ΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Φέστα: «Θα έσωζα 100% την Λαμία»

Ο Τζιανλούκα Φέστα λίγες ώρες μετά την λύση της συνεργασίας του με τον ΠΑΣ Λαμία μίλησε στο SDNA κάνοντας τον απολογισμό της οκτάμηνης θητεία του.

Ο Τζιανλούκα Φέστα λίγες ώρες μετά την λύση της συνεργασίας του με τον ΠΑΣ Λαμία μίλησε στο SDNA κάνοντας τον απολογισμό της οκτάμηνης θητεία του.

Η πίστη στο πλάνο του, η βεβαιότητα για παραμονή και τα εγκώμια για Παναθηναϊκό και Καρέλη.

Η εντός έδρας ήττα της Λαμίας από τον Παναιτωλικό (1-3), που κράτησε την ομάδα της Φθιώτιδας για έβδομα σερί παιχνίδι μακριά από τα «τρίποντα» (3 ισοπαλίες, 4 ήττες) οδήγησε στην λύση της συνεργασίας με τον Τζιανλούκα Φέστα.

Με την συμπλήρωση του πρώτου γύρου η Λαμία κατέκτησε μόλις μία νίκη σε 13 ματς (1-6-6) αν και κατά γενική ομολογία δικαιούταν κάτι καλύτερο βάσει των ευκαιριών που κατέγραψε.

Ο 53χρονος Ιταλός τεχνικός και παλιά δόξα των Ίντερ και Μίντλεσμπρο, λίγο πριν επιστρέψει στην πατρίδα του μίλησε αποκλειστικά στο SDNA για την εμπειρία του στην ομάδα της Φθιώτιδας.

– Κόουτς έπειτα από οχτώ μήνες αποχωρείς από την Λαμία. Ήταν κάτι που περίμενες μετά την ήττα από τον Παναιτωλικό;

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Έλυσα το συμβόλαιο μου, τακτοποίησα τις εκκρεμότητες με το σπίτι και πετάω για Ιταλία. Αυτά τα πράγματα είναι μέρος της δουλειάς μας και έτσι ήθελα να επισπεύσω την διαδικασία για να επιστρέψω στην οικογένεια μου.

Δεν είναι κάτι το ευχάριστο, αλλά δεν είμαι και συντετριμμένος. Αντιλαμβάνομαι την κατάσταση. Έχω αποκτήσει πλέον την εμπειρία από το ελληνικό ποδόσφαιρο, δύο φορές στον Απόλλωνα Σμύρνης. Ξέρω πως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα. Θεωρώ πάντως πως δουλέψαμε πολύ καλά από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας μας στο Καρπενήσι μέχρι και σήμερα.

Φτιάξαμε μια καλή ομάδα με σωστή νοοτροπία. Είχαμε την δυνατότητα να νικήσουμε σε τουλάχιστον δύο παιχνίδια αλλά αυτό δεν τελικά έγινε. Με έξι επιπρόσθετους βαθμούς τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αλλά ήμασταν άτυχοι. Δεν ήμασταν όσο αποτελεσματικοί θα έπρεπε στο σκοράρισμα, ενώ στα τελευταία δύο παιχνίδια χάσαμε την αμυντική συνοχή μας. Για να είμαι ειλικρινής ωστόσο, είμαι ευχαριστημένος από τον τρόπο που δουλέψαμε, αφού θεωρώ πως χτίσαμε κάτι καλό».

– Πολλοί πίστευαν πως λόγω των προηγούμενων θητειών σου σε Λάρισα και Απόλλωνα ότι η Λαμία θα είχε αμυντικό προσανατολισμό, κάτι που ασφαλώς δεν συνέβη…

«Στην Ελλάδα, όλοι πίστευαν πως είμαι αμυντικογενής προπονητής. Υπήρχε βέβαια λόγος γι’ αυτό. Όταν ανέλαβα την ΑΕΛ, τον Απόλλωνα και την Λαμία, αυτές οι ομάδες βρίσκονταν υπό μεγάλη βαθμολογική πίεση και υπήρχαν αγωνιστικά προβλήματα.

Έτσι ήμουν αναγκασμένος να παίξουμε απλά για να συγκεντρώσουμε βαθμούς προκειμένου να παραμείνουμε στην κατηγορία. Στη Λαμία όμως τούτη τη σεζόν ήταν διαφορετικά. Είχα 40 μέρες μπροστά μου να προετοιμάσω την ομάδα και να δουλέψω με την ησυχία μου.

Οι παίκτες κατάλαβαν πολύ καλά πως πρέπει να παίξουμε και αφομοίωσαν την φιλοσοφία μου. Είχαμε χρόνο για να προετοιμαστούμε για τα ματς. Από τακτικής άποψης τα πήγαμε καλά. Ακόμη και ποδοσφαιριστές που πέρυσι δεν ήταν καλοί παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση στην απόδοση τους. Αυτό φάνηκε στην φυσική κατάσταση, αλλά και από τακτικής άποψης».

– Θεωρείς πως αδικεί η βαθμολογική συγκομιδή την Λαμία βάσει των ευκαιριών που δημιουργούσε η ομάδα;

«Όταν δημιουργείς 5-6 ευκαιρίες σε κάθε παιχνίδι και δεν σκοράρεις τι μπορώ να κάνω; Το πρόβλημα είναι εάν δεν κάνεις ευκαιρίες, όμως εμείς χάσαμε ευκαιρίες ακόμα και κόντρα σε μεγάλες ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός

Ο Βόλος για παράδειγμα έκανε μόλις δύο σουτ και πέτυχε δύο γκολ. Στο τέλος φέραμε ισοπαλία σε αυτό το ματς. Με τον Αστέρα Τρίπολης κάναμε ευκαιρίες, αλλά μείναμε στο 0-0. Με την ΑΕΚ χάσαμε πέναλτι στο 33΄, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε προηγηθεί.

Σε αυτό το παιχνίδι παίξαμε δίχως εφτά βασικούς ποδοσφαιριστές. Άλλο ένα ματς όπου χάσαμε πάρα πολλές ευκαιρίες ήταν κόντρα στον ΟΦΗ. Όμως και εκεί μείναμε στο 0-0. Ίσως υπήρχε λοιπόν μεγάλη πίεση για αποτελέσματα στην πόλη της Λαμίας.

Ήθελα να μείνω στη Λαμία, αλλά στο τέλος μιλήσαμε με τον πρόεδρο και μου είπε πως για την ψυχολογία της ομάδας, ίσως είναι καλύτερα να αποχωρήσω. Δεν είπα κάτι, ευχαρίστησα την διοίκηση και αυτό ήταν. Αν και ήμουν σίγουρος πως θα πηγαίναμε πολύ καλύτερα».

– Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Ραζβάν Λουτσέσκου είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τη Λαμία…

«Μίλησα με πολλούς προπονητές, όλοι μου έλεγαν πως είμαστε μια καλά οργανωμένη ομάδα με πολύ σωστή τακτική προσέγγιση αλλά στο τέλος μετρά η βαθμολογία. Τουλάχιστον δεν αφήνω την ομάδα στην επικίνδυνη ζώνη, αλλά σε μια τηρουμένων των αναλογιών, λογική θέση.

Όχι μόνο εγώ, αλλά όλο το προπονητικό επιτελείο. Δεν δουλεύω μόνος μου, αλλά πάντα σε συνεργασία με τον ασίσταντ, τον γυμναστή, αλλά και τον προπονητή τερματοφυλάκων. Μπορεί κάποιοι ποδοσφαιριστές μας να μην είναι καλύτεροι σε ατομικό επίπεδο σε σχέση με παίκτες άλλων ομάδων, αλλά κατάφεραν χάρη στο ομαδικό πνεύμα που είχαν να αποδώσουν σε υψηλότερο επίπεδο».

– Εάν παρέμενες στον σύλλογο θεωρείς πως η Λαμία και την επόμενη σεζόν θα μετείχε στη Super League;

«Είμαι σίγουρος πως θα έσωζα την ομάδα, 100%, χρειάζεται όμως υπομονή. Η διοίκηση ήθελε να πάει σε διαφορετική κατεύθυνση, αλλά δεν έχω παράπονο γι’ αυτό και ευχαρίστησα τον πρόεδρο. Τουλάχιστον ήμουν στην ομάδα από το ξεκίνημα της σεζόν και όπως προείπα είμαι ικανοποιημένος από την δουλειά και τις εμφανίσεις μας, αλλά όχι από τους βαθμούς».

– Θα επιστρέψεις στην Ελλάδα εάν έχεις κάποια καλή πρόταση ή σκοπεύεις να μείνεις στην Ιταλία;

«Δεν νομίζω να εργαστώ στην Ιταλία. Εάν έχω κάποια καλή πρόταση να επιστρέψω στην Ελλάδα θα το κάνω. Γιατί όχι; Ψάχνω όμως για μια πρόκληση και σε άλλα μέρη. Μπορεί όμως να συμβεί το ίδιο όπως στην περυσινή σεζόν.

Όταν αποχώρησα από τον Απόλλωνα μετά από δύο μέρες χτύπησε το τηλέφωνο και μου έγινε πρόταση από τη Λαμία. Ελπίζω πάντως η Λαμία να παραμείνει στην κατηγορία ακόμη και αν χρειαστεί να δουλέψω σε σύλλογο με ανάλογους στόχους. Επαναλαμβάνω έχω εξαιρετική σχέση με τους ανθρώπους της ομάδας».

– Πόσο δύσκολο ήταν να κρατήσεις πέρυσι την Λαμία στην Super League βάσει των συνθηκών που είχαν δημιουργηθεί;

«Ήταν πολύ δύσκολο, γιατί όταν ανέλαβα την Λαμία υπήρχαν πολλά προβλήματα, αφού οι παίκτες είχαν χάσει την αυτοπεποίθηση τους. Η φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών δεν ήταν τόσο καλή, ενώ και η ψυχολογία τους βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα. Σιγά-σιγά βρήκαμε ρυθμό αν και ήταν δύσκολη κατάσταση γιατί έπρεπε να περιμένουμε ένα μήνα για να παίξουμε τα ματς-μπαράζ με την Βέροια. Ήταν τρελό».

– Ποια ομάδα και ποιος ποδοσφαιριστής σε εντυπωσίασε περισσότερο στη φετινή Super League;

«Ο Παναθηναϊκός μέχρι στιγμής διαθέτει την καλύτερη ομάδα στη Super League. Ο Ολυμπιακός έχει κάποιους σπουδαίους παίκτες, αλλά δεν έχει βρει συνοχή και χημεία στο παιχνίδι του. Όπως φαίνεται χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Σε ότι αφορά τους παίκτες που αντιμετωπίσαμε, μου έκανε θετική εντύπωση ο στράικερ του Παναιτωλικού, Καρέλης. Υπάρχουν όμως πολλοί ποιοτικοί ποδοσφαιριστές στο πρωτάθλημα».

– Σε λίγες μέρες ξεκινά το Μουντιάλ. Ποιος θα κατακτήσει το τρόπαιο;

«Το μόνο βέβαιο είναι πως η Ιταλία δεν θα κατακτήσει το Μουντιάλ γιατί δεν θα πάρει μέρος (σ.σ.:γέλια). Η Γαλλία είναι πολύ δυνατή, ενώ παραδοσιακά δεν μπορείς να ξεγράψεις την Γερμανία. Βάζω και την Αργεντινή που είναι πολύ καλή ομάδα. Νομίζω πως αυτές οι τρεις θα παλέψουν για το τρόπαιο».

Διαβάστε επίσης

Back to top button