Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Πάντεφ, ο βετεράνος πρωτάρης εκπλήρωσε τον εθνικό του όρκο 20 χρόνια μετά (vid)

Την έστειλε σε Euro, την καθοδήγησε ως αρχηγός στο πρώτο ματς τελικής φάσης, άνοιξε για χάρη της τον λογαριασμό στα γκολ.

Την έστειλε σε Euro, την καθοδήγησε ως αρχηγός στο πρώτο ματς τελικής φάσης, άνοιξε για χάρη της τον λογαριασμό στα γκολ. Ο Γκόραν Πάντεφ συνέχισε να παίζει μπάλα με κινητήριο φλόγα να παίξει με τη Βόρεια Μακεδονία σε μεγάλη διοργάνωση και ο όρκος του εκπληρώθηκε.

Σε ένα σύμπαν που ο νόμος της λογικής μονοπωλούσε, η Βόρεια Μακεδονία δεν θα είχε προκριθεί στο φετινό Euro. Δεν θα πετύχαινε το πρώτο της γκολ, δεν θα έγραφε το όνομά της στην ιστορία των συμμετεχουσών στον θεσμό. Διότι πολύ απλά δεν θα συνέχιζε να φορά τη φανέλα της ο άνθρωπος που τα έκανε όλα αυτά πραγματικότητα.

Ο Γκόραν Πάντεφ, ο αρχηγός της εθνικής μα και ο εθνικός αρχηγός. Ο ρέκορντμαν τερμάτων και συμμετοχών, ο επί δύο δεκαετίες διασημότερος παίκτης της χώρας, από την εποχή που αναγραφόταν ως «FYROM» και σε όλα τα στάδια που μεσολάβησαν στην πολύκροτη διπλωματική υπόθεση, άκουσε τη φωνή της λογικής να του υπαγορεύει την απόσυρση το καλοκαίρι του 2020. Τότε που μετά από τη διακοπή λόγω πανδημίας και το άμεσο restart, είχε σώσει τη Τζένοα από βέβαιο υποβιβασμό στη Serie B, ως πρώτος της σκόρερ με επτά γκολ.

Τι άλλο, άραγε, θα μπορούσε να ευχηθεί σε μια καριέρα που περιέχει τρεμπλ υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο, Champions League, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με την Ίντερ, μεταξύ αρκετών άλλων τροπαίων; Το κινητήριο συναίσθημα για το σχεδόν ανέφικτο ήταν αρκετό: να οδηγήσει τη Βόρεια Μακεδονία στα τελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης, 20 καλοκαίρια μετά το επίσημο ντεμπούτο του.

«Θα χάριζα όλα τα τρόπαια για να πάω στο Euro».

Αυτή ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του τον περασμένο Απρίλιο στο Gazzetta. Είχε ήδη παραβλέψει την επιταγή του χρόνου και είχε δώσει συνέχεια στην καριέρα του με μοναδική «φλόγα» το Euro 2020, είχε ήδη βιώσει την παραζάλη της πρόκρισης, μετά το αλησμόνητο 1-0 κόντρα στη Γεωργία στα μπαράζ, από δικό του γκολ στο 2ο ημίχρονο.

Αρκετούς μήνες μετά, το πιο ζωντανό όνειρο ενός προσεχώς 38χρονου γερόλυκου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, συμβαίνει. Εκείνου που όταν άρχισε τη διεθνή του καριέρα, ο νεότερος παίκτης των Euro, Τζουντ Μπέλιγχαμ δεν είχε καν γεννηθεί.

Στο Βουκουρέστι, η Βόρεια Μακεδονία παρατάχθηκε για το πρώτο ματς της σε μεγάλη διοργάνωση και η ιστορία δεν σταμάτησε να γράφεται στο τραγούδισμα του εθνικού ύμνου. Το πρώτο γκολ της σε Euro είναι γεγονός και ποιος άλλος θα μπορούσε να αντέξει το ιστορικό βάρος του πρώτου σκόρερ της στη διοργάνωση;

Μόνο αυτός, ο Γκόραν Πάντεφ, ο οποίος είδε τη μπάλα να του στρώνεται μετά από τις «καραμπόλες» και άνοιξε προσωπικό κι ομαδικό λογαριασμό. Μόνο ο Αυστριακός, Ίβιτσα Βάστιτς είχε βρει δίχτυα γηραιότερος, το 2008 σε ηλικία 38 ετών και 282 ημερών.

Συμπτωματικά, απέναντι στην Αυστρία έμελλε να γράψει εκείνος άλλη μια σελίδα στο βιβλίο καριέρας του, που πιθανόν να μνημονεύει και να μνημονεύεται πιο πολύ από ό,τι άλλο έχει πετύχει σε 20 χρόνια επαγγελματικής καριέρας.

Το σύνολο του Ιγκόρ Ανγκελόφσκι εν τέλει υπέκυψε από την Αυστρία, που κατέγραψε την πρώτη της νίκη σε τελική φάση (2-1). Και η λογική προτάσσει ότι αυτός ήταν κι ο πρόωρος επίλογός των γειτόνων μας στο τουρνουά, καθώς ακολουθούν τα ματς με τα φαβορί, Ολλανδία και Ουκρανία.

Η πορεία και η παρακαταθήκη του Γκόραν Πάντεφ, ωστόσο, αποδείχθηκε πως δεν ορίζεται από τη λογική. Και ο όρκος νίκης που έδωσε ως κάπτεν με τους συμπαίκτες του φορώντας το εθνόσημο, σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, είναι ήδη αρκετός για να κλείσει την ιστορία του στα γήπεδα με την πιο τιμητική σκηνή.

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button