Άλλα αθλήματα

Κύπελλο Β. Αιγαίου: Η επιστροφή στο Πόρτο Καρράς!

Επιστροφή στην έδρα για το Κύπελλο Βορείου Αιγαίου, τη διεθνή ιστιοπλοϊκή διοργάνωση του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης για σκάφη ανοικτής θάλασσας.

ΚΥΠΕΛΛΟ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

‘’Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ’’

Επιστροφή στην έδρα για το Κύπελλο Βορείου Αιγαίου, τη διεθνή ιστιοπλοϊκή διοργάνωση του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης για σκάφη ανοικτής θάλασσας.

Μεταξύ 29 Ιουλίου και 4 Αυγούστου, το Πόρτο Καρράς θα είναι και πάλι το λιμάνι που θα φιλοξενήσει τον στόλο της διοργάνωσης η οποία έγινε θεσμός αφού ο ιστιοπλοϊκός κόσμος άκουσε γι’ αυτήν το 1977, αλλά την πρωτογνώρισε αγωνιστικά το 1979 με τα πρώτα σκάφη να αρμενίζουν στην Σκόπελο.

Στο πέρασμα 44 χρόνων η διοργάνωση γιγαντώθηκε με συμμετοχές άκρως αγωνιστικών σκαφών, αλλά και με παγκόσμιας κλάσης ιστιοπλόους, ενώ η θεσμοθέτηση βαρύτιμων επάθλων αύξησε την ανταγωνιστικότητα στο χώρο της ανοικτής θάλασσας.

Αν εξαιρέσουμε τις πρώτες χρονιές όπου η Σκόπελος φιλοξενούσε τη διοργάνωση, αλλά και την περσινή, όπου οι αγώνες φιλοξενήθηκαν στο Θερμαϊκό, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, το υπόλοιπο της ζωής του θεσμού, είχε λιμάνι το Πόρτο Καρράς και τα νερά του Τορωναίου.

Για αυτό και η φετινή διοργάνωση, στην ουσία επιστρέφει σε γνώριμα ιστιοπλοϊκά μονοπάτια.

Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 19 σκάφη, από τους Ναυτικούς Ομίλους Αθηνών, Βούλας, Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης.

Οι φετινοί αγώνες είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του Νότη Μπατσή και του Γιάννη Κωστόπουλου, ανθρώπων που ήταν κοντά στην ανοικτή θάλασσα και τους αγώνες της και που έφυγαν από κοντά μας τη χρονιά που πέρασε.

Το Μάρτιο του 2020, ‘’έφυγε’’ ο Γιάννης Κωστόπουλος. Ο πατριάρχης των τραπεζιτών. Συνέδεσε το όνομα του με την Τράπεζα Πίστεως, αλλά κυρίως με την Alpha Bank, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Λάτρης των τεχνών, του αθλητισμού και μάλιστα της ιστιοπλοΐας. Ταίριαζε άλλωστε το τελευταίο με το πτυχίο ναυπηγού μηχανικού στα χρόνια των σπουδών του στο Λονδίνο. Τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, με την ‘’ΩΚΥΑΛΟΣ’’, σειρά σκαφών – ιστιοφόρων άκρως αγωνιστικών, πρωταγωνιστής 5 δεκαετιών. Στο πέρασμα του χρόνου τα σκάφη του αλλάζουν, αλλά το όνομα παραμένει το ίδιο, συμβολισμός παράδοσης και αγάπης για τη θάλασσα…

Τον Αύγουστο του 2020 ‘’έφυγε’’ ο Παναγιώτης (Νότης) Μπατσής. Εν μέσω ιστιοδρομίας, του περσινού Κυπέλλου Βορείου Αιγαίου, που έγινε για πρώτη και μοναδική φορά στο Θερμαϊκό. Τραγική ειρωνεία, για έναν ιστιοπλόο που ανδρώθηκε στο Ν.Ο.Θεσσαλονίκης, που έφαγε με το κουτάλι κάθε σπιθαμή του κόλπου, κάθε ‘’μονοπάτι’’ του όπως ο ίδιος έλεγε. Και ας πέρασε δύο φορές τον Ατλαντικό. Τη δεύτερη με το ‘’ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ‘97’’, μεταφέροντας ιστορία 2.300 χρόνων ζωής της πόλης, με την 3η διάκριση στην κατηγορία του, μεταξύ 16 σκαφών που έκαναν το διάπλου Ισπανία – Αμερική.

Ο ιστιοπλόος που ήταν ιδρυτικό μέλος της Σχολής Ανοικτής Θάλασσας του Ν.Ο.Θ και εισήγαγε την Ωκεανοπλοΐα ως επιπλέον μάθημα για τις δύσκολες στιγμές χωρίς πυξίδα, με οδηγό τα άστρα, όπως τις έζησε και ο ίδιος σε μία από τις περιπέτειες του. Η τελευταία γράφτηκε με το ‘’DE MAR A MAR’’(από ακτή σε ακτή), αγαπημένο του σκάφος…

Από το γραφείο τύπου της διοργάνωσης
Τηλ. Επικοινωνίας :6909801010

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button