Νέα από ΕλλάδαΝέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Τα γήπεδα ανοίγουν σταδιακά σε όλη την Ευρώπη!

Το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που άνοιξε ξανά τις εξέδρες στους οπαδούς, ενώ Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία εξετάζουν την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα από τον Μάιο!

Το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που άνοιξε ξανά τις εξέδρες στους οπαδούς, ενώ Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία εξετάζουν την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα από τον Μάιο!

Την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα στην χώρα μας παρουσιάζουν συνεχώς αυξητικές τάσεις παρά το γενικό lock-down από τον Νοέμβριο, στην υπόλοιπη Ευρώπη, βλέπουν την επόμενη ημέρα, που περιλαμβάνεται και πάλι ανοιχτά γήπεδα στον κόσμο.

Στην Αγγλία, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Premier League, Ρίτσαρντ Μάστερς αποκάλυψε ότι υπάρχει πλάνο μετάθεσης των δύο τελευταίων αγωνιστικών του πρωταθλήματος για μετά τις 17 Μαΐου, ώστε να διεξαχθούν με παρουσία 10.000 οπαδών σε κάθε γήπεδο, πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να πάρει μία τέτοια απόφαση.

Γιατί η 17η Μαΐου θεωρείται ορόσημο; Διότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Μπόρις Τζόνσον, αυτή είναι η ημερομηνία άρσης των περιορισμών για προσέλευση οπαδών στα γήπεδα σε ανοιχτά και κλειστά στάδια, με ανώτατο περιορισμό τους 10.000 για τα ανοιχτά γήπεδα και το 25% πληρότητας για τα κλειστά γυμναστήρια. Ωστόσο, πρόθεση της αγγλικής κυβέρνησης είναι να διεξάγει με οπαδούς και των δύο ομάδων, τόσο τον τελικό του Carabao Cup, όσο και αυτόν του Κυπέλλου που θα διεξαχθούν στο «Γουέμπλεϊ», θέλοντας παράλληλα να τους μετατρέψει σε ένα test-event, ενόψει του καλοκαιρινού Euro.

Ο Μάστερς αποκάλυψε ότι οι απώλειες της λίγκας και των ομάδων της Premier League από την έναρξη της πανδημίας λόγω των κλειστών γηπέδων φτάνουν τα δύο δις λίρες (!) και πρόσθεσε ότι οι απώλειες ρευστότητας είναι αδύνατον πια να κρυφτούν από τις περισσότερες ομάδες.

Το ίδιο ζήτημα, απασχολεί κι άλλες προηγμένες λίγκες που σιγά – σιγά εξετάζουν την μετάβαση στο επόμενο επίπεδο. Ο πρόεδρος της ισπανικής La Liga, Χαβιέρ Τεμπάς με δηλώσεις του πριν από μερικές ημέρες, τόνισε ότι είναι εφικτή η σταδιακή επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα ακόμα και μέσα στον Απρίλιο, κάτι που βέβαια θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινείται και η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία σε συνεργασία με την κυβέρνηση εξετάζει την επιστροφή οπαδών (αρχικά εξετάζεται η παρουσία μάξιμουμ 1.000 φιλάθλων) μέσα στον Μαΐου, και σίγουρα πριν την διεξαγωγή αγώνων για την τελική φάση του Euro.

Πιο επιφυλακτική για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα δείχνει η γερμανική κυβέρνηση που βλέπει τον ρυθμό εμβολιασμών στην χώρα να μην είναι ο αναμενόμενος, ενώ ανάλογες επιφυλάξεις έχει και η γαλλική κυβέρνηση που αναμένεται από την Δευτέρα να ανακοινώσει ακόμα αυστηρότερα μέτρα, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να έχει ανοδική τάση.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το γερμανικό και το γαλλικό πρωτάθλημα ήταν τα μόνα (από τα μεγάλα) που ξεκίνησαν με την παρουσία κόσμου στις εξέδρες, κάτι που έγινε μόλις για τρεις αγωνιστικές τον Δεκέμβριο και στην Αγγλία, πάντα με αυστηρούς περιορισμούς πληρότητας στις εξέδρες και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τους οπαδούς.

Η χώρα με την μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού παγκοσμίως (Ισραήλ) είναι η πρώτη που αυτό το Σαββατοκύριακο άνοιξε τις εξέδρες, αλλά με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Ανώτατη προσέλευση θα είναι οι 1.500 φίλαθλοι σε γήπεδα άνω των 10.000 θέσεων και οι 750 σε γήπεδα με μικρότερη χωρητικότητα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ οι οπαδοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

Στην Ελλάδα πότε θα ανοίξουν οι εξέδρες για τον κόσμο; Άγνωστο. Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Κι αυτή τη στιγμή φως στον ορίζοντα δεν φαίνεται να υπάρχει…

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Back to top button