Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Copa America: Το σοκ και οι «μύθοι» της CONMEBOL!

Από τις αιματηρές συμπλοκές στην Κολομβία, στα θύματα της Covid-19 στην Αργεντινή και το ραντεβού... σέντρας στη Βραζιλία!

Από τις αιματηρές συμπλοκές στην Κολομβία, στα θύματα της Covid-19 στην Αργεντινή και το ραντεβού… σέντρας στη Βραζιλία!

Η επιλογή της Βραζιλίας για τη διεξαγωγή του Copa America, έχει προκαλέσει κύμα ανησυχίας ακόμα και εντός της ίδιας της Σελεσάο. Ωστόσο, το μεγάλο ραντεβού της Λατινικής Αμερικής αρχίζει!

Αρχικά, Κολομβία και Αργεντινή επρόκειτο να το διοργανώσουν από κοινού. Στις 20 Μαΐου η Αργεντινή πήρε όλο το «πακέτο», μόνο και μόνο για να το χάσει ολοκληρωτικά στις 30 του μήνα, όταν Ομοσπονδία και Κυβέρνηση υπέκυψαν στην πίεση της CONMEBOL και του Covid-19 κι αποσύρθηκαν. Μία ημέρα αργότερα, εν μέσω «χάους» και αμφιβολιών για τις τύχες του, η Βραζιλία ανέλαβε επίσημα τη διοργάνωση όπως και το 2019, με διορία 13 ημερών μέχρι την προγραμματισμένη έναρξη (13/6).

Η 47η έκδοση του Copa America εξελίχθηκε σε «καυτή πατάτα», με διαμαρτυρίες, απειλές, μα πολλοί απεύχονται την αναβολή ή ακύρωσή της. Μπορεί οι νεκροί από την πανδημία και τις διάφορες πολιτικές συρράξεις να στοιβάζονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά τα έσοδα που θα εισπράξουν οι 10 εθνικές ομάδες για τη συμμετοχή τους αφορούν εκατομμύρια. Τι απαντά η CONMEBOL;

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία της Νοτίου Αμερικής υπάρχουν πέντε… μύθοι!

Είναι ένα τουρνουά που γίνεται μόνο για τα χρήματα

Η αλήθεια είναι πως αυτό το Copa America θα διεξαχθεί χωρίς κόσμο στα γήπεδα και θα οδηγήσει τη Συνομοσπονδία CONMEBOL σε οικονομικές απώλειες. Το τουρνουά πήρε την έγκριση να προχωρήσει για να διασφαλιστεί πως οι ομάδες θα συνεχίσουν την προετοιμασία τους και θα έχουν αγώνες ενόψει του Μουντιάλ του 2022.

Οι ομάδες της Λατινικής Αμερικής θα πρέπει να βγάλουν το πάθος και τον απαιτούμενο ανταγωνισμό για να μπορέσουν να ξαναβιώσουν στιγμές ποδοσφαιρικής δόξας. Επίσης θα πρέπει να γίνουν γενικότερα πιο ανταγωνιστικές. Έχουμε φτάσει σχεδόν 20 χρόνια από τότε που ήταν η τελευταία φορά που χώρα της Λατινικής Αμερικής πήρε το Μουντιάλ. Πριν από αυτό ουδέποτε υπήρξε χρονική συγκυρία με δύο σερί Παγκόσμια χωρίς Εθνική από τη Λατινική Αμερική να έχει πάρει το τρόπαιο και τώρα είναι τέσσερα. Στο προηγούμενο Μουντιάλ δεν υπήρξε καν εκπροσώπηση της ηπείρου στα ημιτελικά. Τα ανταγωνιστικά τουρνουά πάντα βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Η Βραζιλία είναι το χειρότερο μέρος για να γίνει η διοργάνωση

Η πραγματικότητα είναι πως τα επίπεδα μόλυνσης και διασποράς του ιού στη Βραζιλία είναι πιο χαμηλά από τον μέσο όρο στη Λατινική Αμερική σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς. Εάν πάρει κανείς δείγμα εκατομμυρίων κατοίκων η κατάσταση είναι πιο καλή από την Αργεντινή και την Κολομβία. Δηλαδή τις δυο χώρες που ήταν να διοργανώσουν τον θεσμό. Η Βραζιλία επίσης είναι η χώρα που έχει τον μεγαλύτερο συντελεστή εμβολιασμού από τις τρεις αυτές χώρες με το πιο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί. Μόνο η Χιλή και η Ουρουγουάη είναι σε πιο καλό επίπεδο. Οι πόλεις που επελέγησαν έχουν επίσης τον πιο χαμηλό συντελεστή διασποράς του ιού και μόλυνσης.

Το τουρνουά αυτό είναι ένα καπρίτσιο της CONMEBOL

Η αλήθεια είναι πως έγινε μεγάλη προσπάθεια για να καταρτιστεί το καλεντάρι και να υπάρξει ένα πλάνο που να τηρούσε τις ισορροπίες σε σχέση με τη διεξαγωγή του Euro. Ήταν σημαντικός ο προγραμματισμός έτσι ώστε να υπήρχε περίοδος ξεκούρασης για όλους τους παίκτες και των δυο ηπείρων που ήθελαν μετά από μία τέτοια χρονιά σωματική, πνευματική και ψυχολογική ξεκούραση.

Η CONMEBOL δεν ενδιαφέρεται για τους παίκτες, τους προπονητές και τους διαιτητές

Η αλήθεια είναι πως ήταν η πρώτη Συνομοσπονδία που ανέστειλε όλες τις διοργανώσεις της. Έφτιαξε ένα πρωτόκολλο το οποίο αποδείχθηκε κατά 99% αποτελεσματικό. Είναι η μόνη στον κόσμο που έχει τέτοια καμπάνια για τους εμβολιασμούς όλων των εμπλεκόμενων με το ποδόσφαιρο. Από τα μέλη των επιτελείων των ομάδων μέχρι τους παίκτες, τους προπονητές και τους διαιτητές. Διασφάλισε ένα ποσό 95 εκατ. δολαρίων για να στηρίξει τις Ομοσπονδίες – μέλη της αλλά και ως χρήματα επάθλου. Φέτος πάνω από 300 εκατ. δολάρια δόθηκαν για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην ήπειρο.

Το Copa America είναι αδύνατον να διεξαχθεί

Η πραγματικότητα είναι πως για αυτό το τουρνουά έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες. Περισσότερο υπάρχει πάνω σε αυτό μία αρνητική προδιάθεση παρά πραγματικό πρόβλημα. Καμία τέτοια ερώτηση και αμφισβήτηση δεν υπήρξε για παράδειγμα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου και το εάν μπορούσαν να γίνουν ενώ είναι οι ίδιες Εθνικές που μετέχουν. Οι διεθνείς συλλογικές διοργανώσεις επίσης συνεχίζουν βάσει του προγραμματισμού τους. Τα τοπικά πρωταθλήματα έγιναν χωρίς προβλήματα εκτός από κάποιες μικρές παύσεις / διακοπές. Στη Βραζιλία ακόμα και τα τοπικά και πολιτειακά πρωταθλήματα συνεχίστηκαν. Από το ξεκίνημα της πανδημίας και μετά η CONMEBOL έχει διοργανώσει σχεδόν 500 ματς, 20% εκ των οποίων στη Βραζιλία και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Copa America: Στο «Do or Die», η CONMEBOL επιλέγει και τα δύο

Οι αριθμοί σοκάρουν…

Οι «φωνές» στην Αργεντινή θεωρούσαν εγκληματικό το ενδεχόμενο να διεξαχθεί Copa America με 30.000 κρούσματα και 400 νεκρούς τη μέρα. Αριθμοί που στη Βραζιλία είναι διπλάσιοι: πάνω από 60.000 κρούσματα, πάνω από 900 νεκροί καθημερινά από το ξέσπασμα της πανδημίας. Στη σούμα, η αντιστοιχία υπολογίζεται σε περίπου 17 εκατομμύρια και περισσότερους από 460.000 νεκρούς.

Ωστόσο, τα χρήματα που διακυβεύονται είναι πολλαπλάσια. Συγκεκριμένα, 65 εκατ. δολάρια (53 εκατ. ευρώ): τα 4 εκατ. (3,27 σε ευρώ) εγγυημένα για κάθε χώρα και άλλα 10 (8,18 σε ευρώ) για την χώρα που θα κατακτήσει το τρόπαιο.

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button