Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Λεονάρντο: «Θέλω να κλείσω την καριέρα του στην Ελλάδα»

Το 2005 ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να δοκιμάσει την τύχη του. Άγνωστος μεταξύ αγνώστων, ο 19χρονος τότε Λεονάρντο ξεκίνησε την περιπέτειά του από τη Φυλή, φορώντας τη φανέλα του Θρασύβουλου.

Ο 34χρονος Βραζιλιάνος πρώην μέσος της ΑΕΚ, Λεονάρντο, ζει μόνιμα πλέον στην Ελλάδα και μιλά στο gazzetta.gr για την επιθυμία του να επιστρέψει στη Super League.

Το 2005 ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να δοκιμάσει την τύχη του. Άγνωστος μεταξύ αγνώστων, ο 19χρονος τότε Λεονάρντο ξεκίνησε την περιπέτειά του από τη Φυλή, φορώντας τη φανέλα του Θρασύβουλου.

Ακολούθησε το φύλλο πορείας για τη Βοιωτία. Δύο χρόνια και στο Λεβαδειακό. Μέχρι που το 2009 η ΑΕΚ του έδωσε τη μεγάλη ευκαιρία να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Έπειτα η Ασία έγινε το «δεύτερο σπίτι» του.

Νότια Κορέα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κίνα. Εδώ και λίγους μήνες επέστρεψε στη χώρα μας. Όπως εξηγεί στο gazzetta.gr θέλει να… ριζώσει εδώ και να κλείσει την καριέρα του στο πρωτάθλημα από το οποίο την ξεκίνησε ουσιαστικά.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αγαπάμε τόσο πολύ, τόσο εγώ, όσο και η οικογένειά μου. Ακόμη και όταν έπαιζα στη Νότια Κορέα ή την Κίνα, αν και η απόσταση ήταν μεγάλη, ερχόμουν για διακοπές. Έχω σπίτι στην Αθήνα και τώρα μένω πλέον μόνιμα εδώ. Εγώ επέστρεψα μόλις τελείωσε η περιπέτεια στην Κίνα. Η οικογένειά μου βρισκόταν ήδη εδώ για να είναι πιο ασφαλής στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Αυτό που θέλω, είναι ν’ αγωνιστώ ξανά στην Ελλάδα. Βρίσκομαι στη χώρα, εδώ έκανα τα πρώτα μου βήματα και θα ήθελα να κλείσω στην καριέρα μου στη Super League».

Η ΑΕΚ δεν μπορεί, παρά να έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Με την Ένωση κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, τον πρώτο τίτλο της καριέρας του. Ήταν η ομάδα που τού έδωσε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και το διαβατήριο για τις επόμενες μεταγραφές του. Ο ίδιος θυμάται με νοσταλγία εκείνα τα χρόνια, τονίζει ότι θα ήθελε να φορέσει και πάλι τα κιτρινόμαυρα, αλλά ξεκαθαρίζει ότι είναι επαγγελματίας.

«H AEK σημαίνει πολλά για μένα. Είναι η ομάδα στην οποία έκανα το μεγάλο βήμα στην καριέρα μου. Ήταν φανταστικά χρόνια. Δεν μπορώ, ωστόσο, να μην κάνω αναφορά στο Θρασύβουλο και το Λεβαδειακό, τις άλλες δύο ομάδες που αγωνίστηκα τα επτά χρόνια που έζησα στην Ελλάδα.

Θα ήταν φανταστικό να επιστρέψω στην ΑΕΚ, αλλά είμαι επαγγελματίας και τώρα η μόνη σκέψη μου είναι να παίξω ξανά εδώ στην Ελλάδα. Είτε στην ΑΕΚ, είτε σε κάποια άλλη ομάδα. Είμαι διαφορετικός από όταν έφυγα. Έχω εξελιχθεί ως παίκτης και ως άνθρωπος. Αγωνίστηκα σε κορυφαίες ομάδες της Ασίας, απέκτησα εμπειρίες. Είμαι πιο ώριμος».

Η Ασία αποτελεί ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο με «χρυσές σελίδες» για τον 34χρονο Λεονάρντο. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Νότιας Κορέας με τη Γεονμπούκ (2014,2015), αλλά και το Champions League το 2016. Με την Αλ Ζαζίρα πανηγύρισε το πρωτάθλημα του 2017. Ύστερα ακολούθησαν η Τιανζίν και η Σαντόνγκ στην Κίνα. Μετά τη διάλυση της τελευταίας έμεινε και παραμένει… ελεύθερος. Ποιες ήταν οι καλύτερες στιγμές του; Είχε προτάσεις από άλλες ομάδες; Από την Ελλάδα; Θυμάται, μάλιστα, την προσέγγιση από την ΑΕΚ έστω κι αν η επιστροφή δεν έγινε πραγματικότητα.

«Ήταν πολλές οι ωραίες στιγμές. Η τελευταία μου χρονιά στην ΑΕΚ, τα 4,5 χρόνια στη Γεονμπούκ στη Νότια Κορέα, αλλά και το πέρασμά μου από τα Εμιράτα έδωσαν κάτι ξεχωριστό. Πολλές συμμετοχές, γεμάτες χρονιές με γκολ και ασίστ, αλλά και τίτλους.

Τα τελευταία εννιά χρόνια είχα πολλές προτάσεις, από ομάδες στην Ταϊλάνδη, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, αλλά επέλεξα να τις αρνηθώ, ώστε να μπορώ να είμαι κοντά στην οικογένεια μου, η οποία ελει να μείνει στην Ελλάδα. Θα μπορούσα να κοιτάξω το επαγγελματικό κομμάτι μόνο, αλλά δεν είναι το παν. Σημασία έχει και πού νιώθεις καλά. Εμείς νιώθουμε καλά στην Ελλάδα.

Είχαμε συζητήσεις με ομάδες, μία από αυτές ήταν και η ΑΕΚ. Το κλίμα ήταν θετικό, αλλά για κάποιο λόγο δεν έγινε. Δεν αποφασίζω εγώ, η ζωή συνεχίζεται και είμαι βέβαιος ότι κάτι καλό θα εμφανιστεί για μένα το καλοκαίρι.

Όταν έμεινα ελεύθερος από την ομάδα στα Εμιράτα, είχα μια πρόταση από την Κίνα και ο προπονητής της ομάδας – ήταν ο πρώην προπονητής μου στη Γεονμπούκ – με έπεισε να την αποδεχτώ. Πήραμε την απόφαση να αποδεχτούμε την πρόκληση και να μετακομίσουμε στην Κίνα».

Κλείνοντας, ο ίδιος στέκεται στην απόφασή του να επιλέξει την Ελλάδα ως μόνιμο τόπο κατοικίας. Πολύ μακριά από την πατρίδα του, Βραζιλία, δεν έπελεξε τη Νότια Κορέα ή τις χώρες του Κόλπου για να ζήσει. Γοητεύτηκε από τον ελληνικό ήλιο και το ταμπεραμέντο μας.

«Η Ελλάδα σημαίνει πολλά για μένα, είμαι ευγνώμων στον Θεό που μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω και να ζήσω σε μια χώρα σαν αυτήν, Η Ελλάδα με βοήθησε πολύ, είμαι επίσης πολύ ευγνώμων σε όλους τους ανθρώπους που με βοήθησαν εδώ στην Ελλάδα, τους προπονητές, τους συμπαίκτες και τους φίλους που έκανα και έχω ακόμα στη χώρα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που εγώ και οικογένεια έχουμε μέσα στην καρδιά, η κόρη μου γεννήθηκε εδώ παντρεύτηκα τη γυναίκα μου εδώ. Είναι η χώρα που επιλέγουμε να ζήσουμε στο μέλλον, οπότε το μόνο που έχω να πω είναι ευχαριστώ Ελλάδα, ευχαριστώ Θεέ μου για όλα όσα έζησα και για όλα όσα πρόκειται να ζήσουμε εδώ σε αυτήν τη χώρα».

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button