Τοπικές Ειδήσεις

Σχολεία: Συνεδριάζει η Επιτροπή – Τα σενάρια για Λύκεια και Γυμνάσια

Τα δημοτικά αναμένεται να ανοίξουν τελευταία, καθώς έχουν μείνει και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανοιχτά.

Τα δημοτικά αναμένεται να ανοίξουν τελευταία, καθώς έχουν μείνει και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανοιχτά.

Το θέμα του ανοίγματος των σχολείων θα απασχολήσει σήμερα την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που θα συνεδριάσει εκτάκτως με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Στόχος είναι να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές του Λυκείου την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου, με «όπλο» τα υποχρεωτικά self test που θα προμηθεύονται μαθητές και εκπαιδευτικοί δωρεάν από τα φαρμακεία από σήμερα. Τα Λύκεια έχουν προτεραιότητα λόγω των πανελληνίων εξετάσεων στη Γ’ τάξη.

Σειρά θα έχουν μετά τα γυμνάσια με την κυβέρνηση να επιθυμεί σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία στις 19 Απριλίου.

Τα δημοτικά αναμένεται να ανοίξουν τελευταία, καθώς έχουν μείνει και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανοιχτά ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης του σχολικού έτους τον Ιούνιο.

«Όχι» Εξαδάκτυλου στο άνοιγμα των σχολείων

«Δεν γίνεται να ανοίγει η Γ’ Λυκείου την 12η Απριλίου, την ώρα που τα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη και αλλού, είναι κλειστά. Αν προχωρήσουμε σε άνοιγμα των σχολείων, αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις των πολιτών θα ανοίξουν “ο Θεός ξέρει πότε”», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο grtimes.

Μιλώντας την Τρίτη στον ΣΚΑΪ για το θέμα, ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφέρθηκε σε δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις. Σύμφωνα με την πρώτη, πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγω των πανελληνίων εξετάσεων, «κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά» αλλά δίνουν μια ασφάλεια τα self test. Το αντεπιχείρημα είναι ότι στα δημοτικά οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι.

Η διανομή των self test

Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 και ξεκινάει η διάθεση τους αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και  εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων ξεκίνησε από χθες και στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας. Θα διατεθούν ισόποσα 75 self tests ανά φαρμακείο. Η πλατφόρμα  καταχώρησης θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών. Επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα.

Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.

Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα. Επισημαίνεται ότι το self test  είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς,  πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην  πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει σήμερα.  Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι  κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας από το φαρμακείο.  Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους. Μαζί με το κιτ του self test, παραλαμβάνονται από τον φαρμακοποιό και οι γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button