Νέα από ΕλλάδαΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Οι καλύτερες και οι χειρότερες ομάδες του πρωταθλήματος! (graphics)

Το ελληνικό πρωτάθλημα μετρά αντίστροφα για την έναρξη των play offs και των play out.

Η κανονική διάρκεια της SL1 ολοκληρώθηκε και το Gazzetta.gr με την βοήθεια του Wyscout φωτίζει όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες των ομάδων σε άμυνα και επίθεση!

Το ελληνικό πρωτάθλημα μετρά αντίστροφα για την έναρξη των play offs και των play out. Η κανονική διάρκεια των 26 αγωνιστικών ολοκληρώθηκε και το Gazzetta.gr με την βοήθεια του Wyscout παραδίδει έλεγχο προόδου σε κάθε ομάδα, με βάση τις επιθετικές και τις αμυντικές της επιδόσεις.

Ποια σκόραρε περισσότερο από το αναμενόμενο; Ποια έχασε τις περισσότερες ευκαιρίες; Ποιο σύνολο βρήκε λύσεις κάτω από τα δοκάρια και ποιο δεχόταν με μεγάλη ευκολία γκολ;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, xGoals
ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και μετά το… χάος!

Για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε το πόσο ποιοτικές είναι οι ευκαιρίες που δημιουργεί μία ομάδα, θα πρέπει να εξετάσουμε τον δείκτη xGoals. Με απόλυτη ασφάλεια ο αριθμός που προκύπτει μας δίνει το πόσο καλό ή κακό είναι ένα σύνολο στην παραγωγή αξιόλογων φάσεων μπροστά στην αντίπαλη εστία. Μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, οι αριθμοί μας δείχνουν αυτό που κατά γενική ομολογία παρατηρούμε και πάνω στο χορτάρι.

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ είναι οι ομάδες που ξεχωρίζουν και μάλιστα έχουν πολύ μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες της πρώτης εξάδας σε αυτό το κομμάτι. Μάλιστα, ο ΠΑΟΚ είναι πιο πάνω από τον Ολυμπιακό!

Οι χειρότερες ομάδας και μάλιστα με μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις υπόλοιπες είναι ο Παναιτωλικός με 17.7 και η ΑΕΛ με 19.9, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα πολύ χαμηλά της βαθμολογίας. Ο άμεσος επόμενος είναι ο Ατρόμητος με 25.4!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ, Goals-xGoals

Ποιοτικότερος όλων ο Ολυμπιακός, μεγάλο πρόβλημα ο ΠΑΟΚ, χειρότερη η Λαμία!

Πάμε τώρα να δούμε ποιες ομάδες ήταν εκείνες που αποδείχθηκαν οι πιο αποτελεσματικές πάνω στο χορτάρι, εκείνες που έβγαλαν ποιότητα στις εκτελέσεις αλλά και εκείνες που δεν αξιοποίησαν την καλή δουλειά στην δημιουργία. Για να φτάσουμε σε αυτό το συμπέρασμα χρησιμοποιούμε δύο αριθμούς. Τα γκολ που σημείωσε μία ομάδα και φυσικά τα xGoals. Όσο περισσότερα είναι τα γκολ πάνω από τα προσδοκώμενα των τελικών τόσο ποιοτικότερες ήταν οι επαφές των ποδοσφαιριστών. Και το ανάποδο.

Σε αυτή την κατηγορία, ο Ολυμπιακός το… τερμάτισε! Σκόραρε 64 γκολ σε 55.6 xGoals, δηλαδή 8.4 παραπάνω από το αναμενόμενο! Η μοναδική ομάδα εκτός των ερυθρολεύκων που κατάφερε να σκοράρει περισσότερο ήταν η ΑΕΚ αλλά στο όριο. 41 γκολ, σε 40.3 xGoals.

Οι πιο άστοχες ομάδες; Πρώτη και με μεγάλη διαφορά είναι η Λαμία! Σημείωσε 14 γκολ, σε 26.6 xGoals ενώ την ακολουθεί ο ΠΑΟΚ, επιβεβαιώνοντας πως είναι μία ομάδα που σκοράρει λιγότερο από αυτό που παράγει. Η ομάδα του Γκαρσία σκόραρε 49 φορές σε 56.7 xGoals, δηλαδή σχεδόν 8 γκολ λιγότερα(7.7)! Τον ακολουθεί ο ΟΦΗ που πέτυχε 22 σε 29.2 xGoals.

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ, xGoals Against

Ο ΟΦΗ την χειρότερη, ο Ολυμπιακός την καλύτερη!

Αφήνουμε την επίθεση και πάμε στην άμυνα. Ο δείκτος xGoals against μας δείχνει την ποιότητα των τελικών που επέτρεψε μία ομάδα στον αντίπαλό της. Σε σύγκριση με τα γκολ που τελικά δέχθηκε ένα σύνολο, μπορούμε να διαπιστώσουμε αν όντως το παθητικό ήταν δουλειά της ανασταλτικής συμπεριφοράς ή αν ήταν δουλειά του τερματοφύλακα και των άστοχων αντίπαλων επιθετικών.

Η ομάδα που επέτρεψε τις λιγότερες ευκαιρίες στους αντιπάλους ήταν ο Ολυμπιακός με 21.8. Στην συνέχεια ο ΠΑΟΚ με 22.1, η ΑΕΚ με 23.4 και ο Άρης με 24.6.

Οι χειρότερη άμυνα ήταν αυτή του ΟΦΗ, ο οποίος παραχώρησε 42.5 xGoals και δέχθηκε 43 έχοντας το χειρότερο παθητικό, ακολούθησε ο Απόλλωνας με 42.3 και ο Βόλος με 40.6!

Goals-xGoals against

Ο Παναθηναϊκός γλίτωσε δέκα, η ΑΕΚ επέτρεψε 5.6 περισσότερα!

Oι περισσότερες ομάδες του πρωταθλήματος δέχθηκαν λιγότερα γκολ από όσα επέτρεψαν οι τελικές που παραχώρησαν στον αντίπαλο. Την μεγαλύτερη εξαίρεση αποτελεί η ΑΕΚ! Η Ένωση είχε 23.4 xGoals against και τελικά δέχθηκε 29 τέρματα, αριθμός που επιβεβαιώνει και το σημαντικό πρόβλημα που έχει κάτω από τα δοκάρια η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ. Σημαντικό πρόβλημα και για τον ΠΑΟΚ που δέχθηκε σχεδόν τέσσερα παραπάνω(3.9)!

Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, ήταν εκείνος που ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια με σχεδόν 10 γκολ λιγότερα(9.9) από όσα θα έπρεπε να δεχθεί! Το σύνολο του Λάζλο Μπόλονι έχει παθητικό 19 τερμάτων και τα xGoals against έφτασαν το 28.9 και αποτελούν την χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις ομάδες της πρώτης εξάδας. Η κλάση του Διούδη κατά κύριο λόγο και η αστοχία των αντιπάλων, δημιούργησαν αυτή την μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε τέρματα και πιθανά τέρματα!

Μετά τον Παναθηναϊκό, ακολουθεί ο Ολυμπιακός με 8.8 γκολ λιγότερα από το προσδοκώμενο, ο Άρης με 8.6, όπως και ο Βόλος.

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button