Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Ο Αγιαξ έγινε 121 χρονών

Εκατόν είκοσι ένα χρόνια ιστορίας, συμπληρώνει ο Αγιαξ.

Εκατόν είκοσι ένα χρόνια ιστορίας, συμπληρώνει ο Αγιαξ.

Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 18 Μαρτίου 1900, μια ομάδα φίλων από το Αμστερνταμ, ίδρυσε την ομάδα, που της έδωσαν το όνομα του Αίαντα, ενός από τους σημαντικότερους ήρωες του Τρωικού πολέμου. Να σημειωθεί ότι το 1894, εμφανίστηκε μία μικρή ομάδα με το όνομα «Footh-Ball Club Ajax», αλλά είχε ελάχιστο χρόνο ύπαρξης. Ο Αγιαξ έφτασε στην πρώτη κατηγορία του ολλανδικού ποδοσφαίρου το 1911 και είχε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία το 1917, κερδίζοντας το Κύπελλο.

Την επόμενη σεζόν (1917/18), ο Αγιαξ αναδείχθηκε πρωταθλητής για πρώτη φορά, ενώ το 1918/19 υπερασπίστηκε τον τίτλο του, και έγινε η μόνη ομάδα που πέτυχε μια αήττητη σεζόν στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Εχει κατακτήσει τέσσερις φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών/ Champions League, από μία φορά το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Κύπελλο UEFA, δύο Διηπειρωτικά Κύπελλα και δύο ευρωπαϊκό Super Cup.

Επίσης έχει κατακτήσει τον αριθμό ρεκόρ των 34 Πρωταθλημάτων και των 19 Κυπέλλων Ολλανδίας, ενώ έχει στη συλλογή του και 9 εγχώρια Super Cup. Σημείο αναφοράς του Αγιαξ σε όλο τον κόσμο είναι οι περίφημες ακαδημίες του, από τις οποίες βγήκαν κορυφαίοι παίκτες, που φόρεσαν τις φανέλες των μεγαλύτερων ομάδων στον κόσμο.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Back to top button