Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Εντουάρντ Μεντί: Από παγκίτης στη Γ’ εθνική το 2016, στην Τσέλσι το 2020

Αν κάποιο το 2016, έλεγε στον Εντουαρντ Μεντί ότι θα υπάρχει το 2020 θα υπάρχει η πανδημία του κορωνοϊού και εκείνος θα παίζει στην Τσέλσι, είναι πιθανό να σου έλεγε «δε ξέρω τι είναι αυτός ο κορωνοϊός, αλλά σιγά μην παίζω στην Τσέλσι».

Αν κάποιο το 2016, έλεγε στον Εντουαρντ Μεντί ότι θα υπάρχει το 2020 θα υπάρχει η πανδημία του κορωνοϊού και εκείνος θα παίζει στην Τσέλσι, είναι πιθανό να σου έλεγε «δε ξέρω τι είναι αυτός ο κορωνοϊός, αλλά σιγά μην παίζω στην Τσέλσι». Κι’ όμως, ο Γάλλος γκολκίπερ έφτασε να αγωνίζεται στο κορυφαίο επίπεδο. Πως; Το ποδόσφαιρο, είναι όπως η ζωή. Στιγμές. Και πρέπει να ζεις, τη κάθε μια. Και να προχωράς χωρίς να θεωρείς τίποτα δεδομένο…

Η βάση του Εντουάρντ Μεντί είναι η Χάβρη. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Γαλλίας, μιας χώρας που έχει πολλού θύλακες μεταναστών. Οικογενειών που έψαχναν πατρίδα. Μέρος να μεγαλώσουν, να ζήσουν, να ονειρευτούν. Από τη γειτονιά της Caucriauville, έχουν βγει αρκετά παιδιά μεταναστών που βρήκαν το δρόμο τους μέσα από το ποδόσφαιρο. Ο Ντιαβαρά, ο Ντορασό, ο Μαμαντού Νιανγκ, ο Ενζονγκμπιά, ο Εντουάρντ Μεντί.

Στην ακαδημία της Χάβρης ξεκίνησε και στα 16 του ήξερες πως βρίσκεται στο πρώτο του σταυροδρόμι. Έδωσε τη μάχη του και έχασε. Η Χάβρη αποφάσισε να κρατήσει τον Ζακαρί Μπουσέρ. Σας λέει κάτι αυτό το ονοματεπώνυμο; Ο Μπουσέρ ανήκει, από το καλοκαίρι του 2020 στον Άρη… Ο Μεντί έπρεπε να διαλέξει αν θα το παλέψει ή αν θα τα παρατήσει. Και στα 19 του βρέθηκε στην Σερμπούρ, ομάδα Γ΄ Κατηγορία, ως αναπληρωματικός τερματοφύλακας.

Η Σερμπούρ έγινε για τον Μεντί το νέο του ποδοσφαιρικό σπίτι. Εκεί στέγασε τα όνειρα για καριέρα, ξεκινώντας χαμηλότερα από εκεί που περίμενε. Αλλά και πάλι στόχευε ψηλά…. Τα χρόνια περνούσαν. η καταξίωση στο ποδοσφαιρικό στερέωμα που ονειρευόταν, δεν ερχόταν. Ούτε καν οι συμμετοχές που θα τον έκαναν να ελπίζει σε κάτι.

Το συμβόλαιο με την Σερμπούρ δεν ανανεώθηκε και ο Μεντί έμεινε άνεργος. Που κατέληξε; Να κάνει προπονήσεις με τους αναπληρωματικούς της Χάβρης, έχοντας γυρίσει στη παλιά του γειτονιά. Ένας άνεργος ποδοσφαιριστής που δεν είχε να επιδείξει κάτι στο βιογραφικό του. Όλα αυτά το 2014. Χρειάστηκε να περάσουν δυο χρόνια. Κοιτάζοντας πίσω, δυο χρόνια σου φαίνεται μια στιγμή. Κοιτάζοντας μπροστά, δυο χρόνια σου φαίνονται πολλά. Και είναι πολλά. Να είσαι μετέωρος. Και έρχεται μια στιγμή και όλα αλλάζουν… Τόσο απλά; Ε, όχι και απλά. Για να σου αλλάξει τη ζωή ένα τηλεφώνημα.

Ο Εντουάρντ Μεντί και ο Ντομινίκ Μπερνάτοβιτς

Το καλοκαίρι του 2016 δέχθηκε ένα τηλεφώνημα – κάλεσμα στην Μαρσέιγ, από ένα παλιό του συμπαίκτη στη Σερμπούρ, τον Ντομινίκ Μπερνάτοβιτς. Στη Μαρσέιγ; Από που κι’ ως που; Οι Μασσαλοί έψαχνα τέταρτο τερματοφύλακα για την β’ ομάδα τους. Έλα τώρα, ας μη κοροϊδευόμαστε. Για τελευταία τρύπα του ζουρνά τον ήθελαν… Και φυσικά ο Εντουάρντ Μεντί πήγε. Εκείνο το διάστημα, δεν ήταν καν… τρύπα σε ζουρνά.

«Τα υπόλοιπα, είναι ιστορία» θα μπορούσε να πει κανείς και να κλείσει εδώ το κείμενο. Αυτή, λοιπόν η ιστορία, είναι η μεγάλη νίκη του Μεντί. Πάλεψε, δούλεψε, μόχθησε στην Μαρσέιγ, αλλά, μάντεψε…. Ούτε εκεί πήρε το συμβόλαιο που θα ήθελε… Όμως, ούτε ένα δευτερόλεπτο της προσπάθειες και της θέλησης που έδειξε δεν πήγε χαμένο. Τον προσέγγισε η Ρεμς, που βρισκόταν στην δεύτερη κατηγορία, και του έδωσε συμβόλαιο. Κανονικό συμβόλαιο. Τι, πόσα; 5000 Ευρώ το μήνα.

Στη Ρεμς ήταν ο αναπληρωματικός κίπερ, πίσω από τον Γιοχάν Καρασό. Δεν ήταν πια η τελευταία τρύπα του ζουρνά. Ήταν εκεί. Ζούσε το όνειρο. Το ζούσε διότι δούλεψε, επέμεινε, άντεξε. Και βρέθηκε κάτω από τα δοκάρια. Συνέδεσε το όνομά του με την άνοδο της Ρεμς στην πρώτη κατηγορία. Το καλοκαίρι του 2019 πήρε μεταγραφή. Ναι μεταγραφή. Κανονική. Ο Μεντί ο άνεργος…

Και με τη Ρεν έζησε τη χρονιά της εξόδου της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και η Τσέλσι έδωσε 25 εκατομμύρια Ευρώ για τον Μεντί, τον άνεργο.

Όταν η Τσέλσι αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή τη μεταγραφή, ακολούθησε ένας μικρός χαμός. Ναι, ωραία ιστορία η πορεία του Μεντί. Διδακτική. Αλλά, για πες μου. Εσύ, ως φίλαθλος, μιας ομάδας που που πάει για τίτλους. Που τη βλέπεις να προσπαθεί να αγοράσει τους καλύτερους και ψάχνει για τερματοφύλακα διότι ο Κέπα, η πιο ακριβή μεταγραφή τερματοφύλακα στην ιστορία, δεν «τραβάει», τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις οτι θα τον αντικαταστήσει ο Μεντί που ήταν στα αζήτητα της Γαλλίας ως τα 24 του;

Η μεταγραφή του Μεντί εγκρίθηκε από τον πρωην κίπερ της Ρεν και νυν τεχνικό διευθυντή της Τσέλσι, Πιετρ Τσεχ. Τι κύκλους μπορεί να κάνει η ζωή. Αλλά, γιατί απορούμε; Μόλις τώρα είδαμε τον κύκλο της ζωής του Μεντί…

πηγή: Repress.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button