Τοπικές Ειδήσεις

Το τέρας πλησιάζει: Οι 3 περιοχές της Ελλάδας που κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή

Το τέρας προελαύνει.

Το τέρας προελαύνει.

Συνθήκες ακραίου καύσωνα επικρατούν στην Ελλάδα εδώ και λίγα 24ωρα. Τη Δευτέρα το θερμόμετρο έδειξε σε κάποιες περιοχές πάνω από 44 βαθμούς Κελσίου με τα ακραία φαινόμενα να διαρκούν για αρκετές ημέρες.

Όπως επισημαίνουν αρκετοί επιστήμονες οι θερμοκρασίες αυτές αποτελούν την αρχή των όσων θα ζήσει ο πλανήτης τα επόμενα χρόνια. Οι ακραίες συνθήκες θα γίνουν μία σκληρή πραγματικότητα με τις πρώτες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να κάνουν την εμφάνισή τους.

Η Ελλάδα δε θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από τις αλλαγές που αναμένονται στον πλανήτη τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Χρήστος Ζερεφός ανέλυσε την κατάσταση. Ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή καθηγητής Χρήστος Ζερεφός εξήγησε ότι οι περιοχές που κατεξοχήν κινδυνεύουν, είναι στη Νοτιοανατολική Ελλάδα και ο κίνδυνος είναι αυτή καθαυτή η ερημοποίηση, η οποία θα εξελιχθεί στο μέγιστό της έπειτα από μερικές δεκαετίες.

«Όλες οι περιοχές μπαίνουν στην κόκκινη ζώνη. Από τα 16.300 χλμ. ακτογραμμής κινδυνεύουν περίπου τα 2.000 χλμ., μεγάλο ποσοστό παράκτιων περιοχών οι οποίες θα αντιμετωπίσουν φαινόμενα υφαλμύρωσης, όπως ήδη βλέπουμε για παράδειγμα στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης και σε άλλες περιοχές όπου είναι και τα δέλτα των ποταμών. Οι περιοχές που κατεξοχήν όμως κινδυνεύουν, είναι στη Νοτιοανατολική Ελλάδα και ο κίνδυνος είναι αυτή καθαυτή η ερημοποίηση, η οποία θα εξελιχθεί στο μέγιστό της έπειτα από μερικές δεκαετίες» τόνισε χαρακτηριστικά για το κατά πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την Ελλάδα.

Όσο για το αν μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση, ήταν ξεκάθαρος: «Πλανήτη ασφαλώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε αλλά η κατάσταση πρέπει να ελεγχθεί και ακόμα προλαβαίνουμε. Το σημείο από το οποίο και πέρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής, όπως το έχω δηλώσει πολλές φορές, είναι όταν το ακραίο γίνει σύνηθες. Τότε θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναγυρίσουμε κάπου στη δεκαετία του ’80 ή και του ’90 ακόμα. Για να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε μειώνοντας την κατανάλωση φυσικών πόρων (ύδατος, απόρριψης σκουπιδιών και εξοικονόμηση ενέργειας). Είναι πράγματα που μπορεί εύκολα ο καθένας μας να συμβάλει και όλοι μαζί, τα 7 και πλέον δισ. κάτοικοι του πλανήτη, να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνει ο καθένας μας».

πηγή: instanews.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button