ΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Φώτης Κίτσος από το Νόριτς: “Σοβαρή η προσπάθεια της Λαμίας – Γιατί όχι και Ευρώπη”

Από την καρδιά του ποδοσφαίρου, τη χώρα που το ποδόσφαιρο αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε όσο πουθενά αλλού, ένας Λαμιώτης που ξεκίνησε ως αθλητικός δημοσιογράφος όμως η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον έφερε να ασχοληθεί με την προπονητική, ο Φώτης Κίτσος μιλά για την καριέρα του, το ποδόσφαιρο στην Αγγλία και φυσικά την ομάδα της γενέτειράς του, τον ΠΑΣ Λαμία!

Από την καρδιά του ποδοσφαίρου, τη χώρα που το ποδόσφαιρο αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε όσο πουθενά αλλού, ένας Λαμιώτης που ξεκίνησε ως αθλητικός δημοσιογράφος όμως η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον έφερε να ασχοληθεί με την προπονητική, ο Φώτης Κίτσος μιλά για την καριέρα του, το ποδόσφαιρο στην Αγγλία και φυσικά την ομάδα της γενέτειράς του, τον ΠΑΣ Λαμία!

Ο Φώτης Κίτσος, μεγάλωσε στην Λαμία, η αγάπη του για τον αθλητισμό τον έκανε να ασχοληθεί με την αθλητική δημοσιογραφία όμως το μικρόβιο του ποδοσφαίρου, τον οδήγησε στην προπονητική.  Πλέον είναι προπονητής αναπτυξιακών ηλικιών ( Football Development +Foundation Coach) σε ηλικίες από 6 μέχρι 16 ετών στην Νόριτς και ονειρεύεται να φτάσει ακόμη υψηλότερα!

Μπορεί να ζει και να εργάζεται στην Αγγλία, αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν παρακολουθεί την ομάδα της πόλης του!

“Η ομάδα της Λαμίας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει μια αξιοπρεπή προσπάθεια. Έμεινε για άλλη μια χρονιά στην πρώτη κατηγορία σχετικά εύκολα και με τις κατάλληλες προσθήκες του χρόνου θα έχει μια ανάλογη και καλύτερη πιστεύω πορεία. Όπως κάθε ελληνική ομάδα και πόσο μάλλον τοπική ομάδα μιας πόλης σαν την Λαμία, πιστεύω θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στα τοπικά παιδιά της πόλης και στις ακαδημίες της. Εκεί πρέπει να δώσει περισσότερο βάση όπως και οι περισσότερες κυρίως μικρομεσαίες ομάδες. Η δύναμη για αυτές τις ομάδες πιστεύω θα πρέπει να είναι η έδρα τους. Η ομάδα της Λαμίας έχει από πίσω μια πόλη, κόσμο, που ‘’διψάει’’ για μπάλα να στο πω έτσι  απλά, όταν βλέπει να γίνεται σοβαρή προσπάθεια και να υπάρχει πλάνο, τότε ο κόσμος θα είναι εκεί και δεν θα έχει να φοβάται τίποτα στο μέλλον και γιατί όχι μια ανάλογη πορεία με αυτή του ΠΑΣ Γιάννινα που πριν από μερικά χρόνια βγήκε στην Ευρώπη.” αναφέρει χαρακτηριστικά!

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξή του για λογαριασμό του Lay-Out.gr


  • Καλησπέρα Φώτη και καλώς όρισες στην ιστοσελίδα του Lay-Out.gr. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που θα σε έχω κοντά μου να μοιραστείς τις γνώσεις και τις απόψεις σου με εμένα και τους αναγνώστες μας. Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας σε πως θυμάσαι την παιδική του ηλικία και πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με την προπονητική.

Καλησπέρα Παναγιώτη και σε ευχαριστώ για την πρόσκληση. Θα σου δώσω την ίδια απάντηση που δίνω πάντα. Αν υπήρχε τρόπος θα έδινα μερικά από τα επόμενα χρόνια που θα ζήσω για να γυρίσω στην παιδική μου ηλικία και να ξαναζήσω εκείνα τα υπέροχα χρόνια. Καταλαβαίνεις ότι ήταν αν όχι τα καλύτερα της ζωής μου, από τα καλύτερα σίγουρα. Θυμάμαι τον εαυτό μου συνέχεια να παίζει ποδόσφαιρο με τους φίλους μου και γενικά να περνάω ωραία. Παιχνίδι, παιχνίδι παιχνίδι. Όπως ξέρεις και εσύ, ήταν άλλες εποχές, πιο αθώα και πιο ‘’ελεύθερα’’ τα πράγματα.

Σχετικά με την προπονητική. Αγαπάω το ποδόσφαιρο. Όλη μου την ζωή ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο και γενικότερα με τον αθλητισμό. Στην Ελλάδα θέλει κάτι παραπάνω από ταλέντο για να γίνεις ποδοσφαιριστής, δυστυχώς. Πάντα ήξερα ότι  θα ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο σε οτιδήποτε και αν κάνω. Πάντα έβλεπα και συνεχίζω να βλέπω τα πράγματα λίγο διαφορετικά όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στην ζωή γενικότερα. Οπότε πήρα την απόφαση να δοκιμάσω να σπουδάσω  αθλητικός δημοσιογράφος και να βάλω το ποδόσφαιρο στην καθημερινότητα μου από άλλο πόστο.….. Γράφτηκα σε μια σχολή, πέρασα υπέροχα, έμαθα πολλά, έκανα φίλους, αποφοίτησα και το επόμενο βήμα ήταν να βρω δουλειά για να κάνω κάτι που μου αρέσει. Δυστυχώς δεν βρέθηκε τίποτα και εδώ έρχεται η προπονητική. Κάποιες φορές, και το πιστεύω αυτό που θα σου πω, όλα τα πράγματα γίνονται για κάποιο λόγο. Ήξερα μέσα μου ότι η αθλητική δημοσιογραφία και πόσο μάλλον στην Ελλάδα, δεν με γέμιζε, δεν ήταν για εμένα. Αν δεν είμαι σε επαφή με το γήπεδο, την μπάλα, τους ποδοσφαιριστές, την ατμόσφαιρα, την ένταση, το πάθος, την αγωνία ενός αγώνα, δεν μπορώ. Και όπως σου είπα προηγουμένως, βλέπω τα πράγματα λίγο διαφορετικά, μάλλον όπως προκύπτει μέχρι τώρα, αν δεν γινόμουν ποδοσφαιριστής θα γινόμουν προπονητής. Άρχισα λοιπόν να ψάχνομαι και εγώ  τι πτυχία μπορώ να κάνω, που θα απευθηνθώ κτλπ. Την ίδια περίοδο η κοπέλα μου κοιτούσε για το μεταπτυχιακό της στο εξωτερικό. Μετά από αναζήτηση αποφάσισε πως το καταλληλότερο πανεπιστήμιο θα ήταν αυτό  στην πόλη του Leeds. Τότε αποφάσισα και εγώ, γιατί να μην ακολουθήσω το όνειρό μου και να ξεκινήσω την προπονητική μου καριέρα από την χώρα που το ποδόσφαιρο αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε όσο πουθενά αλλού, την Αγγλία. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Χρήστο Κανελλέα. Εκείνη την εποχή ήταν  υπεύθυνος για τα πτυχία στην FA, ο οποίος χωρίς να με γνωρίζει, καθώς εγώ ήρθα σε επαφή μαζί του από μια συνέντευξη του που έτυχε να διαβάσω,  ήταν ο πρώτος που με βοήθησε με τις συμβουλές του και την εμπειρία του, να ξεκινήσω την προπονητική μου από την Αγγλία.

  • Να πούμε στον κόσμο πως είμαστε από την ίδια πόλη. Τη Λαμία. Πόσο καιρό έχεις να έρθεις και τι είναι αυτό που σου λείπει;

Ναι, από την Λαμία είμαι και εγώ όπου μεγάλωσα και έχω περάσει τον περισσότερο χρόνο, έχω ζήσει τα περισσότερα χρόνια από την ζωή μου. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ να έρχομαι κάθε καλοκαίρι και Χριστούγγενα, μόνο τον τελευταίο καιρό με τον Covid-19 και την όλη κατάσταση έχω να έρθω από το προηγούμενο καλοκαίρι, περίπου ένα χρόνο δηλαδή. Από την Λαμία μου λείπει φυσικά η οικογένειά μου, οι φίλοι μου και γενικά τα ωραία πράγματα που μπορείς να κάνεις στην Ελλάδα. Όσο και αν σου φαίνεται παράξενο, ο καιρός δεν είναι αυτό που μου λείπει περισσότερο χαχα… Η ζωή με τους δικούς σου ανθρώπους, η ζωή στη πόλη αλλά και στην χώρα γενικότερα που αγάπησες, είναι αυτό που μου λείπει περισσότερο αλλά όταν κάνεις αυτό που σου αρέσει και έχεις ωραία παρέα, τότε όλα γίνονται πιο εύκολα όπου και να είσαι..

  • Πως βλέπεις την τοπική ομάδα. Που θεωρείς ότι χωλαίνει και που τη βρίσκεις δυνατή;

Η ομάδα της Λαμίας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει μια αξιοπρεπή προσπάθεια. Έμεινε για άλλη μια χρονιά στην πρώτη κατηγορία σχετικά εύκολα και με τις κατάλληλες προσθήκες του χρόνου θα έχει μια ανάλογη και καλύτερη πιστεύω πορεία. Όπως κάθε ελληνική ομάδα και πόσο μάλλον τοπική ομάδα μιας πόλης σαν την Λαμία, πιστεύω θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στα τοπικά παιδιά της πόλης και στις ακαδημίες της. Εκεί πρέπει να δώσει περισσότερο βάση όπως και οι περισσότερες κυρίως μικρομεσαίες ομάδες. Η δύναμη για αυτές τις ομάδες πιστεύω θα πρέπει να είναι η έδρα τους. Η ομάδα της Λαμίας έχει από πίσω μια πόλη, κόσμο, που ‘’διψάει’’ για μπάλα να στο πω έτσι  απλά, όταν βλέπει να γίνεται σοβαρή προσπάθεια και να υπάρχει πλάνο, τότε ο κόσμος θα είναι εκεί και δεν θα έχει να φοβάται τίποτα στο μέλλον και γιατί όχι μια ανάλογη πορεία με αυτή του ΠΑΣ Γιάννινα που πριν από μερικά χρόνια βγήκε στην Ευρώπη.

  • Ερχόμαστε στην Αγγλία και τη Norwich. Πως πρόεκυψε η συνεργασία σου με τον αγγλικό σύλλογο και πως ήταν η πορεία της ομάδας φέτος;

Λοιπόν, όπως σου είπα προηγουμένως η πρώτη πόλη που μας υποδέχτηκε ήταν το Leeds. Για εμένα αυτό ήταν κάτι σαν λαχείο γιατί όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ξέρουν ή έχουν ακούσει τι εστί Leeds United. Το ποδόσφαιρο σε αυτή την πόλη περισσεύει. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να κάνω αίτηση για το Level 1. Εν τω μεταξύ, έψαχνα και για μια ομάδα τοπική να ασχολούμαι. Τελείωσα με το Level 1 που διαρκεί περίπου τέσσερις εβδομάδες και έκανα αίτηση για το Level 2, για το οποίο όμως θα πρέπει να έχεις ομάδα για να έχεις πρόσβαση σε παίκτες γιατί έχει και πρακτική στην οποία έρχεται και σε βλέπει ο tutor που έχεις στην διάρκεια του πτυχίου. Το Level 2 χωρίζεται σε τρια blocks τα οποία τα ολοκληρώνεις λίγο παραπάνω από μισό χρόνο περίπου, με έναν μήνα κενό ενδιάμεσα σε κάθε block. Έπειτα κανονίζεις τις δύο επισκέψεις με τον tutor σου στην ομάδα που βρίσκεσαι και με την σύμφωνη γνώμη του ενημερώνει την FA και γίνεσαι κάτοχος FA Level 2. H ομάδα που προπονούσα όσο βρισκόμουν στο Leeds ήταν η τοπική ομάδα Farsley Celtic, λίγο πιο έξω από το Leeds, στην οποία ήμουν υπεύθυνος για τις ηλικίες U10, εθελοντικά πάντα. Αρκετά καλή εμπειρία τα δύο χρόνια που ήμουν εκεί και με βοήθησε πολύ στο μέλλον. Επόμενος σταθμός είναι η πόλη του Peterborough. Εκεί πάλι έπρεπε να βρω μια ομάδα ώστε να προπονώ αλλά και να έχω περισσότερες πιθανότητες να με πάρουν. Ευτυχώς είχα κάνει την αναζήτησή μου πριν φύγουμε από το Leeds οπότε η ομάδα η οποία βρίσκομαι ακόμαι και σήμερα βρέθηκε γρήγορα. Εδώ έρχεται και η Norwich City. Είχα την ομάδα μου, αλλά έψαχνα και το κάτι παραπάνω. Η Norwich αναζητούσε προπονητή στην περιοχή και χωρίς να χάσω καθόλου χρόνο έκανα την αίτηση και περίμενα απάντηση.  Εδώ να πω, ότι η θέση που έψαχναν  και βρίσκομαι ακόμα και σήμερα είναι προπονητής αναπτυξιακών ηλικιών ( Football Development +Foundation Coach) σε ηλικίες από 6 μέχρι 16 ετών. Μετά από δύο με τρεις μέρες έλαβα την θετική τους απάντηση. Έγιναν τα απαραίτητα ραντεβού και αφού με ευχαρίστησαν μου ζήτησαν να βρεθούμε για ένα session για να δουν πως δουλεύω και να έχουν μια ιδέα.- Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Σχεδόν δύο χρόνια τώρα στην Norwich City και συνεχίζουμε.

Μετά τον περσινό υποβιβασμό από την Premier League ήταν σίγουρο πως η ομάδα θα είχε ως στόχο τον άμεσο προβιβασμό. Όσοι παρακολουθούν αγγλικό ποδόσφαιρο ξέρουν πόσο δύσκολο είναι για μια ομάδα που πέφτει από την πρώτη κατηγορία να ανέβει κατευθείαν την επόμενη χρονιά. Εμείς τα καταφέραμε και μάλιστα με πολύ ωραίο ποδόσφαιρο.

  • Ποια είναι τα δυνατά χαρτιά της ομάδας, ποιες οι αδυναμίες και ποια τα θετικά της στοιχεία;

Μετά τον περσινό υποβιβασμό από την Premier League ήταν σίγουρο πως η ομάδα θα είχε ως στόχο τον άμεσο προβιβασμό. Όσοι παρακολουθούν αγγλικό ποδόσφαιρο ξέρουν πόσο δύσκολο είναι για μια ομάδα που πέφτει από την πρώτη κατηγορία να ανέβει κατευθείαν την επόμενη χρονιά. Εμείς τα καταφέραμε και μάλιστα με πολύ ωραίο ποδόσφαιρο. Αγωνιστικά πιστεύω ότι η δύναμη της Norwich είναι η μεσοεπιθετική της γραμμή αλλά και ο τερματοφύλακας της ομάδας. Ο Timo Krull προσδίδει μια σταθερότητα και ασφάλεια στο τέρμα. Η παρουσία παικτών όπως, ο Buendia, ο Pukki, ο Cantwell, ο Aarons αλλά και η προσθήκη του Skipp δανεικός από Tottenham έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εικόνα της ομάδας μας φέτος. Με κάποιες προσθήκες στην άμυνα, γιατί μην ξεχνάμε ότι αποχώρησαν και δύο βασικοί και από τους καλύτερους Άγγλους ποδοσφαιριστές, ο Ben Godfrey και ο Jamal Lewis από την ομάδα μας, αλλά και πρόσφατα ο Buendia,πιστεύω ότι του χρόνου θα καταφέρουμε να σωθούμε. Εδώ οφείλουμε να πούμε και ένα μεγάλο μπράβο στον προπονητή της ομάδας μας τον κ. Daniel Farke αλλά και στην διοίκηση που έμειναν μαζί και τα κατάφεραν.

  • Tι σημαίνει για εσένα η λέξη δικαιοσύνη και τι είναι αυτό που θεωρείς αδικία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο;

Για εμένα δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο σημαίνει παράλληλα, σεβασμός στο άθλημα. Να τηρούνται οι κανονισμοί, όποιοι και να είναι αυτοί.  Δεν μου αρέσει να σκέφτομαι ότι υπάρχει αδικία, αν αξίζεις κάτι, θα το πάρεις. Αν όχι, τουλάχιστον πάλεψε μέχρι εκεί που δεν πάει . Φυσικά δεν υπάρχει άνθρωπος που να βλέπει μια αδικία να συμβαίνει και να του αρέσει, πόσο μάλλον εις βάρος του, αλλά εσύ θα πρέπει να μένεις σωστός στις αρχές  και στα πιστεύω σου. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, δεν είναι ακριβώς αδικία, αλλά δεν μου αρέσει όταν βλέπω πόσο μεγάλα ποσά σπαταλούνται για έναν ποδοσφαιριστή. Είναι πολλά που δεν μου φαίνονται σωστά σε αυτό το κομμάτι αλλά είναι για άλλη κουβέντα.

  • Τι διαφορές παρατήρησες στον τρόπο που λειτουργεί μια αγγλική ομάδα σε σχέση με τις ελληνικές;

Τα χρόνια που βρίσκομαι στην Αγγλία και συνυπάρχω με το ποδόσφαιρο καθημερινά μέσα από διάφορα πόστα και καταστάσεις, από ερασιτεχνικές ομάδες μέχρι επαγγελματικές top επιπέδου όπως αυτές της Premier League, μπορώ να πω ότι οι διαφορές είναι αρκετές και εμφανείς. Σε αυτό πιστεύω παίζει ρόλο η κουλτούρα που έχουν για το ποδόσφαιρο στο νησί, το πώς ζούνε κυριολεκτικά πόλεις από την τοπική τους ποδοσφαιρκή ομάδα. Πόσο δεμένοι είναι οι άνθρωποι όλων των ηλικιών και φύλου με το ποδόσφαιρο γενικότερα. Είναι η ζωή τους στην κυριολεξία. Από το πιο μικρό χωριό μέχρι την μεγαλύτερη πόλη. Με την αγάπη που έχουν για το άθλημα ήρθε και η γνώση. Από τις υποδομές μέχρι τις εμπειρίες/ ευκαιρίες που μπορεί να αποκτήσει κάποιος που ασχολείται με το ποδόσφαιρο, σε οποιοδήποτε τομέα, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό που κάνει την διαφορά πιστεύω είναι η οργάνωση και το πλάνο, μαζί πάντα με την τεχνογνωσία. Δεν μπορούμε όμως να μην αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι και ομάδες, στην Ελλάδα που έχουν την όρεξη και έχουν κάνει βήματα μπροστά για να πάμε ένα βήμα πιο πέρα, γιατί σαν χώρα και λαός το αξίζουμε, γιατί αγαπάμε το ποδόσφαιρο και αν θέλουμε κάτι το μπορούμε.

  • Πως επηρέασε η πανδημία του Covid-19 την ομάδα και πως βίωσες όλη την κατάσταση με τον ιό στην Αγγλία;

Όπως όλες τις ομάδες έτσι και την Norwich την επηρέασε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό. Ελάχιστα έως καθόλου έσοδα και έπρεπε να προσαρμοστούμε όλοι. Οι προπονήσεις και ο προγραμματισμός πήγαν πίσω, οι προπονήσεις όταν επανήλθαμε καλύπταν και ακόμα ισχύει αυτό πολλά πρωτόκολλα υγιεινής για παίκτες, προπονητές, γονείς και θεατές. Γενικά στην καθημερινή ζωή μας στην Αγγλία, πάνω κάτω όπως σε ολόκληρο τον κόσμο, καραντίνα και μέτρα. Αλλά σιγά σιγά θα επανέρθουμε στην κανονικότητα ελπίζω.

  • Ποια είναι η προπονητική σου φιλοσοφία και πως ο αθλητισμός σε βοήθησε να σμιλεύσεις την προσωπικότητα σου;

Αυτή η ερώτηση συνήθως απαντιέται με μια σύντομη φράση, με λίγες λέξεις. Ακούμε πολλές φορές ότι ο τάδε προπονητής  έχει αυτή την φιλοσοφία, αυτός μια διαφορετική. Δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιος προπονητής μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. H φιλοσοφία ενός προπονητή είναι οι αξίες του και τι υποστηρίζει. Θέλω να υπάρχει πάθος και να βλέπω εργατικότητα. Πάθος για μάθηση, πάθος για την νίκη πάθος για την λεπτομέρεια, πάθος στην προπόνηση, πάθος για ζωή. Ό,τι κάνεις να το κάνεις με ένταση και επιθετικότητα. Passion, work ethic, high intensity and think aggressively.  Το πόσο με βοήθησε ο αθλητισμός στην ζωή μου.. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στον χαρακτήρα μου από πολύ μικρή ηλικία και σίγουρα με έκανε καλύτερο άνθρωπο. Ο αθλητισμός σου μαθαίνει να παίρνεις και να δίνεις σεβασμό, ομαδικότητα, ταπεινότητα και πολλά άλλα θετικά.

  • Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια άνοδο των αγγλικών ομάδων. Αν δεν κάνω λάθος μέσα σε μια πενταετία είχαμε σύνολο 3 αγγλικούς εμφυλίους στους τελικούς του Europa και του Champions League. Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

Αν και τα περισσότερα λεφτά βρίσκονται εντός συνόρων, στο νησί δηλαδή, τα τελευταία χρόνια  όπως και εσύ είπες βλέπουμε αγγλικούς ‘’εμφυλίους’’ σε Ευρωπαικούς τελικούς. Πιστεύω αυτό οφείλεται κυρίως στην ποιότητα των αγγλικών ομάδων. Όλες ξεκινούν την χρονιά, κυρίως οι Top 6, με στόχο την κατάκτηση της Premier League και ακολουθεί η Ευρώπη.

  • Λέμε «Χάσαμε από ατυχία». Είναι όντως θέμα τύχης το ποδόσφαιρο ή θεωρείς πως είναι μια εσφαλμένη νοοτροπία για να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα;

Τώρα για το θέμα της τύχης. Στο ποδόσφαιρο δεν μου αρέσει να λέω, ’’είμασταν άτυχοι’’ ή ατυχία ή και το αντίθετο. Πιστεύω αν δεν πετύχει αυτό που σχεδίασες, δεν το ρίχνεις στην τύχη απλά σκέφτεσαι πώς να το διορθώσεις  και να το κάνεις καλύτερο ώστε την επόμενη φορά να μην έχεις καμία δικαιολογία.

  • Ένα ακόμα κεφάλαιο που απασχόλησε το σύγχρονο ποδόσφαιρο ήταν η European Super League, το οποίο ξεσήκωσε και τους οπαδούς αλλά και την αντίδραση της UEFA. Θα το θέσω ψυχρά. Το θέμα ήταν ιδεολογικό ή λόγω οικονομικής κόντρας;

Όπως αποδείχθηκε ήταν μια λανθασμένη κίνηση που είχε ξεκινήσει πριν από χρόνια σαν ιδέα μεταξύ των ομάδων. Το ποδόσφαιρο γι`αυτό είναι το καλύτερο και το πιο αγαπητό άθλημα στο κόσμο. Γιατί είναι για όλους. Όχι μόνο για τους πλούσιους ώστε να χαίρονται μεταξύ τους και οι άλλοι στο περιθώριο, δεν μας νοιάζουν. Γι`αυτό τον λόγο και οι φίλαθλοι, για τους οποίους υπάρχει το ποδόσφαιρο, αντέδρασαν. Χωρίς όλους εμάς τους φιλάθλους δεν υπάρχει ποδόσφαιρο. Έτσι απλά.

  • Θα ήθελα τη γνώμη σου επάνω στο θέμα της οπαδικής νοοτροπίας σε Ελλάδα και Αγγλία. Ποιες αλλαγές θα ήθελες να δεις σε αυτόν τον τομέα του αθλήματος;

Όταν μιλάμε για οπαδική νοοτροπία μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας όλων το μυαλό μας πάει στην εικόνα των φιλάθλων από δύο διαφορετικές ομάδες να κάθονται δίπλα δίπλα στο γήπεδο και να παρακολουθούν τον αγώνα. Αυτό για να πετύχει χρειάστηκε, χρόνο, υπομονή και επιμονή. Φυσικά και όλα δεν είναι ρόδινα στην Αγγλία αλλά, για να κάνει κάποιος κάτι στο γήπεδο το σκέφτεται τρεις, τέσσερις και πέντε φορές γιατί και κακό θα κάνει στην ομάδα του, θα είναι η μειονότητα και θα τιμωρηθεί με τον αποκλεισμό δια βίου από τα γήπεδα. Τις περισσότερες φορές η μειονότητα είναι αυτή που προκαλεί.

  • Ποιους προπονητές ξεχωρίζεις και τι είναι αυτό που θαυμάζεις σε εκείνους;

Πολύ καλή ερώτηση. Με λίγα λόγια, γιατί έχω πάρα πολλά να πω για τον καθέναν τους, καθώς τους παρακολουθώ ανελλιπώς. Marcelo Bielsa, Jesse Marsch, Julian Naggelsmann, Ralph Hasenhuttl είναι οι προπονητές που παρακολουθώ σχεδόν πάντα, όποτε έχω την ευκαιρία. Διαβάζω, ψάχνω για αυτούς, παρακολουθώ αγώνες τους. Την χρονιά που μας πέρασε πρέπει να έχασα μόνο 2-3 αγώνες συνολικά από όλους. Είναι και κάποιοι άλλοι προπονητές που μου αρέσουν και ξεχωρίζω αλλά αυτοί είναι που με εκφράζουν περισσότερο. Θαυμάζω τους συγκεκριμένους προπονητές όχι μόνο γιατί μου αρέσει και ταυτίζομαι με το στυλ ποδοσφαίρου που παίζουν αλλά κυρίως για την στάση  και την φιλοσοφία τους απέναντι στο ποδόσφαιρο αλλά και στην ζωή γενικότερα.

  • Ποια είναι τα όνειρα σου για το μέλλον και τι σημαίνουν για εσένα οι λέξεις στόχος και όνειρα;

Τα όνειρα ποτέ δεν τελειώνουν για μένα. Είναι ωραίο να ονειρεύεσαι γιατί σου δίνει δύναμη και κουράγιο να προχωρήσεις. Μου αρέσει να πηγαίνω βήμα-βήμα ώστε κάποια στιγμή να φτάσω στο σημείο, να κοιτάζω πίσω και να λέω στον εαυτό μου ότι τα κατάφερες ή προσπάθησες γι`αυτά που αγαπάς. Στόχος μου είναι να φτάσω όσο πιο μακριά μπορώ και να βρίσκομαι σε ένα αξιόλογο επίπεδο, σε μια ομάδα, ακαδημία, σαν προπονητής, σαν βοηθός οτιδήποτε, αρκεί να είμαι χαρούμενος με αυτό που θα κάνω και θα με γεμίζει σαν άνθρωπο. Μέχρι τότε βέβαια πρέπει να έχεις πάρει και τα κατάλληλα εφόδια που θα σε βοηθήσουν σε αυτόν τον δύσκολο αλλά και όμορφο δρόμο.

  • Ποιους κανόνες του ποδοσφαίρου θα ήθελες να δεις να αλλάζουν και πως θα τους ήθελες τροποποιημένους έτσι ώστε να δοθεί μια άλλη πνοή στο άθλημα;

Για τους κανόνες του ποδοσφαίρου. Να σου πω την αλήθεια, δεν το έχω σκεφτεί ποτέ για την αλλαγή κανονισμών στο ποδόσφαιρο και δεν μου αρέσει και να το σκέφτομαι. Μου αρέσει όπως είναι και αν έρθουν αλλαγές ελπίζω να είναι για το καλύτερο του αθλήματος.

  • Ακούγεται κατά καιρούς η εμπλοκή της πολιτικής στον ποδοσφαιρικό χώρο. Πόσο επηρεάζει τελικά η πολιτική το ποδόσφαιρο;

Μην με μπλέκεις με τα πολιτικά χαχαχα….

  • Φώτη να σε ευχαριστήσω που μου έκανες την τιμή να σε γνωρίσω μέσα από αυτή τη συνέντευξη. Ελπίζω η φιλοξενία σου στο Lay-Out να σου άφησε θετικές εντυπώσεις. Κλείνοντας θα ήθελα, αν θέλεις και εσύ φυσικά να αφήσεις ένα μήνυμα στον κόσμο που θα διαβάσει τη συνέντευξη μας

Παναγιώτη θέλω να ευχαριστήσω εσένα και το Lay Out για την όμορφη συζήτηση που κάναμε αλλά και την φιλοξενία. Ελπίζω οι αναγνώστες να ευχαριστηθούν την κουβέντα που είχαμε και εύχομαι τα καλύτερα σε εσένα και την ιστοσελίδα του Lay Out.

Πηγή:www.lay-out.g

Διαβάστε επίσης

Back to top button