Άλλα αθλήματα

Σαν Σήμερα 28 Αυγούστου: Η Μιρέλα Μανιάνι κερδίζει το χρυσό στο Παγκόσμιο της Σεβίλλης

Πέρασαν 22 χρόνια από τότε που η Ελληνίδα ακοντίστρια ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης.

Πέρασαν 22 χρόνια από τότε που η Ελληνίδα ακοντίστρια ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης.

Σαν σήμερα 28 Αυγούστου του 1999, η Μιρέλα Μανιάνι, στέφεται παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Ακόντιο στη διοργάνωση της Σεβίλλης.

Η Μανιάνι, με επίδοση στα 67,09 μέτρα, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, σημειώνοντας σαν σήμερα την πρώτη της μεγάλη επιτυχία από τις πολλές που ακολούθησαν στην καριέρα της. Η επίδοση της αυτή μάλιστα, θα καταμετρηθεί ως παγκόσμιο ρεκόρ καθώς ένας νέος τύπος ακοντίου είχε ξεκινήσει να χρησιμοποιείται το 1999. Δεύτερη θα βρεθεί η Ρωσίδα, Tatyana Shikolenko με 66,37 μέτρα ενώ χάλκινο μετάλλιο θα κατακτήσει η Νορβηγίδα Trine Solberg-Hattestad με βολή στα 66,06.

Επόμενο ραντεβού ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σίδνεϋ το 2000. Εκεί, παρουσιάζοντας για άλλη μια φορά εξαιρετικό πρόσωπο, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο με βολή στα 67,51 μέτρα.

Το who is who της Μανιάνι

Η Μιρέλα Μανιάνι γεννήθηκε το 1976 στην Αλβανία. Έλαβε την ελληνική υπηκοότητα όταν παντρεύτηκε τον επίσης ελληνοποιημένο αρσιβαρίστα, Γιώργο Τζελίλη. Πριν λάβει την ελληνική υπηκοότητα είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα το 1996 με τη σημαία της Αλβανίας.

Θεωρείται ως μία από τις κορυφαίες ακοντίστριες όλων των εποχών και έχει τιμήσει πολλές φορές την χώρα μας ως εκπρόσωπος της με 2 Ολυμπιακά μετάλλια (το αργυρό στο Σίδνεϋ και το χάλκινο στην Αθήνα), 3 μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (χρυσό στη Σεβίλλη το 1999, αργυρό στο Εντμοντον το 2001 και χρυσό στο Παρίσι το 2003) και 1 χρυσό στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μόναχο το 2002. Η καλύτερη της επίδοση στα 67,51 μέτρα αποτελεί ακόμη την καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 16η θέση των καλύτερων επιδόσεων όλων των εποχών παγκοσμίως στο γυναικείο ακόντιο.

Η Μανιάνι στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην Σεβίλλη το 1999:

 

πηγή: Sportime.gr

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button