Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Μουκάντι Τσιμάνγκα: Ο θάνατος που βύθισε στο πένθος τον Ατρόμητο και την ποδοσφαιρική Ελλάδα (pics)

Σαν σήμερα πριν από 26 χρόνια, κόπηκε στο χορτάρι το νήμα της ζωής για τον Ζαϊρινό ποδοσφαιριστή με τη φανέλα του Ατρόμητου, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο. 

Σαν σήμερα πριν από 26 χρόνια, κόπηκε στο χορτάρι το νήμα της ζωής για τον Ζαϊρινό ποδοσφαιριστή με τη φανέλα του Ατρόμητου, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο.

Λένε πως οι άνθρωποι πεθαίνουν, μονάχα όταν τους ξεχνάμε. Στην οικογένεια του Ατρόμητου (κι όχι μόνο) κανείς δεν έχει διαγράψει από τη μνήμη του τον αδικοχαμένο, Μουκάντι Τσιμάνγκα.

Ο θάνατος του με το αστέρι στο στήθος σαν σήμερα στις 30 Απριλίου 1995, αποτελεί ίσως την πιο «μαύρη» σελίδα στην ιστορία της ομάδας του Περιστερίου.

Και παρότι από τότε έχουν περάσει 26 χρόνια, η θλιβερή επέτειος ξυπνάει φοβερά δυσάρεστες μνήμες και γυρίζει το χρόνο πίσω σε μια ημέρα που έριξε στο πένθος όχι μόνο τον οργανισμό του Ατρόμητου, αλλά και γενικότερα την ποδοσφαιρική Ελλάδα.

Η μοιραία φάση

Ο 28χρονος Ζαϊρινός ποδοσφαιριστής άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο γήπεδο στην αναμέτρηση κόντρα στον Πανελευσινιακό για το πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής.

Σε μια διεκδίκηση της μπάλας με τον Στέλιο Βογιατζή δέχτηκε μια αγκωνιά στην καρωτίδα, σωριάστηκε στο χορτάρι και το κακό έγινε.

Αφού του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες σηκώθηκε ωστόσο λίγα δευτερόλεπτα αργότερα έπεσε κάτω.

Τότε οι γιατροί διαπίστωσαν πως του είχε γυρίσει η γλώσσα, την ώρα που οι παίκτες των δύο ομάδων είχαν «παγώσει» και τραβούσαν με απελπισία τα μαλλιά τους διασθενόμενοι το κακό που είχε συμβεί.

Η απουσία ασθενοφώρου και ο χαμένος (πολύτιμος) χρόνος

Αμέσως σήμανε κόκκινος συναγερμός ωστόσο η απουσία ασθενοφώρου από το γήπεδο είχε ως συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την μεταφορά του παίκτη στο Τζάνειο νοσοκομείο κι ενώ χρειάστηκε να γίνει τραχειοτομή πάνω στο χορτάρι του γηπέδου για να εξοικονομηθεί χρόνος.

Ο Τσιμάνγκα δεν άντεξε.

Παρότι οι γιατροί έδωσαν τιτάνιο αγώνα να τον κρατήσουν στη ζωή, εν τούτοις ξεψύχησε και κόπηκε απότομα το νήμα της ζωής του με τη φανέλα του Ατρόμητου πάνω του.

Η «επίθεση» και η «συγγνώμη»

Ο Στέλιος Βογιατζής που πρωταγωνίστησε στη μοιραία φάση, μπήκε στα αποδυτήρια κλαίγοντας, όπως και όλοι οι παίκτες των δύο ομάδων.

«Τον έφαγες», του αναφώνησε μέσα στην ένταση των στιγμών ο Γρηγόρης Γεωργακόπουλος τότε γενικός αρχηγός του Ατρόμητου, αλλά κατάλαβε γρήγορα το λάθος του.

«Συγγνώμη, Στέλιο, δεν ήξερα τι έλεγα» επανόρθωσε λίγο αργότερα και ο Βογιατζής δέχτηκε τη συγγνώμη του.

Δυο μέρες αργότερα, την Τρίτη στις 2 Μαΐου σύσσωμη η οικογένεια του Ατρόμητου και πλήθος κόσμου συνόδεψε τον Ζαϊρινό παίκτη στην τελευταία κατοικία του στο Δημοτικό Κοιμητήριο Περιστερίου.

Το σύνθημα «Τσιμάγνκα ζεις, για πάντα Ατρόμητος» δονούσε την ατμόσφαιρα με μια σημαία της ομάδας του Περιστερίου να σκεπάζει το φέρετρό του.

Ο Τσιμάνγκα έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του μια γυναίκα και τρία μικρά παιδιά.

Το ιστορικό στην Ελλάδα

Για την ιστορία, ο Τσιμάνγκα είχε έρθει στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1989 για λογαριασμό του Εθνικού.

Με την ομάδα του Πειραιά έπαιξε μέχρι το καλοκαίρι του 1991 έχοντας 38 συμμετοχές και 2 γκολ.

Κατόπιν είχε ένα μικρό πέρασαμα από την Κύπρο και επέστρεψε στην χώρα μας για λογαριασμό της Καλαμάτας.

Το 1993 ακύρωσε την μετάκομισή του στο Βέλγιο προκειμένου να υπογράψει συμβόλαιο με τον Ατρόμητο και κέρδισε με τον χαρακτήρα του μια θέση στις καρδιές των φίλων της ομάδας του Περιστερίου που δεν θα ξεχάσουν ποτέ εκείνη την «μαύρη» ημέρα στην Ελευσίνα.

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Back to top button