμως εκεί έχει προηγηθεί μία άλλη κατάσταση που είχε ως μαθηματική συνέπεια την κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Γιατί αν ανατρέξει κανείς μερικά χρόνια πριν, τότε που είχαμε ποδόσφαιρο των… πολλών κι όχι του ενός, θα θυμηθεί ότι η Ελλάδα έφτασε να βγάζει τρεις ομάδες στο Champions League, κάτι βεβαίως που οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις ευρωπαϊκές πορείες του Παναθηναϊκού. Συγκεκριμένα το 2003 η χώρα μας είχε φτάσει ακόμα και στην 6η θέση του ranking της UEFA!

Το ποδόσφαιρο ωστόσο την τελευταία 25ετία ζει σε… μονοπώλιο και δεν θα μπορούσε συνεχώς η μία ομάδα να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά. Η σταδιακή οπισθοχώρηση του Παναθηναϊκού και η για πολλά χρόνια πτωτική πορεία της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, λόγω της ισοπέδωσης του εγχώριου ανταγωνισμού από τον… έναν που ήθελε να τα έχει όλα δικά του, έφερε αποτελέσματα που δυστυχώς ήταν δεδομένο ότι θα τα βρίσκαμε μπροστά μας μετά από μερικά χρόνια.

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως η εκτόξευση του ελληνικού ποδοσφαίρου είχε αρχίσει από το μακρινό 1996, όταν ο Παναθηναϊκός είχε φτάσει ως τα ημιτελικά του Champions League, σκαρφάλωσε στην 11η θέση (!) του ευρωπαϊκού ranking και παράλληλα έφερε 9η την Ελλάδα. Η χώρα μας μάλιστα συνέχισε έκτοτε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού βρισκόταν σταθερά στο top10, φτάνοντας δις στην 8η θέση. Το limit up της Ελλάδας μέχρι την εξάδα, ήταν απόρροια της πορείας των “πρασίνων” ως τα προημιτελικά του Champions League το 2002.

H αρχή της πτώσης

Πότε όμως ξεκίνησε να… γκρεμίζεται το οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου; Μετά το 2004. Όταν άρχισαν οι πρόωροι ευρωπαϊκοί αποκλεισμοί του Παναθηναϊκού, ξεκίνησε και η σταδιακή πτώση συνολικά. Οι πρόωροι αποκλεισμοί από Οσέρ και Σεβίλλη στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου UEFA τις σεζόν 2003-2004 και 2004-2005, ο αποκλεισμός από τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ το 2005-2006, αλλά και οι αποτυχίες απέναντι σε Λανς και Ρέιντζερς στους «32» του UEFA τις δύο επόμενες σεζόν που ακολούθησαν, φέρνουν τους «πράσινους» και κατ’ επέκταση το ελληνικό ποδόσφαιρο στην πτώση. Το 2008 όταν και προσμετρήθηκαν και οι πέντε κακές ευρωπαϊκές χρονιές του Παναθηναϊκού, η Ελλάδα καταβαραθρώθηκε. Από την 6η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA βρέθηκε στην 14η και από τους 36.116 βαθμούς που είχε μαζέψει, έπεσε στους 25.831. Η τελευταία φορά που η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη 12άδα ήταν το 2010, απόρροια και τότε από τις πορείες του Τριφυλλιού στους “16” του Champions League και του Europa League αντίστοιχα. Έκτοτε μαζί με την ελεύθερη πτώση του Παναθηναϊκού ξεκίνησε και η κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο ένας εισέπραττε, οι άλλοι… κοιτούσαν, η Ελλάδα βυθιζόταν

Όλα τα παραπάνω βέβαια και το γεγονός ότι ουσιαστικά η χώρα μας είχε μόνο μία ομάδα με σταθερή ευρωπαϊκή παρουσία, έχουν οικονομικά υπόβαθρα. Γιατί ακριβώς αυτή η μία ομάδα, ήταν κι εκείνη που έπαιρνε όλο το… χαρτί από την UEFA. Τη στιγμή που ο ένας εισέπραττε ετησίως τα 30+ εκατομμύρια της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, οι άλλοι έμεναν… ταπί και ψύχραιμοι.

Αποτέλεσμα αυτού φυσικά να διαλυθεί κάθε έννοια ανταγωνισμού κι όχι απλά να μην είναι σε θέση να δημιουργηθούν ανταγωνιστικές ομάδες για τα ευρωπαϊκά Κύπελλα, αλλά και η μοναδική που γέμιζε τα ταμεία της, να περνάει συνεχώς κάτω από τον πήχη στις εκτός συνόρων υποχρεώσεις της.

Κάπως έτσι η 6η θέση έγινε… 20η. Κάπως έτσι οι τρεις ομάδες στο Champions League, με τις δύο στους ομίλους, έγινε… μία κι αυτή στον 2ο προκριματικό, με τους άλλους να πηγαίνουν στη… Γ’ Εθνική της Ευρώπης (Europa Conference League). Άραγε να υπάρχει και πιο κάτω;

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Back to top button