Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Ανασκόπηση Πρωταθλήματος Super League Interwetten 2020-21: Η “ακτινογραφία” του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τη σεζόν με θεωρημένο πλέον το ευρωπαϊκό του διαβατήριο, καθώς η απαγόρευση συμμετοχής του στα Κύπελλα Ευρώπης έφτασε στο τέλος της.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τη σεζόν με θεωρημένο πλέον το ευρωπαϊκό του διαβατήριο, καθώς η απαγόρευση συμμετοχής του στα Κύπελλα Ευρώπης έφτασε στο τέλος της.

Στο χέρι του πλέον, εφόσον εξασφάλιζε μια από τις τέσσερις θέσεις που ήταν διαθέσιμες για τις ελληνικές ομάδες.

Παράλληλα, έχοντας τερματίσει πέρσι τέταρτος, αναζητούσε και το κάτι περισσότερο.

Την ομάδα ανέλαβε ο Ισπανός Ντάνι Πογιάτος. Αντικαταστάθηκε γρήγορα, ανέλαβε ο Λάζλο Μπόλονι και ο Παναθηναϊκός έκανε πορεία που εξασφάλισε σύντομα την παρουσία του στην εξάδα.

Προσπάθησε ως το τέλος να πάρει την προνομιούχο τέταρτη θέση, αλλά έμεινε πέμπτος μένοντας χωρίς ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά στην ιστορία του δεν νίκησε στα πρώτα πέντε παιχνίδια του πρωταθλήματος.

Μάλιστα με το άσχημο εντός έδρας ξεκίνημα και δεδομένη την απουσία θεατών, αποφάσισε να αφήσει το «Σπύρος Λούης» για το «Απόστολος Νικολαϊδης», κίνηση που τον βοήθησε αγωνιστικά και βαθμολογικά.

Μέσα στον Ιανουάριο κράτησε την εστία του ανέπαφη για επτά διαδοχικά παιχνίδια, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια. Ήταν το καλύτερο διάστημα του Παναθηναϊκού σε όλη τη σεζόν.

Αντίθετα στα Playoffs δεν άντεξε, μένοντας μάλιστα χωρίς νίκη για οκτώ παιχνίδια, που είναι ρεκόρ στην ιστορία του στην Α’ Εθνική/Super League.

Η πορεία
Από το πρώτο παιχνίδι στην Τρίπολη, όπου έχασε από τον Αστέρα με 1-0, ο Παναθηναϊκός έδειξε δυσκολία στο γκολ και στην κυριαρχία του στο παιχνίδι.

Οι «πράσινοι» ταξιδεύουν στη Λάρισα, όπου προηγούνται με 1-0, αλλά ισοφαρίζονται στο 87’ από την ΑΕΛ.

Στο πρώτο παιχνίδι εντός έδρας έρχεται νέα απογοήτευση με την ήττα από τον Άρη και λίγες μέρες μετά απομακρύνεται ο Ντάνι Πογιάτος.

Με το Σωτήρη Συλαϊδόπουλο στον πάγκο, ο Παναθηναϊκός αποφεύγει την ήττα στο Ηράκλειο, ισοφαρίζοντας δύο φορές τον ΟΦΗ, τη δεύτερη στο τέλος του αγώνα. Ούτε το ντεμπούτο του Μπόλονι φέρνει νίκη στις 24 Οκτωβρίου με το Βόλο, αφού οι φιλοξενούμενοι ισοφαρίζουν στο τέλος του αγώνα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός ξεκινά χωρίς νίκη σε πέντε παιχνίδια το πρωτάθλημα. Η πρώτη ανακούφιση έρχεται την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου, όταν επιτέλους κάνει νίκη, 2-0 μέσα στη Λαμία, ενώ τρεις μέρες μετά κερδίζει και το αναβληθέν της δεύτερης αγωνιστικής με τον Απόλλωνα.

Ωστόσο τα προβλήματα του Παναθηναϊκού είναι εκεί…  Δύο ήττες, εντός έδρας από τον Ατρόμητο και στο Νέο Φάληρο από τον Ολυμπιακό, κρατούν τον Παναθηναϊκό πολύ πίσω. Και η σκέψη βέβαια δεν είναι στο ευρωπαϊκό εισιτήριο άμεσα, αλλά υπάρχει ανησυχία για την εξασφάλιση της παρουσίας στα Playoffs.

Ακολουθεί μια νίκη επί του Παναιτωλικού, αλλά τη μεγάλη ώθηση και το κουράγιο στη σεζόν, ο Παναθηναϊκός το παίρνει από τη μεγάλη νίκη του στις 6 Δεκεμβρίου εκτός έδρας επί της ΑΕΚ με 2-1.

Μια εβδομάδα μετά οι «πράσινοι» κάνουν ξεκίνημα στο «Απόστολος Νικολαϊδης» με νίκη 2-0 επί του ΠΑΣ Γιάννινα. Οι τρεις διαδοχικές νίκες ανεβάζουν τον Παναθηναϊκό πέμπτο. Ωστόσο θα τον αποδυναμώσει ο τραυματισμός του Δημήτρη Κουρμπέλη.

Χάνει από τον ΠΑΟΚ στο τέλος του γύρου και του έτους, ενώ το 2021 ξεκινά με ισοπαλία εντός με τον Αστέρα Τρίπολης. Ο Παναθηναϊκός κινείται σε ένα γκρουπ ομάδων από την πέμπτη ως την όγδοη θέση.

Από την ημέρα των Φώτων φαίνεται να αλλάζει κάτι, κυρίως στην άμυνα του Παναθηναϊκού. Του φτάνουν ένα ή δύο γκολ, για κάνει πέντε διαδοχικές νίκες, χωρίς μάλιστα να δεχτεί γκολ και μια από αυτές στην έδρα του Άρη.

Πλέον ο Παναθηναϊκός είναι πέμπτος, 11 βαθμούς από τον έβδομο Βόλο, ενώ έχει αρχίζει να κοιτάζει ψηλότερα, αφού ο τέταρτος ΠΑΟΚ είναι σε απόσταση δύο μόλις βαθμών.

Η Λαμία του σταματά το σερί νικών με ένα 0-0 στη Λεωφόρο, ενώ ο Ατρόμητος καταφέρνει να του βάλει γκολ, δύο μάλιστα, ωστόσο ο Παναθηναϊκός περάνει αλώβητος από το Περιστέρι με 3-2, βάζοντας για πρώτη φορά τρία γκολ στη σεζόν. Μάλιστα παίζουν για πρώτη φορά τα νέα του αποκτήματα Σανκαρέ, Ενγκμπαγκοτό και Νιάς.

Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι το ντέρμπι των «αιωνίων». Ο Παναθηναϊκός πανηγυρίζει τη νίκη, ενώ υποχρεώνει τον Ολυμπιακό στην πρώτη ήττα της σεζόν.

Οι «πράσινοι» παραμένουν πέμπτοι, αλλά έχουν απόσταση μόλις δύο βαθμούς από τις τρεις άλλες ομάδες που κυνηγούν. Εκεί που θα πίστευε κανείς ότι ο Παναθηναϊκός είχε πάρει φόρα, ξαφνικά παθαίνει καθίζηση. Χάνει τρεις φορές από τον ΠΑΣ Γιάννινα σε 17 μέρες, τις δύο για το Κύπελλο, χάνει και στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό, ενώ κάνει ισοπαλία με την ΑΕΚ εντός έδρας.

Μένει λίγο πίσω αλλά κερδίζει το τελευταίο παιχνίδι στην κανονική διάρκεια με τον ΠΑΟΚ και μπαίνει στα Playoffs με ακέραιες τις ελπίδες του για την τέταρτη θέση, αφού είναι στο «μείον δύο» από τον ΠΑΟΚ.

Ξεκινά το μίνι πρωτάθλημα με δύο χαμένους βαθμούς στην Τρίπολη, αφού προηγήθηκε του Αστέρα με 2-0 ως το 84’, αλλά ισοφαρίζεται με γκολ στις καθυστερήσεις από τον τερματοφύλακα Νίκο Παπαδόπουλο.

Νικά τον ΠΑΟΚ για δεύτερη φορά, με το εντυπωσιακό 3-0 μάλιστα, και πλέον για πρώτη φορά έχει πατήσει την τέταρτη θέση, ξεπερνώντας την ΑΕΚ και στον ένα βαθμό από τον ΠΑΟΚ. Αλλά και πάλι ο διακόπτης γυρίζει.

Η ήττα από τον Ολυμπιακό στο Νέο Φάληρο είναι ένα αποτέλεσμα που δεν φέρνει αναταραχή, αλλά όταν στις 18 Απριλίου ο Άρης περνάει από τη Λεωφόρο με 2-1, ο Παναθηναϊκός χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του.

Πάλι πέντε βαθμούς από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Πριν από το Πάσχα φέρνει ισοπαλίες στην έδρα των δύο «δικεφάλων». Όμως οι ισοπαλίες δεν αρκούν για να πλησιάσει.

Η ισοπαλία στην έδρα του με τον Αστέρα Τρίπολης τον βάζει με την πλάτη στον τοίχο. Στις 9 Μαίου δεν έχει πλέον περιθώριο άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη με την ΑΕΚ. Ωστόσο ο Μακέντα χάνει πέναλτι και ο Παναθηναϊκός τον αγώνα, για να σβήσουν εκεί οι ελπίδες.

Ο Παναθηναϊκός δεν κερδίζει και τα δύο τελευταία, χωρίς το Μπόλονι πλέον στον πάγκο, και μένει πέμπτος.

Ο προπονητής
Με τον 42χρονο Ισπανό Ντανιέλ Πογιάτος ξεκίνησε ο Παναθηναϊκό τη σεζόν, αλλά μετά από τα τρία πρώτα παιχνίδια αντικαταστάθηκε στις 12 Οκτωβρίου.

Ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος από τις ηλικιακές ομάδες του Παναθηναϊκού, έμεινε για μια εβδομάδα υπηρεσιακός, ως τις 19 Οκτωβρίου. Τότε ανέλαβε ο έμπειρος Λάζλο Μπόλονι.

Ο Ρουμάνος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες, αν και είχε καλά διαστήματα και περιόδους ανάκαμψης. Στις 10 Μαίου, μετά την ήττα από την ΑΕΚ και την απώλεια της θέσης στην Ευρώπη ο Μπόλονι αποτέλεσε παρελθόν και ο Συλαϊδόπουλος επιστρατεύθηκε και πάλι για τα δύο τελευταία παιχνίδια.

Η ταυτότητα της σεζόν
Αγώνες: 36
Νίκες: 14
Ισοπαλίες: 11
Ήττες: 11
Τέρματα: 41-34
Παίκτες που χρησιμοποίησε: 33
Παίκτες που σκόραραν: 13

Οι συμμετοχές:
Σωκράτης Διούδης (Τ) 34
Καρλίτος (Ε) 32
Φεντέρικο Μακέντα (Ε) 31
Αναστάσιος Χατζηγιοβάνης (Μ) 29
Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος (Μ) 28
Μπαρτολομέου Σένκεφελντ (Α) 27
Αχιλλέας Πούγγουρας (Α) 27
Λούκας Βιγιαφάνιες (Μ) 26
Φραν Βέλεθ (Α) 25
Ζοζέ Μαουρίσιο (Μ) 25
Χουάνκαρ (Α) 24
Γιοάν Μολό (Ε) 24
Φώτης Ιωαννίδης (Ε) 23
Αϊτόρ (Ε) 22
Φακούντο Σάντσες (Α) 21
Αργύρης Καμπετσής (Ε) 19
Γενί Ενγκμπαγκοτό (Ε) 14
Σέικ Νιάς (Α) 13
Γιάννης Μπουζούκης (Μ) 13
Βασίλης Ζαγαρίτης (Α) 12
Γιουνούς Σανκαρέ (Μ) 10
Δημήτρης Κουρμπέλης (Μ) 10
Γιασίν Αγιούμπ (Μ) 9
Δημήτρης Σερπέζης (Ε) 8
Αντόνιο Σαβιέρ (Ε) 7

Δημήτρης Εμμανουηλίδης (Ε) 7
Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης (Α) 6
Ανδρέας Αθανασακόπουλος (Μ) 5
Δημήτρης Καραγιάννης (Α) 4
Θεοφάνης Μαυρομάτης (Α) 2
Σπύρος Τζαβίδας (Ε) 2
Βασίλης Ξενόπουλος (Τ) 1
Νίκος Χριστογιώργος (Τ) 1

Οι σκόρερ:
9 γκολ: Φεντέρικο Μακέντα
6 γκολ: Καρλίτος
4 γκολ: Φώτης Ιωαννίδης
3 γκολ: Γιουνούς Σανκαρέ, Αναστάσιος Χατζηγιοβάνης, Αϊτόρ, Αργύρης Καμπετσής
2 γκολ: Φραν Βέλεθ, Λούκας Βιγιαφάνιες, Ζοζέ Μαουρίσιο
1 γκολ: Μπαρτ Σένκεφελντ, Δημήτρης Κουρμπέλης, Δημήτρης Εμμανουηλίδης

Διαβάστε επίσης

Back to top button