Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Με 14 μεταλλικές πλάκες και 28 βίδες στο κρανίο, ο Ράιαν Μέισον θα είναι πάντα «το πιο τυχερό αγόρι του κόσμου»!

Ο Γιώργος Καραμάνος μετράει τα ράμματα και τη δύναμη της ουλής που διασχίζει το μεταλλικό κρανίο του Ράιαν Μέισον, του πιο νέου προπονητή στην ιστορία της Premier League, που χάρη στην μπάλα, σταμάτησε να υποφέρει από τους ήχους στο μυαλό του.

Ο Γιώργος Καραμάνος μετράει τα ράμματα και τη δύναμη της ουλής που διασχίζει το μεταλλικό κρανίο του Ράιαν Μέισον, του πιο νέου προπονητή στην ιστορία της Premier League, που χάρη στην μπάλα, σταμάτησε να υποφέρει από τους ήχους στο μυαλό του.

Κάπου ανάμεσα στα χαοτικά μεθύσια το και τους ανεκπλήρωτους και εκπληρωμένους πόθους με όλες τις γυναίκες του κόσμου, ο Τσαρλς Μπουκόφσκι ξεφούρνισε την πεποίθηση πως: «Πρέπει να πεθάνεις πολλές φορές για να ζήσεις». Μία φράση που ο Ράιαν Μέισον μετέτρεψε σε αξίωμα της καθημερινότητας του, καθώς έχει μία αδυναμία στις -κάθε άλλο παρά συνηθισμένες- αφηγήσεις του θρυλικά αμφιλεγόμενου συγγραφέα. Βέβαια, ο Μέισον άγγιξε τον θάνατο μία φορά, μα στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν, ήταν πολλές οι φορές που ένιωθε να πεθαίνει λίγο λίγο ή να πεθαίνει πραγματικά από τους πόνους. Τώρα όμως βρίσκεται στην επιφάνεια και απολαμβάνει αυτό το απρόσμενο που του συνέβη: να κάθεται στον πάγκο της Τότεναμ ως ο νεότερος προπονητής στην ιστορία της Premier League. Και παρά τις 28 βίδες που συγκρατούν τις 14 μεταλλικές πλάκες στο κρανίο του, ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του: «Το πιο τυχερό αγόρι του κόσμου»!

Γνήσιο ταλέντο στις ακαδημίες της Τότεναμ, ξετρέλαινε τους scouts, σκοράροντας 42 γκολ σε μία σεζόν με την U-18 του club. Στους Spurs όμως δεν του βγήκε και το καλοκαίρι του 2016 ο Μαουρίτσο Ποκετίνο αποφάσισε να τον πουλήσει. Τα 13 εκατ. λίρες τον κατέστησαν από τις πιο ακριβές μεταγραφές ever για τη Χαλ. Ξεκίνησε καλά τη σεζόν, ήταν βασικός, ώσπου έφτασε εκείνο το δραματικό απόγευμα του Γενάρη του 2017. Στην αναμέτρηση με την Τσέλσι, σηκώθηκε στον αέρα και βρέθηκε στο έδαφος να σφαδάζει. Ενδιάμεσα, το κούτελο του Γκάρι Κέιχιλ είχε χτυπήσει με σφοδρότητα στον κρόταφο του Αγγλου μέσου και τον είχε κάνει συντρίμμια.

Οι γρήγορες αποφάσεις του γιατρού, ο οποίος πήρε την ευθύνη και έδωσε εντολή να προσπεραστούν τα δύο πρώτα νοσοκομεία, ώστε να φτάσουν στο πιο ενδεδειγμένο και το ότι 61 λεπτά μετά το χτύπημα ο Μέισον βρισκόταν στο χειρουργείο, του έσωσαν κυριολεκτικά τη ζωή. «Δεν αποτελεί απλά μία ανάμνηση. Δεν είναι απλά ότι το θυμάμαι, αλλά το νιώθω. Εκείνον τον πόνο στο χτύπημα. Ο χειρότερος πόνος που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος. Ηταν λες και κάποιος έβαλε ένα κομπρεσέρ μέσα στο μυαλό μου. Θυμάμαι τα πάντα. Τους γιατρούς να τρέχουν, το σώμα μου που έτρεμε από έναν συνδυασμό πόνου και φόβου μαζί. Μία βόμβα να εκρήγνυται στο κεφάλι μου κάθε δευτερόλεπτο ξανά και ξανά.

Το χειρότερο όμως δεν είχε έρθει ακόμα. Όταν ξύπνησα από την επέμβαση που κράτησε οκτώ ώρες, η κατάσταση ήταν μη διαχειρίσημη. Κανένα παυσίπονο δεν μπορούσε καν να μειώσει στο ελάχιστο τους πόνους. Δεν άντεχα με τίποτα τους ήχους. Ακουγα τις νοσοκόμες να ψιθυρίζουν στον διάδρομο και ήταν λες και ούρλιαζαν στα αυτιά μου. Ημουν τόσο ευαίσθητος στους ήχους. Οπότε, το μόνο που μπορούσα να κάνω, ήταν να κοιμάμαι για 20-22 ώρες συνεχόμενα και μετά ξανά το ίδιο. Κάθε μέρα, για βδομάδες. Οτιδήποτε άλλο δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Συνήλθα έπειτα από έξι μήνες. Τότε ο γιατρός μου εξήγησε τι συνέβαινε ακριβώς. Πώς το κρανίο μου το συγκρατούσαν ένα σωρό σίδερα και ράμματα»!

Ο Μέισον όμως έβαλε σκοπό να ξαναπαίξει. Πήγε να το κάνει, μα κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε. Φοβόταν για το κεφάλι του και την απόφαση να σταματήσει οριστικά, την πήρε όταν ένα απόγευμα έριχνε σουτάκια σε έναν τοίχο και βούιζε το κεφάλι του από τον ήχο. Ηταν μόλις 26 ετών! Η Τότεναμ όμως θα του έδινε μία υπέροχη δουλειά στις ακαδημίες της, όπου ξεχώρισε με τις ιδέες και τα αποτελέσματα των μικρών. Εκεί, στις ίδιες ακαδημίες όπου είχε ξεκινήσει κι ο ίδιος παρέα με τον φίλο του, Χάρι Κέιν. Οι ίδιες ακαδημίες που θα του έδιναν αυτή την όμορφη ευκαιρία να βρίσκεται δίπλα στο αγαπημένο του γρασίδι.

Μετά την απομάκρυνση του Ζοσέ Μουρίνιο, δέχτηκε το πιο τρελό τηλεφώνημα. Ο Ντάνιελ Λίβι του ζητούσε να κάτσει στον πάγκο των μεγάλων μέχρι το φινάλε της σεζόν. «Θυμάμαι που κοιμόμουν συνέχεια για να μην πονάω και μετά το τηλεφώνημα, ζήτημα είναι πλέον να κοιμάμαι 3-4 ώρες κάθε βράδυ. Το μυαλό μου δεν βουίζει άλλο και συνέχεια σκέφτομαι τα πλάνα και τα σχέδια για το ματς. Αυτό και μόνο μου δίνει τόση ενέργεια. Με κάνει και πάλι ευτυχισμένο», έλεγε πριν το ντεμπούτο του κόντρα στη Σαουθάμπτον. Ένα παιχνίδι που βρέθηκε να χάνει και που το πήρε στο 90’, με τους παίκτες και κυρίως τον Κέιν, να εξηγούν ότι έδωσαν τα πάντα, ώστε να του αφιερώσουν αυτήν την ανατροπή, στην πρώτη εμφάνιση του πιο νέου προπονητή στην ιστορία της Premier League.

Και την Κυριακή έζησε επίσης κάτι σπουδαίο. Η Μάντσεστερ Σίτι, η πιο φορμαρισμένη ομάδα στον πλανήτη, χρειάστηκε να παλέψει σκληρά, για να καταβάλει τους Spurs στο φινάλε του τελικού του League Cup. Εκεί όπου το πιο άπειρο προπονητούδι χρειάστηκε να τα βάλει με τον πιο πετυχημένο και πολυδιαφημισμένο κόουτς της σύγχρονης εποχής. Και του αντιστάθηκε γενναία, κάνοντας πράξη τη θεωρία ότι: «Η αξία του νικημένου δίνει δόξα στον νικητή». Αν και ο 29χρονος τεχνικός δεν γίνεται να είναι ηττημένος, όσες μάχες κι αν χάσει στο χορτάρι. Επειδή για τον Ράιαν Μέισον, αυτή η ουλή με τα 45 ράμματα που διασχίζει το κρανίο του από τη μία έως την άλλη άκρη του, θα είναι εκεί για να θυμίζει σε εκείνον και σε όλον τον πλανήτη της μπάλας, ότι θα είναι για πάντα αυτό που είχε προσδιορίσει για τον εαυτό του: «Το πιο τυχερό αγόρι του κόσμου»!

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button