Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Η κλωτσιά που ξεκίνησε έναν πόλεμο (vids)

Οταν ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν χτύπησε έναν αστυνομικό και λίγο καιρό αργότερα ξέσπασε ο εμφύλιος της Γιουγκοσλαβίας. Το αφιέρωμα που έγραψε ο Γιώργος Καραμάνος στο gazzetta.gr

Οταν ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν χτύπησε έναν αστυνομικό και λίγο καιρό αργότερα ξέσπασε ο εμφύλιος της Γιουγκοσλαβίας. Το αφιέρωμα που έγραψε ο Γιώργος Καραμάνος στο gazzetta.gr

Ηταν αρχές του 1990 και τα Βαλκάνια μύριζαν μπαρούτι. Η πυριτιδαποθήκη της Γιουγκοσλαβίας ήταν έτοιμη να εκραγεί. Κροάτες, Βόσνιοι, Σλοβένοι, Σκοπιανοί και Σέρβοι βίωναν την εθνικιστική παλινόρθωση τους, η οποία λίγο αργότερα θα έφερνε και το ξέσπασμα του εμφυλίου. Ο Πρόεδρος της ενωμένης ακόμα χώρας, Σλόμπονταν Μιλοσεβιτς είχε απαγορεύσει να γίνουν εκλογές στην Κροατία. Εκείνοι όμως τον παράκουσαν και ψήφισαν για ηγέτη τους τον αρχηγό των εθνικιστών, Φράνιο Τούτσμαν.

Τα Βαλκάνια έβραζαν. Σε αυτό το κλίμα λοιπόν έπρεπε να κοντραριστούν στο Ζάγκρεμπ, η Ντιναμό των Μπόμπαν, Σούκερ με τον Ερυθρό Αστέρα των Προσινέτσκι, Σαβίσεβιτς. Μόνο που στο «Μάξιμιρ» μαζί με την ομάδα τους ταξίδεψαν 3.000 Σέρβοι εθνικιστές, οι διαβόητοι «Delije» (σ.σ.: Ηρωες), με μπροστάρη τον Ζέλικο Ραζανάτοβιτς.

Αυτόν που όχι πολύ καιρό αργότερα όλοι μας θα μαθαίναμε ως Αρκάν, καθώς θα γινόταν ο ηγέτης των παραστρατιωτικών Σέρβων στη Βοσνία.

Φτάνοντας στο γήπεδο το σύνθημα που κυριαρχούσε στην πλευρά των φιλοξενούμενων, ήταν το «Ηρθαμε για να σκοτώσουμε τον Τούτσμαν» και το «Η Κροατία ανήκει στη Γιουγκοσλαβία». Εκεί τους περίμεναν όμως οι αντίστοιχα φανατισμένοι οπαδοί των γηπεδούχων και όχι μόνο.

Μαζί με τους «Bad Blue Boys» είχαν συνασπιστεί όλοι οι Κροάτες. Παρόλα αυτά το παιχνίδι διατάχθηκε να διεξαχθεί κανονικά.

Μόνο που δεν θα ξεκινούσε ποτέ…

Πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button