Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

41 χρόνια πριν: Όταν η Καστοριά έγραψε το δικό της παραμύθι (vid)

Στις 25 Μαΐου 1980 γράφτηκε μια ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και της Καστοριάς παράλληλα, καθώς οι «γουναράδες» έγιναν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας.

Στις 25 Μαΐου 1980 γράφτηκε μια ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και της Καστοριάς παράλληλα, καθώς οι «γουναράδες» έγιναν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας.

Ξεκίνησε σαν αουτσάιντερ αλλά τελικά μόνο αυτό δεν ήταν. Κανείς ίσως δεν φανταζόταν εκείνη τη χρονιά, πριν από 41 χρόνια, ότι η Καστοριά θα έφτανε να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας, έναν τίτλο που πήρε επάξια κόντρα στον Ηρακλή.

Η ομάδα του Σάββα Βασιλειάδη έκανε όλη την Καστοριά, όχι μόνο να ονειρεύεται αλλά να ζήσει το όνειρο. Για να φτάσει στον τελικό χρειάστηκε να ξεπεράσει τα εμπόδια των εξής ομάδων κατά σειρά: Εθνικός, Καβάλα, Ολυμπιακός Λουτρακίου, ΑΕΛ, Μακεδονικός Νεάπολης και στον τελικό κόντρα στον Γηραιό.

Η αρχή κόντρα στον Εθνικό στο «Καραϊσκάκης» ήταν δύσκολη μεν, με τους γηπεδούχους να έχουν πέντε δοκάρια και την Καστοριά να παίρνει τη νίκη στην παράταση με το γκολ του Μπεργελέ, στο 114’. Στον επόμενο αγώνα αντίπαλος ήταν η Καβάλα, παιχνίδι που αποδείχθηκε εύκολη υπόθεση για τους «γουναράδες» που επικράτησαν με2-0 με σκόρερ τους Μπάκη (47’) και Ρήγα (αυτογκόλ στο 61’). Ήταν να μην πάρει φόρα η Καστοριά, καθώς στο επόμενο παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό Λουτρακίου, μέσα σε μια δύσκολη έδρα εκείνη την εποχή, πήρε τη νίκη με 5-1 (12’ Μαριόλης – 28’, 44’, 57’ Τσιρώνης, 66’ Κόπανος, 88’ Παπαβασιλείου). Στα προημιτελικά οι «γουναράδες» αναμετρήθηκαν με την ΑΕΛ, σε ένα παιχνίδι όπου η ομάδα της Λάρισας έπαιξε σκληρή άμυνα, αλλά οι γηπεδούχοι κατάφεραν με τον Τσιρώνη στο 75’ να πάρουν ακόμη μία νίκη, να προκριθούν στην επόμενη φάση και οι φίλαθλοι της ομάδας να ξεσπάσουν σε έντονους πανηγυρισμούς.

Στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς των προημιτελικών, μέσα στη Λάρισα, ο Δίντσικος άνοιξε το σκορ στο 17’ για την Καστοριά, φέρνοντας την ομάδα ένα βήμα από τον ημιτελικό. Ο Βαλαώρας στο 65’ ισοφάρισε σε 1-1 που ήταν και το τελικό σκορ, ένα αποτέλεσμα όμως που σε συνδυασμό και με τη νίκη της Καστοριάς στο πρώτο παιχνίδι, της έδωσε την πρόκριση. Στα ημιτελικά, σε διπλά παιχνίδια η Καστοριά επικράτησε και στους δύο αγώνες του Μακεδονικού Νεαπόλεως, με 2-0 στην έδρα της (σκόρερ: Σημαιοφορίδης, Τσιρώνης) και 1-2 στην έδρα του Μακεδονικού και έφτασε επάξια στον τελικό, όπου αντιμετώπισε τον Ηρακλή, του Βασίλη Χατζηπαναγή.

Στο γήπεδο της «Νίκος Γκούμας» της Νέας Φιλαδέλφειας, η Καστοριά παρατάχθηκε αρχικά  με τους Σαργκάνη, Αλεξιάδη, Σημαιοφορίδη, Παράσχο, Σιαπανίδη, Κόπανο, Γρ. Παπαβασιλείου, Αρ. Παπαβασιλείου, Δίντσικο, Βοϊτσίδη και Τσιρώνη και από την αρχή του αγώνα πίεζαν και κατάφεραν να κλειδώσουν τα μεγάλα ονόματα τους Ηρακλή, τους Χατζηπαναγή, Καλαμπάκα και Χατζηελευθερίου. Παρ’ όλα αυτά ο Ηρακλής ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ, με το γκολ του Καλαμπάκα στο 14’. Στο 40’ ο Σημαιοφορίδης ισοφάρισε και στο 49’ ο Δίντσικος με κεφαλιά έδωσε προβάδισμα, με 2-1. Ο Τσιρώνης στο 69’ έκανε το 3-1, ο Μαυροδουλάκης μείωσε σε 2-3 για τον Ηρακλή, αλλά η Καστοριά δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και με δύο γκολ του Τσιρώνη, έγραψε το τελικό 5-2 και στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία της. Με το τέλος του αγώνα οι παίκτες δε σταμάτησαν να φωνάζουν ρυθμικά, το όνομα του προπονητή τους… ”Σάββας- Σάββας”, ενώ αναφέρθηκαν και στον Κάζιμιρ Γκόρσκι, τον τεχνικό με τον οποίο είχε ξεκινήσει η Καστοριά, που έδωσε και από την πλευρά του, τα συγχαρητήρια στην ομάδα: «Συγχαρητήρια, ήσασταν οι καλύτεροι και κερδίσατε δίκαια’».

Για τον τελικό είχαν ταξιδέψει στην Αθήνα περίπου 4.000 φίλοι της Καστοριάς, οι οποίοι φυσικά μετά την κατάκτηση του τίτλου ξέσπασαν σε πανηγύρια ενώ ακόμη περισσότεροι φίλοι της ομάδας την υποδέχθηκαν κατά την επιστροφή της στην Καστοριά, με την πόλη να ερημώνει για να παρευρεθούν όλοι στη  υποδοχή και στα πανηγύρια.

Το τρόπαιο που… κατασχέθηκε

Το 1997 λόγω χρεών το τρόπαιο της ομάδας κατασχέθηκε! Κατασχέθηκε μαζί με τα γραφεία της Καστοριάς, και βρίσκεται στα χέρια του νυν διοικητή του Νοσοκομείου της πόλης, με τους παλαίμαχους παίκτες της ομάδας, να έχουν εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία τους για επιστροφή του τροπαίου στο σύλλογο και όχι να παραμείνει στα χέρια ενός ιδιώτη.

Η ίδρυση της ομάδας

Η Καστοριά ιδρύθηκε στις 6 Αυγούστου 1963 με τη συγχώνευση τριών ομάδων της Καστοριάς, του Ατρομήτου (ιδρύθηκε το 1928) και των Άρη και Ορεστιάδας (και οι δύο ιδρυθείσες στις αρχές της δεκαετίας ’30). Ως και την περίοδο 1965-1966 αγωνίστηκε με τον  το όνομα του Άρη Καστοριάς αγωνίστηκε, και στη συνέχεια με το όνομα Α.Γ.Σ. Καστοριά. Ξεκίνησε από τη Β΄ Εθνική και το 1974 ανέβηκε στην Α΄ Εθνική. Το 2012 υποβιβάστηκε στην Α΄ ΕΠΣ Καστοριάς έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια στις εθνικές κατηγορίες και από τότε την ομάδα ταλανίζουν προβλήματα και το καλοκαίρι του 2019 δόθηκε στην ομάδα νέα επωνυμία, «Α.Γ.Σ. Νέα Καστοριά Καστοριάς».

Ο τελικός Κυπέλλου 1980

Ηρακλής – Καστοριά 2-5

Σκόρερ: Καλαμπάκας (14′ πέναλτι), Μαυροδουλάκης (80′) – Παπαδόπουλος (40′ αυτογκόλ), Δίντσικος (49′), Τσιρώνης (69′, 87′ , 90′ + 2′ πέναλτι)

ΗΡΑΚΛΗΣ: Παπαδόπουλος, Βούλγαρης, Μαυροδουλάκης (80΄Αλεξιάδης),Μιχαηλίδης, Βαβρόφσκυ, Ξανθόπουλος, Καφκενάρης, Χατζηελευθερίου (70΄Τσιρίκας), Καλαμπάκας, Παπαϊωάννου, Χατζηπαναγής.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σαργκάνης (88΄Ερμείδης), Αλεξιάδης, Σημαιοφορίδης, Παράσχος, Σιαπανίδης, Κόπανος, Γρ. Παπαβασιλείου, Αρ. Παπαβασιλείου, Δίντσικος (71΄Χουνουζίδης), Βοϊτσίδης, Τσιρώνης.

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Back to top button