Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Η βιομηχανία της Σαχτάρ! Η Βραζιλιάνικη συνταγή της επιτυχίας

Η Σαχτάρ έχει αποκτήσει συνολικά 28 ποδοσφαιριστές από τη χώρα τού καφέ τα τελευταία 18 χρόνια αποδεικνύοντας πως είναι ο πιο… βραζιλιάνικος σύλλογος της Ευρώπης.

Η Σαχτάρ έχει αποκτήσει συνολικά 28 ποδοσφαιριστές από τη χώρα τού καφέ τα τελευταία 18 χρόνια αποδεικνύοντας πως είναι ο πιο… βραζιλιάνικος σύλλογος της Ευρώπης.

Το ποδόσφαιρο είναι αναμφίβολα το άθλημα με τους περισσότερους «πιστούς» παγκοσμίως. Άλλοι αναφέρονται σε αυτό ως, «το όπιο του λαού» κι άλλοι πως είναι «πιο σημαντικό από τη ζωή και το θάνατο».

Η αλήθεια είναι πως παρομοιάζεται με μία διεθνή γλώσσα, την οποία μπορεί να «μιλήσει» ο οποιοσδήποτε και να «συνεννοηθεί» με τον καθένα. Άλλωστε, πως αλλιώς ένας σύλλογος από το πιο ανατολικό μέρος της Ουκρανίας, θα κατάφερνε να «ψηλώσει» ποδοσφαιρικά με την βοήθεια κάμποσων Βραζιλιάνων, γεννημένων χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Η διάλυση της ΕΣΣΔ και η κυριαρχία της Ντιναμό Κιέβου…

Ήταν 8 Δεκεμβρίου 1991, όταν οι Πρόεδροι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας υπέγραφαν τις συμφωνίες Μπελοβέζα που κήρυτταν την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Έκτοτε, κάθε μία από τις 15 Ενωσιακές Δημοκρατίες τράβηξε το δικό της δρόμο. Κάποιες το είχαν κάνει πιο νωρίς, όπως η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία αλλά το ουσιαστικό τέλος μπήκε εκείνο το κρύο βράδυ της Κυριακής.

Λίγες εβδομάδες μετά σχηματίστηκε και το πρώτο πρωτάθλημα της ανεξαρτητοποιημένης Ουκρανίας, το οποίο κατέκτησε η Ταβρίγια που νίκησε στον τελικό την Ντιναμό Κιέβου. Από τότε όμως και για τα επόμενα εννιά χρόνια, κουμάντο θα έκανε η Ντιναμό. Εννιά κατακτήσεις σε ισάριθμες χρονιές στις οποίες η Σαχτάρ έμενε συνήθως δεύτερη και… καταϊδρωμένη.

Η «γέννηση» της Σαχτάρ των επιτυχιών!

Ωστόσο, μία αλλαγή στην μεταγραφική πολιτική της ομάδας του Ντόνετσκ, έφερε τα πάνω κάτω στο ποδόσφαιρο της χώρας. Αρχικά, ήρθε η πρώτη κατάκτηση πρωταθλήματος τη σεζόν 01/02 με τον Ανατόλι Τίμοστσουκ να κάνει… πράγματα και θαύματα. Το καλοκαίρι της ίδιας σεζόν αποκτήθηκε ο Βραζιλιάνος επιθετικός Μπραντάο από την Ιράτι έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ. Τέλος, το 2004 ανέλαβε το «τιμόνι» της ομάδας ο σπουδαίος Μιρτσέα Λουτσέσκου. Αυτά τα τρία γεγονότα ήταν κι αυτά πού άλλαξαν τη σύγχρονη ιστορία της Σαχτάρ.

Μπραντάο

Ο Μπραντάο έφτασε πολύ κοντά στον Ολυμπιακό προ δεκαετίας ενώ λίγο πριν κλείσει την καριέρα του αγωνίστηκε με τη φανέλα του Λεβαδειακού!

Οι καλές εμφανίσεις τού Μπραντάο σε συνδυασμό με τα έσοδα από τις πρώτες ευρωπαϊκές παρουσίες αλλά και το «μάτι» του Λουτσέσκου, άνοιξαν στη Σαχτάρ έναν νέο δρόμο, αυτόν των επιτυχιών. Έκτοτε, η ουκρανική ομάδα έχει αποκτήσει ακόμα 27 Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές κι έχει κατακτήσει τα 12 από τα 18 πρωταθλήματα που έχουν γίνει. Φυσικά, αποκορύφωμα αποτελεί η κατάκτηση του τελευταίου UEFA Cup, πριν αυτό μετονομαστεί σε Γιουρόπα Λιγκ.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στον πρόεδρο της Σαχτάρ, Ρινάτ Αχμέτοφ. Ο 53χρονος πλέον επιχειρηματίας, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ουκρανίας κι ανέλαβε την ομάδα του Ντόνετσκ το 1995, όταν μετά από βομβιστική επίθεση στο γήπεδο της ομάδας σκοτώθηκε ο τότε πρόεδρος της Σαχτάρ κι αρχηγός της μαφίας Αχάτ Μπραχίν.

Ο Αχμέτοφ δεν έχει βάλει μόνο πολλά χρήματα στα ταμεία της ομάδα αλλά αποδείχθηκε και πρωτοπόρος, όταν ο Λουτσέσκου αποφάσισε να… ρίξει δίχτυα στην βραζιλιάνικη αγορά.

Με έναν γρήγορο υπολογισμό, τα τελευταία 18 χρόνια η Σαχτάρ έχει ξοδέψει για αγορά Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών κάτι λιγότερο από 220 εκατομμύρια ευρώ. Οι πωλήσεις που έχει κάνει ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει πως έχει αποταμιεύσει τουλάχιστον 30-35 εκατομμύρια ευρώ από αυτά τα… πάρε-δώσε.

Δείτε τη λίστα με τους 28 Βραζιλιάνους της Σαχτάρ: Από τους Μπραντάο και Ματουζάλεμ στους Ουίλιαν και Φερναντίνιο!

Διαβάστε επίσης

Back to top button