Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Η παράδοση της Ελλάδας με τη Γεωργία: Καμία ήττα, ανατροπές και μια πρόκριση (vids)

Ευχάριστες μνήμες ξυπνά στην Ελλάδα η δεύτερη κατά σειρά αντίπαλος του προκριματικού ομίλου του Μουντιάλ, Γεωργία, από την οποία η γαλανόλευκη δεν έχει χάσει ποτέ, σε ματς που πάντως συνήθως έχουν αρκετό... δράμα!

Ευχάριστες μνήμες ξυπνά στην Ελλάδα η δεύτερη κατά σειρά αντίπαλος του προκριματικού ομίλου του Μουντιάλ, Γεωργία, από την οποία η γαλανόλευκη δεν έχει χάσει ποτέ, σε ματς που πάντως συνήθως έχουν αρκετό… δράμα!

Το βράδυ (21:45) της Τετάρτης, η Εθνική Ελλάδος φιλοξενεί στην Τούμπα την Γεωργία στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Β’ προκριματικού ομίλου για το Μουντιάλ 2022, με στόχο τη νίκη που θα της επιτρέψει να «εξαργυρώσει» την πολύτιμη ισοπαλία που απέσπασε από την Ισπανία κατά την πρεμιέρα, την περασμένη Πέμπτη. Η δεύτερη κατά σειρά αντίπαλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σε αυτή τη διαδικασία, δεν είναι άγνωστη, αφού αυτός θα είναι ο όγδοος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων τα τελευταία 25 χρόνια. Μάλιστα, η παράδοση είναι συντριπτικά υπέρ της γαλανόλευκης, αφού σε αυτά τα επτά προηγούμενα ματς, έξι επίσημα και ένα φιλικό, μετρά 6 νίκες και μια ισοπαλία.

Πρώτη φορά που τέθηκαν αντιμέτωπες ήταν τον Μάιο του 1996 σε φιλικό ματς που είχε διεξαχθεί μπροστά σε 14.000 κόσμου στους Ζωσιμάδες. Η Εθνική ομάδα, με προπονητή τον Κώστα Πολυχρονίου, είχε πάρει τη νίκη με 2-1 χάρη σε δύο γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη στο δεύτερο ημίχρονο, ανατρέποντας το 0-1 των Γεωργιανών από το 15ο λεπτό με το γκολ του Γκογκρικιάνι.

Το πρώτο επίσημο ματς πια, δόθηκε δύο χρόνια αργότερα, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης για το Euro 2000. Ήταν 15 Οκτωβρίου του 1998 και η Ελλάδα, υπό τις οδηγίες του Άνχελ Ιορντανέσκου, πήρε μια άνετη νίκη 3-0 στο ΟΑΚΑ, με γκολ των Μαχλά, Λυμπερόπουλου και Ουζουνίδη από το πρώτο ημίχρονο.

Οκτώ μήνες αργότερα, 5 Ιουνίου του 1999, στην Τιφλίδα, η Ελλάδα πήρε μια πολύ δύσκολη νίκη 1-2, με ανατροπή και δύο γκολ στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα. Ο γνωστός μας -τότε παίκτης της Νιούκασλ- Τιμούρ Κετσπάγια, είχε ανοίξει το σκορ για τους Γεωργιανούς στο 55ο λεπτό, η Εθνική είχε ισοφαρίσει στο 85′ με αυτογκόλ του Κιζανισβίλι και ο Νίκος Μαχλάς ήταν αυτός που είχε πετύχει το γκολ της νίκης στο 89′. Στο τέλος της διαδικασίας του Β’ ομίλου, η Ελλάδα είχε τερματίσει τρίτη πίσω από Νορβηγία και Σλοβενία και είχε αποκλειστεί από τα τελικά της διοργάνωσης.

Επόμενα ματς έξι χρόνια μετά, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2006. Λίγους μήνες μετά το γαλανόλευκο έπος της Πορτογαλίας, η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ελλάδα, του Ότο Ρεχάγκελ, ταξιδεύει στην Τιφλίδα στις 26 Μαρτίου 2005. Τελικό αποτέλεσμα 3-1 υπέρ της Εθνικής και πάλι με ανατροπή του σκορ. Ο Ασατιάνι είχε ανοίξει το σκορ για τους γηπεδούχους στο 22′, ο Μιχάλης Καψής είχε ισοφαρίσει στο 43′ και δύο λεπτά μετά, στο 45′ ο Ζήσης Βρύζας είχε βάλει μπροστά τη γαλανόλευκη, με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο να διαμορφώνει το τελικό σκορ στο 53ο λεπτό.

Στα μέσα του επόμενου Οκτωβρίου, στο Καραϊσκάκη, η Ελλάδα ντουμπλάρει τις νίκες της επί των Γεωργιανών στον όμιλο, παίρνοντας το «τρίποντο» χάρη σε γκολ του Δημήτρη Παπαδόπουλου στο 17ο λεπτό. Ο τελικός απολογισμός του γκρουπ βεβαίως δεν ήταν ο αναμενόμενος, αφού η Εθνική αποκλείεται από τα τελικά του Μουντιάλ, τερματίζοντας 4η πίσω από Ουκρανία, Τουρκία και Δανία.

Η τελευταία πια, μέχρι τη φετινή, δυάδα αγώνων της Ελλάδας με τη Γεωργία, διεξήχθη στα πλαίσια της προκριματικής φάσης του Euro 2012. Στις 3 Σεπτέμβρη του 2010, η Εθνική του Φερνάντο Σάντος, ξεκινά με το αριστερό τις υποχρεώσεις της, αφού στην πρεμιέρα του 6ου ομίλου, στο Καραϊσκάκη, μένει ισόπαλη 1-1 με τη Γεωργία. Ο Ιασβίλι έκανε το 0-1 μόλις στο 3ο λεπτό, ενώ ο Νίκος Σπυρόπουλος ισοφάρισε στο 72′.

Ένα χρόνο αργότερα -τελευταία αγωνιστική του γκρουπ- σε ένα ματς υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες, η Ελλάδα πήγε στη Τιφλίδα στις 11 Οκτωβρίου του 2011 ψάχνοντας τη νίκη που θα τη χάριζε την απευθείας πρόκριση στα τελικά του Euro, ως πρώτη του ομίλου και μάλιστα χωρίς να έχει υποστεί ήττα μετά από 10 αγώνες. Και πάλι χρειάστηκε λίγο… δράμα, αφού η Γεωργία του -προπονητή πλέον- Τιμούρ Κετσπάγια, προηγείται νωρίς, στο 19′, με τον Ταργκαμάτζε και κρατάει το υπέρ της σκορ για μία ώρα αγώνα.

Όμως η Εθνική φτάνει σε ακόμη μια ανατροπή επί των Γεωργιανών, την τέταρτη σε επτά αγώνες. Η πίεση απέδωσε καρπούς αρχικά στο 79ο λεπτό, όταν ο Γιώργος Φωτάκης ισοφάρισε με μακρινό σουτ και έπειτα, έξι λεπτά αργότερα, στο 85′, όταν ο Άγγελος Χαριστέας αξιοποίησε ασίστ του Κώστα Κατσουράνη για το τελικό 1-2 με ωραίο πλασέ. Η νίκη αυτή έστειλε την Ελλάδα στα τελικά του Euro ανήμερα ενός άλλου ιστορικού αγώνα, αφού ακριβώς 8 χρόνια πίσω, στις 11 Οκτωβρίου του 2003 νικούσε 1-0 τη Βόρειο Ιρλανδία στη Λεωφόρο παίρνοντας την πρόκριση για το Euro 2004.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των προηγούμενων αναμετρήσεων της Εθνικής με τη Γεωργία:

ΗμερομηνίαΔιοργάνωσηΑγώναςΑποτέλεσμα
8 Μαΐου 1996ΦιλικόΕλλάδα – Γεωργία2-1
14 Οκτωβρίου 1998Προκριματικά Euro 2000Ελλάδα – Γεωργία3-0
5 Ιουνίου 1999Προκριματικά Euro 2000Γεωργία – Ελλάδα1-2
26 Μαρτίου 2005Προκριματικά Μουντιάλ 2006Γεωργία – Ελλάδα1-3
12 Οκτωβρίου 2005Προκριματικά Μουντιάλ 2006Ελλάδα – Γεωργία1-0
3 Σεπτεμβρίου 2010Προκριματικά Euro 2012Ελλάδα – Γεωργία1-1
11 Οκτωβρίου 2011Προκριματικά Euro 2012Γεωργία – Ελλάδα1-2

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Back to top button