Άλλα αθλήματα

Οι 5 ταχύτερες πίστες στη Formula 1!

Πέρα από την προφανή επιλογή της Μόντσα, η αμέσως ταχύτερη θα σας εκπλήξει!

Πέρα από την προφανή επιλογή της Μόντσα, η αμέσως ταχύτερη θα σας εκπλήξει!

Formula 1 δεν σημαίνει μόνο τέρμα γκάζι. Η ταχύτητα αποτελεί μόνο έναν από τους πολλούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην επιτυχία, σε ένα σύνθετο, πολυδιάστατο σπορ, όπου παίζουν ρόλο μεταβλητές όπως ο καιρός, οι θερμοκρασίες, η κατάσταση των ελαστικών, το ανθρώπινο στοιχείο και πολλά άλλα.

Σκεφτείτε και το εξής. Υπάρχουν κάποια σημεία στο καλεντάρι αυτού του μαγικού κόσμου, που αποτελούν βασικά συστατικά αυτής της μαγείας. Για παράδειγμα το πέρασμα από τη θρυλική Eau Rouge/Raidillon μπορεί να μην είναι το ταχύτερο στο πρόγραμμα, παραμένει όμως ένα από τα συγκλονιστικότερα.

Είναι η απίστευτη, σχεδόν αδιανόητη παραγωγή κάθετης δύναμης που επιτρέπει στα μονοθέσια να κολλούν στο έδαφος και να περνούν με τρομακτικές ταχύτητες από στροφές που οι κοινοί θνητοί θα έβαζαν… δεύτερη σχέση στο κιβώτιο. Όμως, όσο κι αν τα παραπάνω μπορεί να χαλούν το αφήγημα του κυνηγιού της απόλυτης ταχύτητας, αυτή εξακολουθεί να συναρπάζει το κοινό.

Ποιες είναι όμως οι ταχύτερες πίστες στη Formula 1; Ενώ είμαστε σίγουροι που θα βρείτε την πρώτη, είμαστε εξίσου σίγουροι πως δεν μπορείτε να φανταστείτε τη δεύτερη! Ας τις δούμε λοιπόν αναλυτικά.

Monza

Φωτογραφία: Alfa Romeo Racing

Ωδή στην ταχύτητα

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται φυσικά η θρυλική Μόντσα. Το παρατσούκλι «Ναός της Ταχύτητας» δεν είναι φιοριτούρα – εκεί όλα κινούνται ως επί το πλείστον τέρμα γκάζι. Τρία chicane είναι εκεί απλά για να κόβουν το ρυθμό και τρεις γρήγορες δεξιές καμπές για να χαρίζουν μία κάποια πρόκληση στους οδηγούς που κατά τ’ άλλα, τσεκάρουν το βάρος του δεξιού τους ποδιού.

Με μέση ωριαία ταχύτητα στα 264.4 χιλιόμετρα/ώρα και τελικές ταχύτητες που φλερτάρουν με τα 350 χιλιόμετρα/ώρα (σ.σ. θα μπορούσαν να ανέβουν πολύ υψηλότερα αλλά τα μονοθέσια πρέπει και να μπορούν να στρίψουν!)

Monza

Φωτογραφία: Red Bull Content Pool

Αραβική έκπληξη

Πάμε όμως στη μεγάλη έκπληξη, που δεν είναι άλλη από την υπό κατασκευή αγωνιστική διαδρομή στους δρόμους της Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία. Εκεί όπου θα διεξαχθεί το παρθενικό Grand Prix στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία αποτελεί τα τελευταία χρόνια δημοφιλή προορισμό για μεγάλους θεσμούς τους motorsport (Ράλι Ντακάρ, Formula E, Extreme E κ.α.). Είναι προγραμματισμένο για τις 5 Δεκεμβρίου, θα είναι ο 22ος εκ των 23 γύρων του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1 και θα διεξαχθεί υπό το φως των προβολέων!

Θα μου πείτε, μας πως είναι από τις πιο γρήγορες, ακόμα δεν έχουν τρέξει καν εκεί; Προφανώς στη σύγχρονη εποχή, όλα περνούν από υπολογιστές, όλα ξεκινούν με προσομοιώσεις. Βάσει αυτών, η ομάδα του Γερμανού αρχιτέκτονα Χέρμαν Τίλκε που υπογράφει όλα τα σύγχρονα σιρκουί, σχεδίασε μία αγωνιστική διαδρομή όπου η μέση ωριαία ταχύτητα θα είναι στα 252.8 χιλιόμετρα/ώρα. Αριθμός τρομακτικός λαμβάνοντας υπόψη πως μία ανάσα μακριά θα βρίσκεται ο τοίχος και οι μπαριέρες.

Απολαύστε τη νέα αυτή διαδρομή, σε μία συναρπαστική virtual βόλτα…

Καμία σχέση με το αργό και ενδεχομένως ακόμα κι ακατάλληλο πια για τη F1, Μονακό. Το Αζερμπαϊτζάν και οι δρόμοι στο Μπακού έδειξαν πως παρά την επικινδυνότητα που ελλοχεύει όταν η τιμωρία είναι τόσο ασφυκτικά κοντά, μπορούν να γίνουν αγώνες πόλης σε γρήγορες διαδρομές.

Τα ταχύτερα έρχονται

Μπροστά μας έχουμε τους αγώνες στις δύο πίστες που συναντάμε στη συνέχεια της λίστας. Αμφότερες παραδοσιακές, παλιάς κοπής παρά τις όποιες αναβαθμίσεις σε εγκαταστάσεις, αμφότερες αναπόσπαστα κομμάτια του σπορ εδώ και δεκαετίες.

Τρίτο λοιπόν στη λίστα είναι το εμβληματικό Σίλβερστον, με μέση ωριαία ταχύτητα στα 251.6 χιλιόμετρα/ώρα. Μάλιστα, η πίστα που φιλοξένησε το παρθενικό Grand Prix στην ιστορία της Formula 1, πίσω στο 1950, φιλοξενεί την επόμενη φετινή δοκιμασία, στις 18 Ιουλίου. Μάλιστα από εκεί ξεκινά και το πείραμα με τους αγώνες σπριντ, που θα αλλάξει άρδην όσα ξέρουμε για τη μορφή των αγωνιστικών τριημέρων.

Τέταρτο είναι το ασύγκριτο Σπα στο Βέλγιο, η πίστα που ο συντάκτης αυτού του άρθρου, η πλειοψηφία των οδηγών αλλά και του κοινού, τοποθετεί στην κορυφή της λίστας των αγαπημένων σιρκουί της F1. Απλώνεται στην καρδιά των Αρδεννών, με τα μονοθέσια να χάνονται στην καρδιά του δάσους και τις ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες να ανεβάζουν το βαθμό δυσκολίας.

Την πεντάδα συμπληρώνει το Red Bull Ring, στην Αυστρία, εκεί όπου έλαβαν χώρα τα δύο προηγούμενα φετινά Grand Prix, αμφότερα με νικητές τον Μαξ Φερστάπεν και τη Red Bull Racing!

Αυτές είναι οι πιο γρήγορες αγωνιστικές διαδρομές στο φετινό καλεντάρι της F1:

Fastestr Tracks

πηγή: gazzetta.gr

(Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button