Άλλα αθλήματαΜαχητικά αθλήματα

Καράτε: Απόφαση «καταπέλτης» του Εφετείου

Με απόφαση-καταπέλτη, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε την αναστολή της ποινής της προηγούμενης διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε και ουσιαστικά αναγνώρισε τη διοίκηση Βιδάκη ως τη μοναδική που θα οδηγήσει την ομοσπονδία σε εκλογική διαδικασία.

Με απόφαση-καταπέλτη, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε την αναστολή της ποινής της προηγούμενης διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε και ουσιαστικά αναγνώρισε τη διοίκηση Βιδάκη ως τη μοναδική που θα οδηγήσει την ομοσπονδία σε εκλογική διαδικασία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου του προηγούμενου Μαρτίου (89/2021) είχε ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής της στέρησης φίλαθλης ιδιότητας που είχε επιβληθεί στην προηγούμενη Πρόεδρο Εμμανουέλα Ποντίδα και στα μέλη της διοίκησής της. Η απόφαση αυτή ελήφθη μόλις 48 ώρες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές που θα έλυναν μια για πάντα το γόρδιο δεσμό στο ελληνικό καράτε.

Η κα Ποντίδα και οι συνεργάτες της ερμήνευσαν την απόφαση αυτή ως de facto δικαίωμα στην επανάκτηση των θέσεών τους στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, εξοβελίζοντας τη διοίκηση Βιδάκη, η οποία είχε οριστεί ως προσωρινή από την Παγκόσμια Ομοσπονδία (WKF) με σκοπό να διεξάγει τις αρχαιρεσίες. Από τότε τα δύο διοικητικά σχήματα λειτουργούσαν παράλληλα, με την ορισθείσα από τη WKF να έχει -όπως είναι φυσικό- δικαίωμα συμμετοχής στις διεθνείς διοργανώσεις. Γι’ αυτό και μόλις πριν από λίγες ημέρες δήλωσε τους αθλητές και τους προπονητές που θα συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μαΐου, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος, Θοδωρής Σιετής, θα μετέχει στο συμβούλιο των Προέδρων των Εθνικών Αντιπροσωπειών.

Στην Ελλάδα, όμως, εξακολουθούσε να υπάρχει «δυαρχία». Έτσι στις 15 Μαρτίου εκδικάστηκε αίτηση ανάκλησης της απόφασης 89/2021, με βάση την οποία επέστρεψαν στη διοίκηση της ΕΛΟΚ τα μέλη που είχαν τιμωρηθεί από την Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος. Η αναστολή της ποινής τους ακυρώθηκε και σήμερα κοινοποιήθηκε η απόφαση μαζί με το σκεπτικό της. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο «12», όπου το δικαστήριο επισημαίνει τη νομοθεσία, με βάση την οποία η WKF έχει το δικαίωμα να ορίσει προσωρινή διοίκηση. Παράλληλα τονίζει ότι η άσκηση διοίκησης από άλλο σώμα πλην της προσωρινής (της διοίκησης Βιδάκη δηλαδή) θέτει σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, ενώ θέτει θέμα δημοσίου συμφέροντος και μάλιστα επιτακτικά! Τέλος, κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, στην τελευταία πρόταση διευκρινίζεται με κατηγορηματικό τρόπο ότι η απόφαση του Μαρτίου δεν ισοδυναμούσε με επαναφορά της προηγούμενης διοίκησης στην ΕΛΟΚ.
Έτσι, φαίνεται πως αποκαθίσταται οριστικά η τάξη στην ΕΛΟΚ και τα σωματεία οδηγούνται στις αρχαιρεσίες της 29ης Μαΐου 2021 με στόχο να βγει το άθλημα από την εσωστρέφεια και να αποκτήσει νόμιμα εκλεγμένη και αδιαμφισβήτητη διοίκηση.

Αναλυτικά το σημείο της απόφασης του Εφετείου που ξεκαθαρίζει νομικά την υπόθεση:

«Από τα εν λόγω στοιχεία προκύπτει ότι, εφόσον με την από 4.11.2020 απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καράτε έχει οριστεί ειδικό προσωρινό όργανο διοίκησης στην Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε, το οποίο υποκαθιστά αυτοδικαίως και αμέσως το καταστατικό όργανο της εθνικής αθλητικής ομοσπονδίας, δυνάμει του άρθρου πέμπτου του ν. 4431/2016, η δε θητεία του ειδικού αυτού διοικητικού οργάνου έχει παραταθεί έως τις 30.6.2021, βάσει του άρθρου 45 παρ. 5 του ν. 4778/2021, με την άσκηση διοίκησης από άλλα όργανα, πλην του ανωτέρω ορισθέντος, δημιουργούνται αμφιβολίες σχετικά με τη νόμιμη διοίκηση της Ομοσπονδίας και διακυβεύεται η ομαλή διενέργεια των εκλογών. Υπό τα νέα αυτά πραγματικά δεδομένα, από τη διατήρηση της αναστολής πλήττεται το δημόσιο συμφέρον, ενόψει των συνεπειών που προκλήθηκαν από την αναστολή εκτέλεσης των ως άνω πράξεων στη διαδικασία διενέργειας των εκλογών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε, δεδομένου ότι διαταράχθηκε η λειτουργία του, κατά τα ανωτέρω ορισθέντος, ειδικού προσωρινού οργάνου διοίκησης, προκαλώντας στους συμμετέχοντες στις επικείμενες εκλογικές διαδικασίες σύγχυση ως προς την ταυτότητα των διοικούντων και την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Ενόψει αυτών, το Δικαστήριο σε Συμβούλιο, μετά από ακρόαση των διαδίκων και αφού συνεκτίμησε τους προβαλλόμενους ισχυρισμούς τους, σταθμίζοντας τη βλάβη των καθ’ ων με τα ως άνω νεώτερα στοιχεία, κρίνει ότι συντρέχει επιτακτικός λόγος δημοσίου συμφέροντος, συνιστάμενος στη διασφάλιση της απρόσκοπτης διενέργειας των αρχαιρεσιών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε, που δικαιολογεί την ανάκληση της ως άνω απόφασης, δοθέντος ότι η αίτηση αναστολής είχε γίνει δεκτή για να αποτραπεί η επέλευση δυσχερώς επανορθώσιμης βλάβης στους καθ’ ων από την άμεση στέρηση της φιλάθλου ιδιότητας και όχι για να δημιουργηθεί νέα πραγματική κατάσταση, όπως εν προκειμένω».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Back to top button