ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Εθελοντής εμβολίου Moderna στο ethnos.gr: Είχα πυρετό και πόνους στα χέρια

Ο 21χρονος Αμερικανός Jack Morningstar μιλά στο ethnos.gr για την εμπειρία του να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές της φάσης 3 της Moderna στη Βόρεια Καρολίνα

Ο 21χρονος Αμερικανός Jack Morningstar μιλά στο ethnos.gr για την εμπειρία του να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές της φάσης 3 της Moderna στη Βόρεια Καρολίνα

Ο 21χρονος Αμερικανός φοιτητής Jack Morningstar από την Βόρεια Καρολίνα σήκωσε το μανίκι πάνω από το μπράτσο του και αποφάσισε τέλη Αυγούστου να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές της φάσης 3 της Moderna. Είναι ένας από τους 30.000 εθελοντές που του χορηγήθηκαν δύο δόσεις του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας η οποία ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι το πειραματικό εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό σχεδόν 94,5%. Αφορμή για να κάνει το τεστ ο Αμερικανός φοιτητής στάθηκε ο τεράστιος αριθμός κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα στο πανεπιστήμιό του, «The University of North Carolina».

«Άκουσα πολλούς γνωστούς που είχαν κορονοϊό ενώ ένα 30% της φοιτητικής κοινότητας βεβαιώθηκε θετικό στον ιό. Ήταν πάρα πολλά τα κρούσματα στο πανεπιστήμιό μου και σκέφτηκα ότι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθούσα ουσιαστικά στη λύση του προβλήματος. Έμαθα ότι στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill θα έστηνε η Moderna κέντρο κλινικών δοκιμών με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων για την παραγωγή του εμβολίου και αποφάσισα να πάρω μέρος». Με την βοήθεια ενός οικογενειακού φίλου βρήκε το email του υπεύθυνου που ‘έτρεχε’ την διαδικασία, επικοινώνησε μαζί του και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του. Στις 20 Αυγούστου πέρασε την πόρτα του διαγνωστικού κέντρου που στήθηκε στο πανεπιστήμιό του για να κάνει το πρώτο δοκιμαστικό εμβόλιο.

Συμπλήρωνα ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο με τα συμπτώματα που εμφάνιζα καθημερινά

Ο Jack υποβλήθηκε σε εξετάσεις αίματος, ενώ έκανε και τεστ για να διαπιστωθεί αν νοσεί από κορονοϊό. Βρέθηκε αρνητικός και αμέσως μετά έκανε το πρώτο εμβόλιο.  «Δεν χρειάστηκε κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Πριν κάνω τη δοκιμή, ήμουν λίγο αγχωμένος. Λίγα λεπτά αργότερα ο φόβος μου ξεχάστηκε και τώρα είμαι μια χαρά. Βέβαια μετά το πρώτο εμβόλιο είχα κάποια συμπτώματα όπως πυρετό και πόνο στα χέρια αλλά τίποτα το ιδιαίτερα σημαντικό.

Αμέσως μετά οι γιατροί έθεσαν τον εθελοντή υπό παρακολούθηση, του τηλεφώνησαν την επόμενη μέρα ενώ μία βδομάδα αργότερα οι υπεύθυνοι της εταιρίας τον ξανακάλεσαν για να μάθουν πώς αισθάνεται. Είκοσι επτά μέρες αργότερα ο 21χρονος Αμερικανός φοιτητής επισκέφτηκε και πάλι το campus στο Chapel Hill για να κάνει το δεύτερο εμβόλιο. «Ανέβασα πυρετό και χρειάστηκε να πάρω ιβουπροφαίνη προκειμένου να το αντιμετωπίσω την επόμενη μέρα. Δεν είμαι βέβαια  σίγουρος αν έλαβα το εικονικό φάρμακο ή το εμβόλιο Moderna. Αισθάνομαι, όμως, και είμαι πάρα πολύ ασφαλής. Έχει περάσει λίγο παραπάνω από ένας μήνας από τότε που έκανα την δεύτερη δόση του εμβολίου, οπότε είναι αρκετός χρόνος» είπε στο ethnos.gr ο Jack  Morningstar.  

Στο μεσοδιάστημα ο Jack κατέβασε στο κινητό του μια εφαρμογή ειδικά για την έρευνα. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο, όπου κατέγραφε υποχρεωτικά τη θερμοκρασία, τα συμπτώματά του και τις όποιες παρενέργειες διαπίστωνε καθημερινά προκειμένου στη συνέχεια να επεξεργαστούν τα δεδομένα οι γιατροί.

Συνεχίστε να φοράτε μάσκα και να μην συνωστίζεστε μέχρι να βγει το εμβόλιο

Με πατέρα γιατρό και μητέρα επιδημιολόγο ο Jack δεν συνάντησε κάποια αντίσταση από το οικογενειακό του περιβάλλον. «Οι γονείς μου ήταν εξοικειωμένοι και γνωρίζουν την κρίση που περνάμε και τη σοβαρότητά της. Επομένως πιστεύω ότι χάρηκαν και είναι περήφανοι που συμμετείχα στις δοκιμές. Άλλωστε χιλιάδες άνθρωποι είχαν ήδη κάνει το εμβόλιο στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών, άρα οποιαδήποτε αρνητικά αποτελέσματα θα είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί. Δεν νομίζω ότι οι δικοί μου ήταν ιδιαίτερα αγχωμένοι» είπε στο ethnos.gr ο Jack και πρόσθεσε: «Είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένος που πήρα μέρος. Είναι πολύ συναρπαστικό γιατί είναι κάτι πρωτόγνωρο για τις ζωές μας και το να είσαι μέρος μιας πιθανής λύσης είναι τιμή για μένα». 

Σχεδόν δύο μήνες μετά το πρώτο δοκιμαστικό εμβόλιο ο jack συνεχίζει να φοράει μάσκα γιατί όπως λέει «δεν θέλει να τρομάξει κανένα αλλά και γιατί δεν γνωρίζει ακόμη το ποσοστό ανοσίας του, ούτε και πόσο αυτή διαρκεί. Σε κάθε περίπτωση εμπιστεύομαι το εμβόλιο. Οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες, να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο». Σύμφωνα με τον ίδιο ο κόσμος χρειάζεται όλα τα εμβόλια καθώς θα χρειαστούν περισσότερα από ένα για να καλυφθούν οι ανάγκες διεθνώς. Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων θέλει όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του να γίνει σεναριογράφος, γυρίζοντας ταινίες.

0e68bb42-1484-4870-b5dd-f47cf070cdc7_1.jpg

ethnos.gr/ Ο Jack Morningstar στην ουρα για να κάνει το εμβόλιο

Εμβόλιο Moderna: Υπόσχεται αποτελεσματικότητα 94,5%

Το πειραματικό εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna κατά της Covid-19 έχει αποτελεσματικότητα 94,5% και μικρές παρενέργειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας έρευνας και όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Η έρευνα -που βρίσκεται στη φάση 3- πραγματοποιήθηκε σε 30.000 άτομα στις ΗΠΑ, τα μισά εκ των οποίων έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Στα υπόλοιπα άτομα χορηγήθηκε placebo.

Η ανάλυση βασίστηκε στα πρώτα 95 άτομα που εκδήλωσαν συμπτώματα Covid-19. Από αυτά τα άτομα, μόνο τα πέντε είχαν εμβολιαστεί, ενώ τα υπόλοιπα 90 είχαν λάβει το placebo. Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, υπήρξαν και 11 άτομα τα οποία ασθένησαν σοβαρά από Covid-19 κανένα από αυτά δεν είχε εμβολιαστεί.

e59fcbcb-44a1-49b2-9f29-3f5a2834823e_1.jpg

ethnos.gr/Jack Morningstar

Για πραγματικό ορόσημο κάνει λόγο ο δρ Στίβεν Χογκ, πρόεδρος της Moderna, προσθέτοντας πως αυτό που είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό είναι ότι δύο ακόμα εταιρείες έχουν καταλήξει σε παρόμοια αποτελέσματα. Μπορεί να διατηρηθεί για έξι μήνες σε θερμοκρασία -20 βαθμούς Κελσίου και 6-8 βαθμούς Κελσίου για ένα μήνα.

Η έρευνα συνεχίζεται και η Moderna τονίζει ότι τα αποτελέσματα μπορούν να διαφοροποιηθούν καθώς εντοπίζονται και ερευνώνται όλο και περισσότεροι ασθενείς, ενώ, είναι πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα αναφορικά με τη διάρκεια της προστασίας από τον κορονοϊό. Το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί για έξι μήνες σε θερμοκρασία -20 βαθμούς Κελσίου και 6-8 βαθμούς Κελσίου για ένα μήνα.

πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button