Άλλα αθλήματα

MotoGP Στυρίας: Εκπληκτική παρθενική νίκη του Χόρχε Μαρτίν

Ο Χόρχε Μαρτίν με την Pramac Ducati μετάτρεψε σε νίκη τη χθεσινή του pole position και ανέβηκε για πρώτη φορά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο MotoGP.

Ο Χόρχε Μαρτίν με την Pramac Ducati μετάτρεψε σε νίκη τη χθεσινή του pole position και ανέβηκε για πρώτη φορά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο MotoGP.

Ένα αστέρι γεννήθηκε στο Red Bull Ring, με τον εντυπωσιακό ρούκι Χόρχε Μαρτίν να παίρνει στο GP Στυρίας την πρώτη νίκη της καριέρας του στο MotoGP πάνω στη σέλα της Pramac Ducati. Σε έναν επεισοδιακό αγώνα, ο νεαρός Ισπανός άντεξε στην πίεση, πήρε την πρωτοπορία από τον πρώτο γύρο, ξεκινώντας από την pole position, και έμεινε στην πρώτη θέση μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ζοάν Μιρ είδε τη μοτοσικλέτα της Suzuki να είναι ταχύτατη, με την ενσωμάτωση του εξαρτήματος ελέγχου της βύθισης της πίσω ανάρτησης, και πήρε μια πολύ σημαντική 2η θέση. Στους κερδισμένους του αγώνα και ο Φάμπιο Κουαρταραό, που με τη Yamaha πήρε την 3η θέση και αύξησε τη διαφορά του στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Εκκίνηση και διακοπή

Η πρωινή βροχή σταμάτησε γρήγορα στο Red Bull Ring και ο αγώνας ξεκίνησε το απόγευμα σε στεγνή πίστα. Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα οι δύο Ducati των Μπανάια και Μαρτίν έφυγαν μπροστά, με τον Ζοάν Μιρ να κάνει πολύ καλή εκκίνηση και να ανεβαίνει 3ος. Ο πρώτος γύρος είχε πολλές εναλλαγές στις θέσεις πίσω από τον Μπανάια. Μέχρι το τέλος του οι Μαρτίν, Μαρκ Μαρκέθ και Κουαρταραρό διεκδίκησαν τις θέσεις 2 και 3, με τον Βινιάλες να κάνει επίσης πολύ καλή εκκίνηση.

Όλα αυτά όμως δεν είχαν μεγάλη σημασία, γιατί στο ξεκίνημα του 2ου γύρου ο αγώνας διακόπηκε με κόκκινη σημαία. Ο Ντάνι Πεδρόσα είχε πρώση και η μοτοσικλέτα της ΚΤΜ έμεινε μέσα στην πίστα. Πάνω της έπεσε η Aprilia του Λορεντσο Σαβαντόρι, με τις δύο μοτοσικλέτες να πιάνουν φωτιά. Ευτυχώς και οι δύο αναβάτες δεν τραυματίστηκαν, αν και αρχικά ο Σαβαντόρι απομακρύνθηκε με φορείο. Οι αγωνοδίκες αμέσως διέκοψαν τον αγώνα με κόκκινη σημαία για να μεταβούν γρήγορα στο σημείο το ιατρικό τιμ και οι άνθρωποι της πίστας να σβήσουν τις φωτιές.

Επανεκκίνηση

Ύστερα από αρκετή ώρα, καθώς η πίστα έπρεπε να καθαριστεί από τα διάφορα υγρά που έπεσαν σε αυτή μετά το ατύχημα, οι μοτοσικλέτες πήραν ξανά τις θέσεις τους στη σχάρα εκκίνησης, με τη ίδια σειρά που είχαν στο ξεκίνημα του αγώνα. Ο Βινιάλες ήταν πολύ άτυχος αυτήν τη φορά καθώς στο ξεκίνημα του γύρου προθέρμανσης ο κινητήρας της Yamaha έσβησε και αναγκάστηκε να εκκινήσει από το pit lane.

Τα κόκκινα φώτα έσβησαν για δεύτερη φορά και ήταν ο Τζακ Μίλερ που πετάχτηκε σαν ελατήριο και βρέθηκε πρώτος, μπροστά από τον Μαρτίν. Ο Μιρ και ο Κουαρταραρό ακολούθησαν, με τον Μπανάια να μην κάνει καλή εκκίνηση και να πέφτει στην 8η θέση, πίσω από τους Ζαρκό, Αλεξ Μαρκέθ και Τάκα Νακαγκάμι. Ο Μαρκ Μαρκέθ στην αρχή είχε επαφή με τον Αλέιξ Εσπαργκαρό και μετά έκανε λάθος και έπεσε στη 13η θέση.

Οι πρώτοι 5 άρχισαν να απομακρύνονται, με τον Χόρχε Μαρτίν να κάνει την επίθεσή του και να περνά στην 1η θέση. Γρήγορα τον ακολούθησε ο Ζοάν Μορ, που ανέβηκε 2ος και έριξε τον Μίλερ στν 3η θέση. Ο Μίλερ λίγο αργότερα είδε και τον Κουαρταραρό να τον φτάνει και να τον περνάει για την 3η θέση.

Δίδυμο κορυφής

Ενώ πιο πίσω οι μάχες μαίνονταν, οι δύο πρώτοι, Μαρτίν και Μιρ, βρήκαν την ευκαιρία να ξεφύγουν λίγο από τους υπόλοιπους, που δεν έδειχναν ικανοί να ακολουθήσουν το ρυθμό τους. Ειδικά ο Μαρτίν οδηγούσε τον αγώνα μαεστρικά και έδειχνε να κρατά πίσω του με άνεση τον παγκόσμιο πρωταθλητή Ζοάν Μιρ.

Ο Φάμπιο Κουαρταραρό έχανε όλο και περισσότερο έδαφος και όσο ο αγώνας προχωρούσε το ενδιαφέρον του ήταν περισσότερο στο να εξασφαλίσει την 3η θέση του βάθρου παρά να επιδιώξει τη νίκη. Εξάλλου, οι τρεις από τους τέσσερις διώκτες του στη βαθμολογία βρίσκονταν πίσω του. Ο Μίλερ όμως είχε άλλη άποψη και έφτασε πίσω από τον Γάλλο και άρχισε να τον πιέζει. Ο Κουαρταραρό ωστόσο ανάσανε βαθιά όταν ο Μίλερ έκανε λάθος και έπεσε λίγους γύρους αργότερα.

Ένας άπιαστος ρούκι

Ο Χόρχε Μαρτίν έκανε τον αγώνα της ζωής του και αύξανε διαρκώς τη διαφορά του από τον Μιρ, πηγαίνοντας ολοταχώς προς μια τεράστια νίκη, την πρώτης της καριέρας του στο MotoGP. Μέχρι το τέλος του αγώνα ο νεαρός Ισπανός της Pramac δεν έκανε λάθη και πανηγύρισε την πρώτη νίκη του στο MotoGP, στον 6ο μόλις αγώνα του. Ο Ζοάν Μιρ πήρε μια επίσης σπουδαία 2η θέση, μπροστά από τον Φάμπιο Κουαρταραρό, που είδε το προβάδισμά του στο πρωτάθλημα να αυξάνεται. Ο Ζαρκό στον τελευταίο γύρο έχασε την 4η θέση από τον Μπραντ Μπίντερ της ΚΤΜ και την 5η από τον Νακαγκάμι της LCR Honda και τερμάτισε 6ος.

martin

Επόμενος αγώνας είναι το GP Αυστρίας στην ίδια πίστα σε μία εβδομάδα, το 3ήμερο 13-15 Αυγούστου

Αποτελέσματα MotoGP Στυρίας

styr

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button