Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Όταν ο σέντερ φορ Γιώργος Παπανδρέου αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας σε ολόκληρο το 90λεπτο

Μια από τις σπάνιες ιστορίες της Α' Εθνικής «γράφτηκε» στις 23 Μαΐου 1999, όταν ο σέντερ φορ Γιώργος Παπανδρέου υπερασπίστηκε την εστία του Πανηλειακού για ολόκληρο το παιχνίδι κόντρα στον Άρη.

Μια από τις σπάνιες ιστορίες της Α’ Εθνικής «γράφτηκε» στις 23 Μαΐου 1999, όταν ο σέντερ φορ Γιώργος Παπανδρέου υπερασπίστηκε την εστία του Πανηλειακού για ολόκληρο το παιχνίδι κόντρα στον Άρη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου διακρίθηκε ως ένας πολύ ικανός σέντερ φορ των ελληνικών γηπέδων, σε Α’ και Β’ Εθνική, ωστόσο μία από τις στιγμές της καριέρας του που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ, συνέβη στις 23 Μαΐου 1999.

Γιώργος Παπανδρέου:Όταν έπαιξε τερματοφύλακας για 90 λεπτά

Αγωνιζόμενος τότε με τον Πανηλειακό στην Α΄ Εθνική, ο Παπανδρέου επιστρατεύτηκε από τον Μπάμη Τεννέ να φορέσει για όλη την διάρκεια του αγώνα τα γάντια του τερματοφύλακα, καθώς οι Πελοποννήσιοι είχαν ξεμείνει από γκολκίπερ. Ήταν ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας, χωρίς να έχει υπάρξει άλλος μέχρι σήμερα, που έπαιξε σε όλη τη διάρκεια ενός αγώνα ως τερματοφύλακας, μετά τον Θεόφιλο Βερνέζη της ΑΕΚ που το είχε πράξει πέντε φορές στη δεκαετία του ’60, ως αντικαταστάτης του Στέλιου Σεραφείδη.

Τα απρόοπτα που έφεραν τον επιθετικό του Πανηλειακού σε αυτή την αναγκαστική συνθήκη ήρθαν με την εξής σειρά: Ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας, Σωκράτης Κοψαχείλης ήταν εκτός δράσης από καιρό, λόγω τραυματισμού. Έτσι, στο προηγούμενο παιχνίδι από τον Άρη, απέναντι στον Ιωνικό, την εστία υπερασπίστηκε ο αναπληρωματικός Άγγελος Γεωργίου. Μόνο που κι εκείνος τραυματίστηκε και αποχώρησε στο 75′, με τον τρίτο στην ιεραρχία, Γιάννη Λούρδη να περνάει στη θέση του. Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, ο Λιούρδης ακούμπησε την μπάλα με τα χέρια εκτός περιοχής και αντίκρισε την απευθείας κόκκινη κάρτα.

Ο τραυματισμός του Γεωργίου δεν ήταν τέτοιας σοβαρότητας ώστε να μην του επιτρέψει την συμμετοχή του στον αγώνα με τον Άρη, όμως ο Έλληνας τερματοφύλακας είχε δει την κίτρινη κάρτα πριν τραυματιστεί. Ήταν η τρίτη του σεζόν, κάτι που συνεπαγόταν την τιμωρία μιας αγωνιστικής. Εκείνη την περίοδο, οι ομάδες δεν είχαν την δυνατότητα επιλογής, όπως συμβαίνει σήμερα, να απουσιάσει ο τιμωρημένος παίκτης σε όποιον από τους τέσσερις προσεχείς αγώνες ήθελαν. Η τιμωρία αφορούσε υποχρεωτικά την αμέσως επόμενη αγωνιστική.

Τα παράδοξα συνεχίζονται με το ότι ο προπονητής του Πανηλειακού, Μπάμπης Τεννές, απουσίαζε στη Γερμανία για λόγους σκάουτινγκ εκείνες τις ημέρες και δεν καθόταν στον πάγκο της ομάδας κόντρα στους Νικαιώτες. Όταν επέστρεψε και βρέθηκε αντιμέτωπος με την πρωτοφανή κατάσταση, έπρεπε μέσα σε δύο προπονήσεις να επιλέξει τον παίκτη που θα καθίσει στα γκολπόστ στο ματς με τον Άρη. Και ο κλήρος έπεσε στον έμπειρο Παπανδρέου, ο οποίος προτιμήθηκε από τον έτερο δυνατό υποψήφιο, Μίλτο Σαπάνη, αλλά και από τον Τάσο Τασιόπουλο, που είχε φορέσει τα γάντια μετά την αποβολή του Λιούρδη κόντρα στον Ιωνικό.

Γιώργος Παπανδρέου:Όταν έπαιξε τερματοφύλακας για 90 λεπτά

Η σύνθεση του Πανηλειακού στο παιχνίδι με τον Άρη ξεκινούσε από το… σεντερφορίσιο Νο. 9 στη θέση του τερματοφύλακα. Οι Θεσσαλονικείς είχαν μάλιστα βαθμολογικό κίνητρο για έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και οι προβλέψεις για το σκορ ήταν ιδιαίτερα δυσοίωνες για την ομάδα του Πύργου. Ωστόσο, προς γενική έκπληξη, το σκορ στον πίνακα του γηπέδου «Χαριλάου» έγραφε στο ημίχρονο 0-0με τον Παπανδρέου να ανταποκρίνεται εξαιρετικά στην πρόκληση, πραγματοποιώντας μάλιστα και δύο καλές αποκρούσεις σε μια κεφαλιά του Γιώργου Κούτση (13′) και ένα σουτ του Κώστα Λουμπούτη (21′).

Γιώργος Παπανδρέου:Όταν έπαιξε τερματοφύλακας για 90 λεπτά

Με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους (49′), ο Άρης έκανε το 1-0 με μακρινό σουτ του Κένεντι Ναγκόλι, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι δεν είχε απέναντί του κανονικό τερματοφύλακα. Ωστόσο στο 79′ οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν με τον Κώστα Νεμπεγλέρα και βρίσκονταν κοντά σε απρόσμενο αποτέλεσμα με σύνθεση… εκτάκτου ανάγκης. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, αφού η ασφυκτική πίεση του Άρη απέφερε δύο γκολ στο τελευταίο πεντάλεπτο, με τον Κάρλος Φλόρες στο 85′ και τον Πάολο Αντριόλι στο 90′, για το τελικό 3-1.

Η εμφάνιση του τερματοφύλακα Γιώργου Παπανδρέου ήταν παραπάνω από αξιοπρεπής. «Ήταν πολύτιμη εμπειρία, γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να δω το ποδόσφαιρο από την οπτική γωνία του τερματοφύλακα», δήλωσε ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα μετά τη λήξη.

Ακόμη κι αν δεν χρειάστηκε να ξαναφορέσει τα γάντια στο υπόλοιπο της σημαντικής καριέρας του, ο ικανότατος φορ που αγωνίστηκε -μεταξύ άλλων- σε Καβάλα, Εθνικό Πειραιώς, Αθηναϊκό, Εθνικό Αστέρα και ΑΠΟΕΛ με απολογισμό 500 συμμετοχές και 183 γκολ στο σύνολο, έμελλε να ζήσει ως τερματοφύλακας μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες του στα γήπεδα, προσφέροντας και μια ιστορία των γηπέδων της Α’ Εθνικής από αυτές που μένουν στην ιστορία.

ΑΡΗΣ (Αλκέτας Παναγούλιας): Κατεργιαννάκης, Μαλλούς, Λουμπούτης (46? Φλόρες), Κολτσίδας (24? Έρακ), Μάντζιος, Κούτσης, Πανόπουλος, Λιολίδης (73? Τσέβες), Αγαθοκλέους, Αντριόλι, Ναγκόλι
ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ (Μπάμπης Τεννές): Παπανδρέου, Ευθυμίου, Κόλτζος, Τόγιας, Τασιόπουλος, Μήτκος, Τάτσης, Νούσιας, Νεμπεγλέρας, Παππάς (62? Γιαννακίδης, 84? Παπαδόπουλος), Ροζάλες (53? Φερεκίδης)

Ο αγώνας που ο Γιώργος Παπανδρέου αγωνίστηκε κόντρα στον Άρη ως τερματοφύλακας

πηγή: bwinSport-FM

Διαβάστε επίσης

Back to top button