ΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Βόκολος και Λαμία μέσα σε 365 μέρες: Από το «θαύμα» για παραμονή, στα όνειρα των play-offs

«Δεν είμαι από τους ανθρώπους που μιλούν πολύ, δεν μου αρέσουν τα λόγια». Μετά από έναν χρόνο στον πάγκο της Λαμίας, ο Λεωνίδας Βόκολος επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη φράση που είχε πει από την πρώτη μέρα.

«Δεν είμαι από τους ανθρώπους που μιλούν πολύ, δεν μου αρέσουν τα λόγια». Μετά από έναν χρόνο στον πάγκο της Λαμίας, ο Λεωνίδας Βόκολος επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη φράση που είχε πει από την πρώτη μέρα.

Ένας άνθρωπος που έγινε γνωστός από την ποδοσφαιρική του πορεία σε Πανιώνιο, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ αλλά και μέσα από την προπονητική, όπου στάθηκε στο πλευρό του Φερνάντο Σάντος στο EURO 2012 και το Μουντιάλ του 2014 με την Εθνική Ομάδα ενώ βρέθηκε και στους πάγκους κάποιων ελληνικών ομάδων (Κέρκυρα, Πανιώνιος, Athens Kallithea).

Στις 14 Φεβρουαρίου, ο Έλληνας κόουτς μαζί τους συνεργάτες του (Ίσσαρης, Φερνάντεθ, Κουκούλης, Λαρεντζάκης και Νταμάκας) κλήθηκε σε μία πολύ δύσκολη αποστολή καθώς αποδέχθηκε την πρόταση της Λαμίας, η οποία εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα και ο στόχος της παραμονής έμοιαζε αρκετά μακρινός.

Σίγουρα, κανείς δεν περίμενε όπως 365 μέρες μετά από εκείνο το πρωινό, η Λαμία όχι μόνο θα έμενε στα μεγάλα σαλόνια αλλά θα είχε βάλει και… πλώρη για τα play-offs.

Το Gazzetta κάνει τον απολογισμό του 53χρονου κόουτς, ο οποίος έχει εκπλήξει τους πάντες στο πρωτάθλημα και συνεχίζει τη δουλειά με την ίδια ακριβώς συνταγή όπως τότε που ανέλαβε τα ηνία.

«Δεν πιστεύω στα θαύματα αλλά στη δουλειά»

Η παραπάνω ατάκα ειπώθηκε την πρώτη μέρα του Λεωνίδα Βόκολου ως προπονητής της Λαμίας. Ως… θαύμα φαινόταν το γεγονός να καταφέρει η ομάδα να μείνει στην κατηγορία και όχι άδικα βάση των αποτελεσμάτων μέχρι εκείνη την περίοδο.

Συγκεκριμένα, μετά από 22 αγωνιστικές, ο σύλλογος βρισκόταν στην τελευταία θέση με 12 βαθμούς, στο -3 από τον Ιωνικό που ήταν εκτός επικίνδυνης ζώνης έχοντας μόλις μία νίκη (!), εννιά ισοπαλίες και δώδεκα ήττες ενώ είχε γκολ 9-39.

Οι δηλώσεις που είχε κάνει ήταν: «Δεν είμαι από τους ανθρώπους που μιλούν πολύ, δεν μου αρέσουν τα λόγια. Έχω ότι κερδίζει μέσα από τις πράξεις μόνο, θέλω να πω πώς είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην προσπάθεια αυτή της Λαμίας, μέχρι το τέλος της χρονιάς. Διαδέχθηκα έναν εξαιρετικό συνάδελφο, τον Σάββα Παντελίδη. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει πίστη, αυτό πρέπει να καταλάβουν οι ποδοσφαιριστές μας. Θα ήθελα την στήριξη του κόσμου της Λαμίας γιατί ξέρω τη δυναμική αυτής της ομάδας και πιστεύω ότι με τη βοήθεια όλων με το κλίμα που θέλουμε να δημιουργήσουμε, θα φέρουμε τη Λαμία εκεί που πραγματικά της αξίζει.

Αυτό που μπορώ να πω στους οπαδούς, δεν υπάρχει τίποτα δύσκολο ή εύκολο. Αυτό μου έχει μάθει το ποδόσφαιρο και η ζωή. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά στους οπαδούς από το πρώτο λεπτό που θα μπορώ στα αποδυτήρια, στη φιλοσοφία είναι όλοι οι παίκτες για όσο παίζουν για την ομάδα, είναι υποχρεωμένοι να δίνουν τη ψυχή τους. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που πρέπει να έχει ένας ποδοσφαιριστής. Είναι επαγγελματίες, είναι σε ένα εξαιρετικό κλαμπ που τους παρέχονται όλες οι ανέσεις, θα πρέπει, με πρώτα εμένα που θα είμαι από το πρωί έως το βράδυ εδώ, να δώσουμε το καλύτερο που μπορούμε.

Σίγουρα δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα, ούτε μάγος είμαι, αλλά τα βασικά κομμάτια πρέπει να τα περάσουμε. Θα βλέπουμε παιχνίδι με παιχνίδι και μέρα με τη μέρα. Αυτές οι προσπάθειες φτάνουν σε επιτυχία όταν δεν κοιτάς μακριά. Αυτό πρέπει να κάνουμε είναι να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε κάθε παιχνίδι. Στα θαύματα δεν πιστεύω, πιστεύω στην προσπάθεια, στη δουλειά, στην υπομονή και την επιμονή. Μέσα από αυτά μεταφράζονται κάποιες επιτυχίες».

Η νίκη με Άρη ήταν η… ώθηση που ήθελε για τα play-outs

Το ντεμπούτο του έγινε με το… αριστερό καθώς ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 3-0 στη Φθιώτιδα όμως από εκεί και πέρα, μέχρι την έναρξη των play-outs, η Λαμία γέμισε το «σακούλι» της όσο περισσότερο γινόταν.

Ισοπαλία στην έδρα του Βόλου (1-1) με σαφώς βελτιωμένη εμφάνιση και μετά η νίκη που… γύρισε τον διακόπτη. Τρίποντο μετά από έξι μήνες (!) καθώς ήταν 5 Μαρτίου και η προηγούμενη νίκη ήταν την 1η Οκτωβρίου κόντρα στον Λεβαδειακό.

Αντίπαλος ο Άρης. Η Λαμία ήταν εξαιρετική και με το τελικό 2-1, γεύτηκε μετά από καιρό τη χαρά των τριών βαθμών, κάτι που έδωσε την απαραίτητη ώθηση τόσο στη βαθμολογία όσο και στη ψυχολογία των παικτών για να μπουν δυναμικά στα play-outs.

Ακολούθησε η εκτός έδρας ισοπαλία με τον Παναιτωλικό (1-1) και έτσι η ομάδα της Φθιώτιδας μπήκε στο μίνι πρωτάθλημα με 17 βαθμούς και στο -1 από τον Ιωνικό.

Πορεία… πρωταθλητισμού πριν τον «τελικό» παραμονής

Αν και στην πρεμιέρα των play-outs, μόλις τρεις ομάδες πάλευαν για τη σωτηρία (Ιωνικός, Λεβαδειακός και Λαμία), οι εκπληκτική απόδοσή τους, έφερε σε δύσκολη θέση τόσο τον ΠΑΣ Γιάννινα όσο και τον Παναιτωλικό με τον Αστέρα Τρίπολης.

Η Λαμία από τη μεριά της, έκανε μία πραγματική πορεία… πρωταθλητισμού σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα. Ο απολογισμός ήταν τρεις νίκες, ισάριθμες ισοπαλίες και μόλις μία ήττα από τον ΟΦΗ στην Κρήτη (4-1).

Από εκεί και πέρα, η ομάδα του Βόκολου μπήκε δυναμικά κάνοντας το 2/2 κόντρα σε ΠΑΣ Γιάννινα εντός (2-0) και Παναιτωλικό εκτός (1-3). Μετά την ήττα από τους Κρητικούς, ήρθε ένα ακόμη τρίποντο απέναντι στον Ατρόμητο (1-0).

Ακολούθησαν δύο ισοπαλίες με Αστέρα Τρίπολης (0-0) και Λεβαδειακό (1-1) πριν την τελευταία αγωνιστική, όπου απέναντι στον Ιωνικό, έχοντας το προβάδισμα του έξτρα αποτελέσματος (και νίκη και ισοπαλία), η Λαμία ήταν κοντά στην παραμονή.

Από τον εφιάλτη στον… παράδεισο μέσα στη Νίκαια

Ο Ιωνικός χρειαζόταν νίκη, η Λαμία την ισοπαλία ή το διπλό στη Νίκαια. Ένας παιχνίδι που ήταν ο ορισμός ο «θάνατός σου, η ζωή μου». Το πρώτο ημίχρονο είναι… εφιαλτικό για την ομάδα της Φθιώτιδας, η οποία βλέπει τους γηπεδούχους να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το σκορ στο υπέρ του 2-0.

Το γήπεδο ήταν… λάβα, άπαντες δεν έβλεπαν κάποιον τρόπο για να έρθει η ανατροπή. Ο Τσιλούλης είχε μοιραστεί στο Gazzetta τι ειπώθηκε στα αποδυτήρια για εκείνο το ημίχρονο. Η Λαμία εμφανίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο, όπως όταν ανέλαβε ο Βόκολος.

Το «θαύμα» μετατράπηκε σε ελπίδα και η ελπίδα σε… αποτέλεσμα. Αρχικά ο Νούνιες στο 53′ μείωσε σε 2-1 και στο 73′, ο Ζόραν Τόσιτς έστειλε την μπάλα συστημένη στο βάθος της αντίπαλης εστίας για το 2-2.

Στο τελευταίο σφύριγμα της λήξης, η Λαμία τα είχε καταφέρει. Ο Λεωνίδας Βόκολος έκανε την υπέρβαση και κράτησε την ομάδα στα μεγάλα σαλόνια.

Ανανέωση συμβολαίου, σταθερός κορμός και ενίσχυση

Η παραμονή ήταν… δεδομένη. Η δουλειά που είχε κάνει ο 53χρονος κόουτς είχε αφήσει τα σημάδια της στον τρόπο που έπαιζε ο σύλλογος, τα αποδυτήρια έβγαζαν υγεία και στο πρόσωπο του είχε βρεθεί ο κατάλληλος για να χτιστεί η επόμενη μέρα του κλαμπ.

Το… κλειδί στον μεταγραφικό σχεδιασμό, ήταν η σταθερότητα που ήθελε ο Έλληνας τεχνικός. Η ομάδα που είχε συμβάλλει για την παραμονή στην κατηγορία, ήταν η βάση όπου θα χτιζόταν η νέα σεζόν με στόχο την άνετα παραμονή και όχι replay του 2022/23.

Και έτσι και έγινε. Συγκεκριμένα, από την εντεκάδα του αγώνα με τον Ιωνικό (Κοσέλεφ – Αμπάντα, Τζανετόπουλος, Παπαδόπουλος, Σιμόν – Στάνκο, Σλίβκα, Νούνιες – Μαρτίνεθ, Μεδίνα, Τσιλούλης), οι εννιά παρέμειναν στο ρόστερ και μοναδικές απώλειες τους Αμπάντα και Μεδίνα.

Παράλληλα από τους παίκτες του πάγκου (Γκαραβέλης, Πάβλοβετς, Σαραμαντάς, Βασιλαντωνόπουλος, Μπεχαράνο, Τζανδάρης, Ρόμανιτς, Τόσιτς και Μανούσος), έμειναν οι πέντε (Πάβλοβετς, Σαραμαντάς, Βασιλαντωνόπουλος, Τζανδάρης, Τόσιτς).

Ουσιαστικά η Λαμία έκανε προσθήκες στις θέσεις που έμεινε «κενό» στο ρόστερ. Δηλαδή έφυγαν οι Μεδίνα και Βέργος και ήρθαν ο Καρλίτος με τον Ακούνια και τον Λόνγκο. Αποχώρησε ο Αμπάντα και ήρθε ο Αμαράλ με τον Σίντκλεϊ για το αριστερό άκρο της άμυνας.

Από εκεί και πέρα, αποκτήθηκε ο Νάγκι για μπακ-απ του Κοσέλεφ στο τέρμα (και Χατζηεμμανουήλ για να κλείσει η τριάδα), οι Μούλα, Λέικ και Τσιλιανίδης για εξτρέμ, ο Μάλτσι με τον Σαντάνα για το μεσοεπιθετικό κομμάτι ενώ ήρθε και η… βόμβα με τον Τζαγκόεφ (ασχέτως αν μερικές εβδομάδες ο Ρώσος χαφ αποφάσισε να σταματήσει την καριέρα του).

Η «αθόρυβη» αλλαγή στόχου

Ο βασικός στόχος με την έναρξη της σεζόν, ήταν η Λαμία να μην μπει στις περιπέτειες που ήταν λίγους μήνες πριν στη Νίκαια. Μία άνετη παραμονή και το ιδανικό, να συμβεί πριν τα play-outs.

Ωστόσο με το πέρασμα των αγώνων και των θετικών αποτελεσμάτων και κάποιες υπερβάσεις (νίκες με Άρη και Ολυμπιακό), η Λαμία έφτασε σε ένα σημείο να μην κοιτά προς τα κάτω αλλά προς τα… πάνω στον βαθμολογικό πίνακα.

Ακόμα και όταν είχε ένα σερί έξι αρνητικών αποτελεσμάτων (τέσσερις ήττες και δύο ισοπαλίες) σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό στο Κύπελλο Ελλάδας από τον Λεβαδειακό, η ομάδα δεν επηρεάστηκε, επιστρέφοντας με ισοπαλία στην έδρα του Άρη (2-2), νίκη επί του Ολυμπιακού, ισοπαλία στην έδρα του ΟΦΗ (1-1) και έπειτα από την ήττα από τον Πανσερραϊκό, είχε τέσσερις σερί νίκες (!).

Όλα αυτά, έφεραν τη Λαμία να βρίσκεται στην εξάδα με την ολοκλήρωση ενός έτους του Λεωνίδα Βόκολου στον πάγκο και μάλιστα στο +4 από τον Αστέρα Τρίπολης.

Έτσι μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας (πολύ δύσκολο πρόγραμμα με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Ατρόμητο και ΠΑΟΚ) ο στόχος είναι η είσοδος της Λαμίας στα play-offs καθώς η επικίνδυνη ζώνη απέχει 17 βαθμούς.

Ο προπονητής που εμπιστεύεται το ρόστερ του για επιλογές με… ρίσκο

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει τον Λεωνίδα Βόκολο να αλλάζει το πλάνο και το σύστημά του με βάση τον αντίπαλο. Η εμπιστοσύνη που έχει σε ορισμένες μονάδες του ρόστερ για να παίξουν σε διαφορετικές θέσεις, τον βοηθούν να «κλειδώνει» τα ατού.

Ένα μεγάλο παράδειγμα είναι η νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό (1-0) όπου ο Σλίβκα έπαιξε σε θέση αριστερού εξτρέμ, όπου κατάφερε να «σβήσει» με τη βοήθεια των χαφ, τη δεξιά πλευρά των Πειραιωτών που είναι πιο επικίνδυνοι με τον Ροντινέι.

Επίσης, ουκ ολίγες φορές έχουμε δει στην αριστερή πλευρά να παίζουν ο Αμαράλ και ο Σίντκλεϊ προκειμένου να γίνεται πιο αμυντική η αριστερή πλευρά.

Χαμηλά η «μπάλα»

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, ο Λεωνίδας Βόκολος δεν έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα. Οι δηλώσεις του μετά από κάθε ματς είναι πάντα «ζυγισμένες», χωρίς ενθουσιασμό αλλά πάντα δείχνοντας την εμπιστοσύνη στους παίκτες του.

Οι ισορροπίες που διατηρούνται στα αποδυτήρια είναι δουλειά του Λεωνίδα Βόκολου και των συνεργατών του. Ακόμα και μετά το παιχνίδι κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, ο 53χρονος προπονητής διατήρησε χαμηλά την… μπάλα στις δηλώσεις του.

«Σημαντική νίκη για την ομάδα μου, σε ένα παιχνίδι που αξίζαμε 100%, παρότι στο πρώτο μέρος ο Αστέρας στάθηκε λίγο πιο τυχερός και κατάφερε να προηγηθεί, κόντρα στη ροή του αγώνα. Αυτά τα παιδιά πιστεύουνε και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε άλλα τέσσερα παιχνίδια μπροστά. Είμαι πραγματικά υπερήφανος για την προσπάθεια των παικτών μου.

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε τροχιά playoffs αλλά έχουμε μπροστά μας δύσκολα παιχνίδια και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Όπως έχω ξαναπεί αυτή η ομάδα πάει σε κάθε ματς με σκοπό τη νίκη, οπότε το μόνο που κοιτάμε είναι το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο».

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

Back to top button